Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Pellon kulotus lähti käsistä Hirvensalmella – omakotitalon kokoinen ulkorakennus palaa pohjaan asti: ”Puolet oli jo tuhoutunut, kun pääsimme perille”

17.04.201720:46
8
  • talo poltettiin Mäntyharjussa, tulipalo,

    Ulkorakennuksessa oli paljon puutavaraa, joten tulipalo eteni nopeasti. Kuva: Mari Koukkula

Etelä-Savon pelastuslaitos sammuttaa parhaillaan noin 150 neliön kokoisen ulkorakennuksen tulipaloa Hirvensalmen Juurikkalalahdentiellä.
Hälytys tuli pääsiäismaanantaina puoli seitsemältä Tuukkalan kylään lähelle Joutsan rajaa. Ulkorakennus sijaitsee vakituisen asunnon pihapiirissä.

Ulkorakennuksessa oli paljon puutavaraa, joten tulipalo eteni nopeasti.
– Rakennuksessa oli esimerkiksi kuivaa lautaa ja hirttä sekä peltikatto, joka pitää lämmön sisällä. Kun pääsimme perille, puolet rakennuksesta oli jo tuhoutunut, päivystävä palomestari Markku Mäkelä kertoo.

Tulipalo sai alkunsa pellon kulotuksesta, joka lähti käsistä. Peltoa paloi noin kaksi hehtaaria, mutta lisäksi tuli tarttui maalaistalon pihapiirissä sijaitsevaan ulkorakennukseen.
– Ulkorakennus palaa pohjaan asti. Liekkejä ei enää näy, mutta rakennus savuaa ja pohja kytee vielä tunteja. Jälkisammutukseen menee ainakin pari tuntia vielä, Mäkelä sanoo.
Ulkorakennus on toiminut varastona ja työverstaana, jossa säilytettiin muun muassa työkoneita, kuten moottorisahoja. Aineelliset vahingot ovat kymmeniä tuhansia euroja.

Päärakennus ei kärsinyt vahinkoja eikä henkilövahinkoja tullut. Myös pihassa ollut auto pysyi ehjänä.
Tulipalo kuitenkin vaurioitti sähkölinjaa, joten päärakennuksesta katkaistiin sähköt. Sähkömiehet tulevat korjaamaan vahinkoja tiistaina.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Miten pelto voi "tuhoutua"? Käsittääkseni tämä maakunta on ollut aikanaan Kaski-Suomea ja kaskeaminen on ollut varsin tuottoisaa viljelyä. Toki kaskeamisella poltettiin kaadettua metsää eikä peltoa mutta eihän pelto palamalla mihinkään tuhoudu.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Terkut kaikille risujen polttajille. Olisiko järkevämpää kompostoida lehdet ja ns. risut? Myös puutarhajätteiden kaatopaikka on olemassa. Ympäristölaki ja naapurilaki sanovat myös, että savusta ei saa olla haittaa naapureille. Ei viihtymishaitta, eikä terveyshaittaa. Jos tuulen suunta on naapuriin, älä polta. Naapuri on myös vaakasuoralla tuulella sekin, joka asustaa vaikka kymmenenkilometrin päässä. Jatkuva tuntien yhtämittainen savutus tulee kauaskin jos tuuli puhaltaa koko ajan samaan suuntaan. Kokemusta on. Ikävä on olla ulkona jos ilmassa haisee savu. Naapurit voi myös valittaa asiasta ympäristötarkastajille. Palplaitoksen syytä muistuttaa ilmoitusten tekijöille tästä asiasta. Pitäisi pian tulla laki, jossa ei myöskään haja-asutusalueilla saisi polttaa mitään muuta kuin puhdasta puuta lämmitykseen. Maalaiset ja muutkin kun polttelevat saituudessaan kaikki roskansa, niin muovit kuin muut myrkkynsä. Kun ei terve ymmärrys heitä ohjaa, on syytä lailla suitsia tätä vanhaa ja pahaa tapaa.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut