Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Neljä vauvaa vuoden sisään — "Jos saisimme jokaisesta pitkästä katseesta euron, meillä olisi jo vaipparahat koossa"

12.08.201709:22
4
  • kolmosvauvat ,

    Vauvojen sängyt täyttävät Satu Vihavaisen ja Simo Rissasen kaksion olohuoneen. Kuva: Timo Seppäläinen

  • kolmosvauvat ,

    Satu Vihavaisen ja Simo Rissasen perhepotretti pitää ottaa nopeasti, koska Hilja ei kauan viihdy paikallaan. Kuva: Timo Seppäläinen

Satu Vihavaisen ja Simo Rissasen kaksion olohuoneessa keskellä lattiaa on kaksi vauvansänkyä vierekkäin. Toisessa köllöttelee hyväntuulinen Veikka, kolmosten poika, ja toisen jakavat identtiset kaksostytöt, yhtä iloiset Silja ja Lilja. 

Kohta kuusi kuukautta täyttävä Veikka on iso ja potra poika, jonka syntymäpaino oli 2 600 grammaa. Veikalla oli oma istukka, kun taas pienemmät ja hentoisemmat Silja ja Lilja jakoivat yhteisen istukan. Lilja syntyi 1,6-kiloisena, 400 grammaa sisartaan pienempänä, mutta on ottanut hyvin muita kiinni.

Luomukolmoset on harvinainen näky. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa ei ole syntynyt kahteen vuoteen kolmosia, eikä perheen kotipaikkakunnalla Rantasalmella ole tiettävästi syntynyt koskaan aikaisemmin kolmosia. 

Lasten nimet ovat vielä kutsumanimiä, koska puolivuotiaiden kolmosten nimiäiset aiotaan pitää joskus tulevaisuudessa. 
Juhlilla ei ole kiire, sillä perheessä riittää juuri nyt muita kiireitä. Esikoinen Hilja oli yksitoista kuukautta vanha, kun luomukolmoset tulivat sektiolla maailmaan Kuopiossa 13. helmikuuta. Perheessä oli silloin neljä alle vuoden ikäistä lasta. Kuopion sairaalassa perhe oli melkein kolme viikkoa syntymän jälkeen.

34-vuotias Satu Vihavainen on kaikesta huolimatta hyväntuulinen. Häntä ihan naurattaa, että pitäisi vielä juhlat järjestää, kun arjessakin on pyörittämistä.
Nyt Hilja on vuoden ja viisi kuukautta, eikä todellakaan seiso vain vieressä, kun kolmosia hoidetaan. Hilja haluaa myös huomiota. Hiljalla on potta- ja syöntiharjoitukset meneillään.
Vihavainen kertoo, ettei Hiljaa ja kolmosia voi jättää keskenään hetkeksikään, vaikka Hilja ei ole mustasukkainen ollutkaan.
 
Kolmosista jokaisella on oma persoonallisuus, oli jo kohdussa.
— Veikalle on annettu isolla kauhalla, joten Veikka ei jaksa odottaa ollenkaan, kun sillä on nälkä. Veikka yrittää pomottaa muita, mutta saa oppia odottamaan vuoroaan, aivan kuten toisetkin. Silja ja Lilja ovat erilaisia. Siljalla on pisin pinna. Silja saattaa herätä itsekseen ja odotella silmät suurina, että milloin muu talo herää, Vihavainen kertoo.

Vihavainen imetti kolmosia ensimmäiset neljä kuukautta. Rissanen kertoo, että yösyötöissä meni aina puoli tuntia per vauva ja syöttöjä oli yöllä kahdesta kolmeen kertaan vauvaa kohden. Yöunet jäivät siis vanhemmilla vähiin. 
— Arki pyörii, kun seuraavan päivän suunnittelee hyvin etukäteen. Ruuanlaitot, kylvetykset, kaupassakäynnit. Jälkikäteen on huvittavaa ajatella, miten yhdelle lapselle yritti opettaa päivärytmiä ja nyt meillä on kolme lasta lisää, jotka kaikki haluavat syödä ja nukkua eri aikaan.
— Autolla ei liikuta minnekään, mutta kolmosten rattailla liikutaan kylällä. Jos saisimme jokaisesta pitkästä katseesta euron, meillä olisi jo vaipparahat koossa.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ihana perhe ja suloisia lapsia :) Työtä varmasti riittää kun on monta pikkuista. Toivottavasti kotiapua saa tarvittaessa, että voi joskus hetken hengähtää ja ottaa omaakin aikaa. Kaikkea hyvää koko perheelle :)

Lähettänyt käyttäjä Heidi (kirjautumaton)
Onnittelut koko perheelle ihanasta lahjasta. Toivottavasti teidän oman kunnan tai kaupungin sosiaalitoimi osaa järjestää teille ison avun ja vaikka leipomukset ja siivoukset nimiäisjuhlaan.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Tällaisessa erikoistilanteessa voisi hyvin kuntakin tulla vastaan järjestämällä juhlatilan tarjoiluineen nimiäisiä varten, mikäli järjestely sopisi vanhemmille. Heillä riittää takuulla puuhaa lastenhoidossa 24/7. Onnea ihanalle perheelle :)

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut