Keskiviikko, 16. elokuu 2017
Aulis

Mikkelin sotahistoriakeskus-hankkeen nettisivut on avattu

14.03.201611:24
13
  • Kansallisen sotahistoriakeskuksen suunnittelu etenee.

    Mikkeliin suunnitellaan Sotahistoriakeskusta. Kuva: Jaakko Avikainen

Mikkeliin suunnitellun Sotahistoriakeskuksen hankeaikaiset verkkosivut on avattu. Hankkeen etenemisen lisäksi sivuilla seurataan sotahistoriaan liittyviä uutisia sekä kootaan alaan liittyviä palveluja.

Sotahistoriakeskuksesta on tarkoitus rakentaa viime sotien ajan suomalaisten elämästä kertova tieto- ja kokemusympäristö. Keskiöön nousevat sodan aikana eläneitten ihmisten kokemukset.

Sotahistoriakeskus käyttää uusinta digitaalista tekniikkaa, mikä mahdollistaa kokemuksellisuuden ja vuorovaikutuksen. Tarkoitus on avata sodan todellisuus uusille suomalaisille sukupolville.

Keskus pohjaa vahvaan perinteeseen. Mikkelissä on sijainnut Suomen puolustusvoimien päämaja kaikkien itsenäisyyden ajan sotien aikana.

Tarkoitus on rakentaa kansainvälisen tason käyntikohde, joka vetää myös ulkomaisia matkailijoita. Fyysisen tietokeskuksen lisäksi suunnitteilla kansallinen verkkopalvelu, jonne suomalaiset voivat tallentaa sota-ajan kuvia, kirjeitä ja muita muistoja.

Suunnitelma keskuksesta valmistuu ensi vuoden alussa, minkä jälkeen Mikkelin kaupunki ratkaisee, saako Päämajakaupunki Sotahistoriakeskuksen.

Avatuilla nettisivuilla on esillä muun muassa multimediaesitykset Mannerheimin salonkivaunusta ja Mikkelin pommituksista talvisodan aikana. Kuultavissa on myös keskustelu, jonka nauhoitettiin salaa Adolf Hitlerin Suomen vierailun aikana 4.6.1942.

Sivut löytyvät osoitteesta www.sotahistoriakeskus.fi

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kysymys: Missä ovat tällä hetkellä aikanaan Karkialammella olleet panssarit, joiden joukossa oli kuuluisa Poventsan Sotka, joka mm. kerran upposi Stalinin kanavaan mutta nostettiin sieltä pois?? Aikanaan Savon prikaatin komentaja sanoi, kun panssari haluttiin Parolaan, että se lähtee Karkialammelta vain kämmenen kokoisina palasina. Onko tämä näyttävä vetonaula nyt kämmmenen kokoisina palasina vai onko tässä Mikkeli jotenkin sössinyt? Kai sotahistoriakeskuksessa pitää olla muutakin kuin digitaalista rekvisiittaa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Olen kuljeskellut vastaavia sotakeskuksia tutkiskellen, mutta en ole huomannut vastaavaa paikalleen juurtumista missään muualla. On hienoa muistella ja esitellä. Saahan sillä välitettyä tositietoa. Paljon tärkeämpää olisi kansallisen tietämyksen lisääminen ja avaraan keskusteluun usuttaminen. Olen sudeettisaksalainen ja huomannut, että suomessa on syvää ja kovaa puhetta ja vihaa saksalaista kaikkea kohtaan. Käynti Rovaniemen näyttelyssä oli hyvin puhdistavaa. Olen ottanut tavaksi saksalaisuudesta vaahtoaville lausahtaa, että Suomelle olisi ollut kaikkein parasta, mikäli yksikään saksalainen tai saksalaisuutta edustava ei olisi edes käynyt Suomessa 1800-luvulta alkaen. ____ Kun tätä sunnitelmaa pohditaan, hankkikaapa ensin se Rovaniemen näyttely Mikkeliin.

Lähettänyt käyttäjä Fakta (kirjautumaton)
Minä vanhana Parolan panssareissa palvellut ja sinne Panssarimuseotakin rakentanut, toivoisin, että tällaiset museot keskitettäisiin yhteen paikkaan. Jos ne ripolteltaisiin sinne tänne, ei missän olisi laajaa ja kiinnostavaa esineistöä. Siis panssareiden paikka on Parola.

Lähettänyt käyttäjä Jorma Myyryläinen
Olen pettynyt. Alun perin kun sotahistoriakeskusta ensimmäisiä kertoja esiteltiin, saattoi hyväntahtoisesti ajatellen saada käsityksen tarkoituksesta tutkia ja esitellä sotahistoriaa laajasti ja myös sotia sekä niiden historiaa yleisenä ilmiönä. Nyt kuitenkin tuon sivuston mukaan sota terminä tarkoittaa vain Suomen osallistumista II Maailmansotaan. Linkitetyllä sivustolla mikään ei anna ymmärtää minkään muuttuneet n.s. "valkoisen legendan" levityksestä. Olisiko syytä vaihtaa koko hankkeen nimi kuvaamaan paremmin haettua lopputulosta? Jään edelleenkin odottamaan todellista keskusta t.m.s. joka keskittyisi monipuolisesti ja avoimesti sotien ja niiden seurauksien historiaan (ml. sotahistorioinnin tarkoitukset ja vaikutukset).

Lähettänyt käyttäjä Sotahistoriakes... (kirjautumaton)
Hyvä Jorma Myyryläinen, Sotahistoriakeskus on työnimi laitokselle, jonka tehtävänä on työskennellä rauhan puolesta sotaa vastaan. Lopullinen nimi on tarkoitus löytää tämän vuoden aikana. Koska olemme suomalaisia on luontevaa, että me näissä sotahistoriaan liittyvissä asioissa kerromme nimenomaan omaan menneisyyteemme liittyvistä asioista. Tuomme esille kokonaiskuvan parhaaseen tutkimukseen nojaten. Haluamme kertoa sodan jälkeen varttuneille sukupolville, miten arvokas asia rauha on. Tapio Honkamaa, projektipäällikkö, Sotahistoriakeskus

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Jo mikkeliläisestä perspektiivistä sotahistorian rajoittaminen toiseen maailmansotaan on erittäin kapeakatseista. Mikkelissä on taisteltu merkittäviä taisteluja huomattavasti aikaisemmin, isovanhempamme ovat eläneet sisällissodan aikaan, Mikkelissä asuu ihmisiä tälläkin hetkellä sodassa olevista maista. Tämä hanke on jäänyt poteroihin.

Lähettänyt käyttäjä Jorma Myyryläinen
Kiitos Honkamaalle nopeasta vastauksesta. Siinä hän kertoo olevan tarkoituksena työskennellä rauhan puolesta. Niin minäkin hyväntahtoisesti aiemmista viesteistä ymmärsin ja niihin nähden petyin tästä "ulostulosta" ja tähän astisista "saavutuksista". Ehkä odotin yltiöpositiivisena liikoja.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut