Perjantai, 18. elokuu 2017
Leevi

Mourukuukausi liikuttaa ilveksiä jopa keskellä asuinalueita - katso kuva ja videolinkit!

Päivitetty: 04.03.201613:45
9
  • Riutassa tallusteli keskiviikkoiltana kaksi ilvestä. Kuva: Simopekka Mäkelä.

Mikkelin Savisillan ja Riutan alueella on tehty havaintoja ainakin kahdesta ilveksestä.

Riutassa asuva Simopekka Mäkelä onnistui tallentamaan tämän viikon keskiviikkona illansuussa videolle kahden tupsukorvan vierailun pihamaallaan. Eläimet liikkuvat kuvissa varsin pelottoman näköisesti, vaikka ulkorakennuksen seinään kiinnitetty riistakamera on vain muutaman metrin päässä päärakennuksesta.
- Ilvekset näyttävät käyneen jäljistä päätellen myös kadulla, Mäkelä kertoo.

Mäkelän mukaan ilvekset eivät olleet ensimmäistä kertaa Riutassa liikkeellä, sillä pihapiirissä näkyi ilveksen tassunjälkiä jo viime talvena. Hän ei ole huolissaan eläinten liikkeistä, sillä sisäkissat pysyvät jatkossakin sisällä.
- Ymmärrän kyllä, jos muiden lemmikkien omistajia huolestuttaa. Itsestä on vain mukava seurata luontoa näin läheltä.

Savisillan puolelta jälkihavaintoja on tullut muun muassa Ruususenkujan ja Tontuntaipaleen välissä sijaitsevalta lasten leikkipaikalta.

Etelä-Savon riistapäällikön Petri Vartiaisen mukaan ilveksiä ajaa taajamiin kaksi asiaa: ruoka ja rakkaus.
- Maaliskuu on mourukuukausi eli lisääntymisvietti ajaa ilveksiä liikenteeseen. Nyt niitä voi nähdä jopa päiväsaikaan. Toinen syy on se, että rusakot ovat ilveksille mieleisiä makupaloja ja rusakot liikkuvat näihin aikoihin asutuksen lähelle.

Vartiainen rauhoittelee, ettei asutuksen lähellä olevista ilveksistä tarvitse olla erityisen huolissaan. Koiria ja kissoja on syytä pitää silmällä tavalliseen tapaan.
- Jos koiraa ulkoiluttaa asianmukaisesti narunnokassa tai muuten valvottuna, niin ei ilves sellaiseen käy kiinni. Toki pienten koirien ja kissojen saalistamiseen ilveksen voimat riittävät.
- Ihmisille terveestä, normaalista ilveksestä ei myöskään ole vaaraa, sillä kesyyntynytkin eläin väistää ihmistä. Vain jos kyseessä on sairas tai muuten ahdistettu eläin, se voi käyttäytyä poikkeuksellisesti, Vartiainen sanoo.

Ilvesvideot löytyvät Simopekka Mäkelän Facebook-sivulta.

 

Juttua päivitetty 4.3.2016 kello 13.40: Lisätty Petri Vartiaisen tuoreet kommentit.

Ilves meitin takapihalla

Julkaissut Simopekka Mäkelä 4. maaliskuuta 2016


Ilves iltahämärissä omakotitalon takapihalla vain 2,8 km Mikkelin torilta

Julkaissut Simopekka Mäkelä 4. maaliskuuta 2016

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Lieru :^( (kirjautumaton)
Eikohän se ihminen ole kuitenkin, joka kaikessa viisaudessaan hävittää luonnon ja lopuksi itsensä. Se vika tässä evoluutiossa on ollutkin, liian kehittyneet aivot tuhoavat lopulta kaiken. Holtiton lisääntyminen ihmisten taholta ja julma luonnon sekä eläinten kohtelu johtavat tuhoon. Villieläin taajamassa on shokki, mikä kaivaa maastoasuiset jässikät pyssyineen ja purutupakkoineen esille.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
"Enemmin kaatolupia. Ei kuulu pedot lasten leikkipaikoille. Jos joku noita tarvii, menköön venäjälle, siellä niitä piisaa." Oletkos montakin kertaa nähnyt ilveksen väijymässä lapsia keskellä kirkasta päivää?

Lähettänyt käyttäjä Pedot nurin (kirjautumaton)
Ei pidä odottaa, että jotain sattuisi. Ennakoiva petojen harvennus on viisautta. Nykyiset kaatoluvat on kuin neula heinäsuovassa... Kun kanta pidetään aisoissa, ei petojen tarvitse tulla hakemaan ruokaa ihmisasumuksien luonta.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ihminen ja kyltymätön tuhoamishalu, ahneus ja julmuus kaikessa hävittää lopulta ilveksenkin sukupuuttoon. monet lajit ovat kuolleet maapallolta ihmisen toimien seurauksena. Tällaisen perinnön jätämme jälkeläisille. Ihminen ei tunne häpeää teoistaan. muiden kiusaaminenkin alkaa jo ala-asteella ja aikuiset jatkavat esimerkillään sitä.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut