Perjantai, 18. elokuu 2017
Leevi

Mobiilipalvelusta helpotusta siitepölystä kärsivien arkeen

03.02.201613:24
2
  • Suomen pahimmat siitepölyallergiakasvit ovat pähkinäpensas, leppä, koivu, heinä ja pujo. Kuva: Soila Puurtinen

Turun yliopiston aerobiologian yksikkö on julkaissut mobiililaitteille kehitetyn Norkko-siitepölytiedotuspalvelun osoitteessa app.norkko.fi.

Palvelu käyttää paikkatietoa ja kertoo siitepölyennusteen meneillään olevalle sekä kahdelle seuraavalle päivälle. Palvelun käyttö ei vaadi rekisteröitymistä tai kirjautumista.

Päiväkeskiarvojen lisäksi käyttäjä pystyy seuraamaan siitepölytilanteen etenemistä kahden tunnin tarkkuudella. Palvelu sisältää myös karttamuotoisen ennusteen koko maahan sekä aerobiologian yksikön Twitter-tiedotteet.

– Tänä vuonna palvelu koskee koivun siitepölykautta, mutta tulevina vuosina tarkoitus on laajentaa sitä lepälle, heinälle ja pujolle, aerobiologian yksikön johtaja Annika Saarto kertoo.

Käytössä on uusi ennustusmenetelmä, jota yliopisto on kehittänyt yhdessä Ilmatieteen laitoksen kanssa Tekesin rahoituksella. Sitä on testattu YTA-apteekkien ja Terveystalon kanssa. Saarron mukaan menetelmä on ainoa laatuaan maailmassa.

Suomen tärkeimmät siitepölyallergiakasvit ovat pähkinäpensas, leppä, koivu, heinä ja pujo. Turun yliopiston siitepölytiedotus täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Aerobiologian yksikkö on laatinut siitepölytiedotteita vuodesta 1976 alkaen koko maata varten.

Kommentit

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut