Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Nyt katsotaan kalasääskeä Saimaalta - livekuva kalasääsken pesältä ihastuttaa

04.07.201620:00
63
  • Kalasääski pesällään Linnansaaren kansallispuistossa. Kuva: Juha Taskinen

Norppalive hiljeni reilu kuukausi sitten, mutta nyt luontobongareille on tarjolla uutta seurattavaa. Savonlinnalainen Juha Taskinen asensi heinäkuun alussa livekameran kalasääsken pesälle Haukivedelle, Linnansaaren kansallispuistoon. 

Taskisen mukaan pesä on ollut samalla paikalla noin viisitoista vuotta, ja hän epäilee, että siinä pesivä parikin olisi ollut alusta asti sama - kalasääsket kun voivat elää yli 20-vuotiaiksi. Tällä hetkellä pesässä on kolme poikasta ja yksi kuoriutumaton muna.

Kalasääsket kiinnostavat Taskista paristakin syystä.

- Kalasääski on Järvi-Suomen ilmojen valtias ja erityisesti vesistöjen lintu. Huomiota herättävä päiväpetolintu.

Kalasääskiliveä on ihasteltu ja ihmetelty.

- Pesällä tapahtuu koko ajan. Nytkin kun on sadekeliä, emo pitää poikasiaan siipien alla ja koiras tuo pari kertaa päivässä kaloja. Ruokinnassakin on nokkimisjärjestys: pienin saa viimeiseksi.

Samantapaisia kalasääskilivejä on olemassa muuallakin Suomessa, mutta Taskisen kamera on ensimmäinen juuri tässä paikassa. 

- Uskon että tämä kiinnostaa. Pesään ei näe ohikulkija tai veneilijä. 

Kamera on noin parin metrin päässä pesästä. 

Taskisen kuvaamat kalasääsket ovat päässeet videolle jo aiemmin, sillä samat linnut esiintyivät Järven tarina -elokuvassa.

- Nämä samat kalasääsket ovat filmitähtiä jo aiemmasta roolisuorituksesta.

Norppaliven tapaan kalasääskiliveä voi seurata mistä päin maailmaa tahansa. Rauhoitettujen kalasääskien kuvaamiseen on pitänyt pyytää kuvauslupa. Livekuvaa tulee heinäkuun loppuun asti, jolloin kuvauslupa päättyy.

Kalasääskien elämää reaaliajassa voit seurata tästä

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Laura Ikävalko
Hei, lintu on tosiaan viralliselta nimeltä sääksi, mutta yleiskielessä käytetään myös nimitystä kalasääski. Sääksi ja kalasääski ovat siis synonyymeja. Päädyin käyttämään jutussa nimitystä kalasääski, koska sitä nimitystä myös haastateltava käytti. - Laura Ikävalko/toimitus

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Upeita lintuja..poikasena ihailin noita petolintuja..oli pesä lähellä meitä..taidokkaasti otti hauen haukiveden pinnasta..Kelit saisi lämmetä,olis poikasilla mukavampi olla pesässä..Kiitos mukavasta live kuvasta !

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut