Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Osuuskunta Karjaportin selvitystila loppusuoralla — Juvalta jää saamatta melkein miljoona, Mikkeliltä useita

10.08.201721:02
7
  • Osuuskunta Karjaportti myi Mikkelin Tikkalan tuotantolaitoksen kiinteistön ja tehdasrakennuksen HKScanille vuonna 2015. Kauppahinta oli runsaat neljä miljoonaa euroa. Arkistokuva. Kuva: Jaakko Avikainen

Selvitystilassa olevan Osuuskunta Karjaportin selvitysmies, asianajaja Pekka Jaatinen, on esittänyt velkojille osuuskunnan velkojen anteeksiantamista. Velkojen armahtaminen veisi päätökseen vuodesta 2013 jatkuneen selvitystilan.
Asianajaja Jaatisen mukaan ei ole todennäköistä, että yksikään velkojista vastustaisi ehdotusta. Vaihtoehtona olevassa konkurssimenettelyssä velkojilla ei olisi voitettavaa.
— Kaikki merkittävät omaisuuserät on realisoitu.
Vuonna 1914 perustettu Karjaportti ajautui vuosituhannen vaihteen jälkeen taloudellisiin vaikeuksiin. Vielä vuonna 2003 osuuskunta avasi Mikkelin Tikkalaan uuden tehtaan, mutta jo 2004 Karjaportti ajautui saneerausmenettelyyn. Vaikeudet johtivat lopulta selvitystilaan, jolloin yhtiö myi Tikkalan tehtaan HKScanille.

Mikkelin kaupunki alaskirjasi osuuskunnan velat jo useita vuosi sitten. Kaupunki on velkojalistan loppupäässä, eikä selvitysmenettelyn oletettu tuovan olennaisia summia takaisin. Kaupunginlakimies Jukka Savolainen ei vielä tarkalleen osaa sanoa menetettyjen saatavien tarkkaa määrää. Useista miljoonista on kuitenkin kyse.
— Olemme pyytäneet asiasta selvitystä, perjantaina pitäisi olla tarkempaa tietoa, Savolainen kommentoi torstaina.
Vuonna 2013 Mikkelin kerrottiin perivän takaisin kahta takausta sekä yhtä rahoitusratkaisua. Takaussummien arveltiin nousevan tuolloin yli 2,3 miljoonaan euroon.

Juvan kunnanhallituksessa velkojen anteeksiantoa käsitellään ensi viikolla. Kunnalla on ollut saneerausmenettelyssä saatavia yhteensä 1 124 806 euroa, joista kunta on saanut saneerausohjelman mukaista jako-osuutta 224 806 euroa. Saatavia jää siis saamatta yhteensä 900 000 euroa. Saatavat liittyvät kunnan ja yhtiön väliseen toimitilojen vuokra- ja lunastussopimukseen. Kunnanjohtaja on ehdottanut velkojen anteeksiantoa.

Eniten takkiin ottavat suurimmat velkojat Nordea, OP-Pohjola ja Finnvera. Jaatinen ei suoralta kädeltä osaa sanoa, kuinka paljon pankeille tappiota koituu. Summat ovat kuitenkin selvästi julkisten toimijoiden saatavia suurempia.
— Tikkalan ja Lappeenrannan kiinteistöjen realisointi ei vallinneessa markkinatilanteessa tuottanut tulosta, jolla heidän saataviaan oltaisiin saatu katettua.
Täysin ilman saataviaan jäivät osuuskunnan omistajat. Jaatisen mukaan Karjaportin tarina on ikävä oppitunti siitä, miten vaikeaa tuottajaosuuskunnan liiketoiminnan harjoittaminen voi olla. Osuuskunnan isojen investointien kannattavuus arveluttaa.
— Pitääkö tämän kokoisella osuuskunnalla olla oma teurastamo, vai pitäisikö Suomessa olla muutamia suuria teurastamoja, jotka tekisivät yhteisesti alkutuotannon puolta, Jaatinen pohtii.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Osuuskunnan jäsen (kirjautumaton)
Karjaportilla yhtiön rakenteellinen muutos olisi tullut käynnistää jo 1980-luvun lopulla, mutta kun hallinnossa elettiin 1960-luvun hyvän kasvun aikoja, jolloin liiketoiminta kukoisti ja maaseutu oli voimissaan. Tuskin firma oli EU-jäsenyyteen ja sen seurauksiin varautunut lainkaan, vaan jatkettiin ennallaan ja sittenhän siinä kävi miten kävi. Allekirjoittaneella jäi osuusmaksuja sisään vain kuusi euroa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Hyvä esimerkki huonoista esimerkeistä. Rahaa pumpattiin kannattamattoman tekohengitykseen, koska haluttiin pitää kiinni työpaikoista. Yleensä ajoissa tehty rankka saneeraaminen tai alasajo tulee lopun perin halvemmaksi. Jos talousongelmat ovat vakavia, pikkuremontista ei ole mitään hyötyä. Henkilöstön kannalta kertarysäys on parempi kuin löysän köyden jatkona vuositolkulla roikkuminen.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
K-Portin käänteet kulkevat yhtäjalkaa maaseudun hiljentymisen ja tilojen loppumisen kanssa. Kehitys ei ole vieläkään päättynyt ja nykyiset osuuskunnat elävät edelleen samassa kuplassa. Sinä päivänä kun maataloustuet loppuvat, päättyy näiden osuuskuntien tarina. Suomessa tulisi olla aito liha-alan pörssiyhtiö ilman osuuskunnan valtaa taustalla. Lopputulos HKScan + Atria = ScanAtria

Lähettänyt käyttäjä K ja S :n aikaa... (kirjautumaton)
Portin tuho oli K ja S-kauppojen luoma ostosysteemi jonka päättäjät olivat helsingissä. Maakunnan kaupat ja kauppiaat menettivät suoraostot ja tilalle tuli ketjukauppa joka oli portin tuhon syy. Ketjut määräsivät hinnat ja näin jouduttiin tekemään aina vain halvempia ja kannattamattomia tuotteita ja ajauduttiin kierteeseen joka tuhosi yrityksen. Johto ei tajunnut ajoissa tuote segmentin muuttamista vaan pyrittiin volyymillä ja pienellä katteella saamaan tulosta aikaa. MOT

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut