Torstai, 27. heinäkuu 2017
Heidi

Näin Mikkelin keskussairaala sijoittui tuottavuusvertailussa

09.03.201621:00
20
  • Mikkelin keskussairaala, sairaala, sairas, sairaanhoito, hoito, terveys, terveydenhoito, etelä-savon sairaanhoitopiiri

    Mikkelin keskussairaala on parantanut valtakunnallisesti vertailussa tuottavuuttaan vauhdikkaasti.  Arkistokuva. Kuva: Risto Hämäläinen

Mikkelin keskussairaala on parantanut valtakunnallisesti vertailussa tuottavuuttaan vauhdikkaasti. 
Vuonna 2013 keskussairaala sijoittui sairaaloiden välisessä vertailussa sijalle 13, mutta tuoreessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportissa vuodelta 2014 se nousi neljänneksi tuottavimmaksi sairaalaksi koko maassa.
— Tuottavuusohjelmamme alkoi purra 2014, kertoo Etelä-Savon soten vt. johtaja Vesa Vestala.
Tuottavuusohjelma sisälsi muun muassa vuodeosastojen vähentämistä, sijaisuuksien käytön tarkempaa harkintaa ja toiminnan monenlaista tehostamista. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportin mukaan tuottavimmat sairaanhoitopiirien sairaalat vuonna 2014 olivat Pohjois-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä (ei sisällä psykiatrista erikoissairaanhoitoa). 

Tuottamattomimmat sairaanhoitopiirien sairaalat olivat Etelä-Pohjanmaalla ja Itä-Savossa. 
Itä-Savon sairaanhoitopiirin väestö käytti muuhun maahan verrattuna korkeimmilla kustannuksilla tuotettuja palveluja, minkä lisäksi väestö käytti muuta maata runsaammin erikoissairaanhoidon palveluja. 


 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Ihmettelevä (kirjautumaton)
Minua on aina häirinnyt se, että terveydenhuollon palvelujen osalta puhutaan tuottavuudesta, ikään kuin sairaala olisi jokin teollinen tuotantolaitos. Sinne tuottavuus sopii. Sairaalan perustehtävä on hoitaa sairaat terveiksi mahdollisimman hyvin käytössä olevilla resursseilla. Toivottavasti sairaaloiden kehitys ei mene siihen suuntaan, että niiden työ muuttuu liukuhihnatyöksi, eli että hoidettaisiin mahdollisimman monta potilasta resurssien puitteissa laadun kustannuksella.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Minua ei ole häirinnyt se, että terveydenhuollon palvelujen osalta puhutaan tuottavuudesta, ikään kuin sairaala olisi jokin teollinen tuotantolaitos. Sairaalaan ja terveydenhoitoon tuottavuus nimenomaan sopii. Terveydenhoito on kunnille ja veronmaksajille suurin kuluerä, on ihan tervettä miettiä, kuinka asia hoidetaan mahdollisimman tehokkaasti. Onneksi Savonlinna järkyttävillä kuluillaan ei ole tulossa Mikkelin suuntaan

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kun sairaalan perustehtävä on saada potilaat mahdollisimman terveiksi olemassaolevilla resursseilla niin silloin puhutaan tuottavuudesta. Jos tuottavuudelle ei aseteta tavoitteita ja mittareita ei tiedetä mennäänkö parempaan vai huonompaan tai saadaanko mitään aikaiseksi. Lisäksi ylitetään budjetti ja tehdään konkurssi, koko maa ajautunut Kreikan tielle kun julkisen tuottavuutta ei ole suunniteltu, kehitetty ja seurattu.

Käyttäjän Anssi Mikkola kuva
Lähettänyt käyttäjä Anssi Mikkola
Valitettavasti tuottavuuden mittarina käytetään episodeja. "Erikoissairaanhoidon tuotoksen mittaaminen perustuu sairaaloiden hoitotoiminnan tuottavuushankkeessa kehitettyyn mittariin, episodiin. Episodi on toiminnan varsinainen lopputuote. Episodi on hyvin lähellä ”hoidettu potilas” ja ”hoitokokonaisuus” käsitteitä." Eli hoidon vaikuttavuudella ei ole merkitystä. Lukumäärä ratkaisee, tosin painotettuna hoidon vaativuudella. Lääkäri on siis periaatteessa sitä tuottavampi mitä useammin vastaanoton ovi käy. Yhtä lailla tuottavuuden mittaaminen on vaikeaa muillakin aloilla, joissa vaikuttavuus on suuressa roolissa suoritteiden sijalla. Esim. koulutuksen ja päätöksenteon tuottavuutta ei pidä mitata vain suoritteiden perusteella.

Lähettänyt käyttäjä Heimo Hokkanen (kirjautumaton)
Sairaaloiden keskinäinen vertailu antaa arvokasta tietoa. Miksi Itä-Savossa erikoissairaanhoitoon kuluu enemmän rahaa kuin muualla? Miksi joku sairaala on vuodesta toiseen kustannustehokkaampi kuin joku toinen? Vertailutiedot koko maasta auttavat laittamaan riittävät resurssit terveyskeskuksille ja rajaamaan erikoissairaanhoidon oikeisiin mittoihinsa. Ne lienevät sote-uudistuksen tärkeimpiä tavoitteita kansalaisten tasavertaisessa palvelussa ja tarvittavien kolmen mrd euron kustannussäästöjen aikaan saamisessa. Toivottavasti sote-uudistuksesta ei tule maakuntien välinen edunvalvonnan kilpahuuto. Ruotsissa mennään kokemusten kautta viiteen sote-alueeseen. Pienempänä kansakunta se riittäisi Suomellekin.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut