Maanantai, 21. elokuu 2017
Soini, Veini

Professori varoittaa: Kuntosalien ravinto-ohjeet voivat aiheuttaa terveysongelmia

11.01.201706:30
19
  • Moni haluaa eroon ylimääräiseksi koetuista kiloista. Apua haetaan nykyisin usein kuntosalien ohjaajilta. Kuva: IS arkisto

Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian professori Ursula Schwab on huolestunut kuntosalien tarjoamista ravitsemusohjeista. Monien kunto- ja liikuntakeskusten peruspalveluihin kuuluu asiakkaan ruokavalion muokkaus. 
Schwabin mukaan jotkut kuntosaleilla tarjottavat ruokaohjeet voivat aiheuttaa terveysongelmia. Se näkyy ravitsemusterapeutin vastaanotolla Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.
— Potilaat ovat kertoneet siellä aika hurjiakin juttuja. Tavallisesti ihmisille on suositeltu ylettömän suuria proteiinimääriä. Me emme tarkasti tiedä sen terveysvaikutuksia. Se voi aiheuttaa esimerkiksi munuaisvaurioita.

Toinen ongelma liittyy kuntosaleilla suositeltujen rasvojen laatuun. Schwabin mukaan asiakkaille on suositeltu kehonrakennuspiireissä suosittua mct-öljyä ja erilaisia kookosrasvoja.
— Joidenkin personal trainerien ohjeilla voi saada itselleen välttämättömien rasvahappojen puutoksen. Ongelma tulee vastaan, jos mukana ei ole mitään kunnollisia kasviöljyjä.

Schwabin mukaan ongelman ydin on ravitsemusohjeita antavien tahojen valvonnan puute. Sitä kun ei Suomessa tällä hetkellä ole. Alan ainoa laillistettu ammattinimike on ravitsemusterapeutti.
— Ihmisten olisi hyvä ymmärtää, että alaa ei säätele mikään. Siellä on esimerkiksi ravintoterapeutteja ja ravinto-ohjaajia, joina voi työskennellä kuka vain. Osa on voinut käydä kirjekurssin ja osa voi olla itseoppineita.

Schwabin mielestä onkin huolestuttavaa, ettei ravinto-ohjeita antavien kuntosalityöntekijöiden toimintaa sido mitkään ammattieettiset ohjeet.
— Ihmisen pitäisi voida luottaa siihen, että hän saa asianmukaista opastusta. Nyt siihen ei voi luottaa. Laatukriteerejä tai ammattieettisiä ohjeita ei siis ole.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Aika monet professorit meillä ja maailmalla tietävät, että myös nk. virallisterveelliset ravitsemussuositukset aiheuttavat aiheuttavat terveysongelmia. Nämä puskalaisten ja schwabilaisten sitkeästi julkisuudessa inttämät rasva- ja kolesterolimyytit ovat viime vuosina tehtyjen tutkimuksien kourissa romahtaneet. Viimeiksi Schwabin oman yliopiston tutkimukset ovat osoittaneet, ettei nautitun kolesterolin (kananmunat) määrällä ole vaikutusta arvoihin eikä ylipäätään yhteyttä sydän- ja verisuonitauteihin. Professorisihmisen tulisi lisäksi käsittää, että aktiivista kuntoiluelämään viettävä voi käytännössä syödä mitä vaan - siksi suuret ovat liikunnan edut.

Lähettänyt käyttäjä valmentaja (kirjautumaton)
Se on juuri näin miten jutussa kerrotaan. Annetaan sellaisia ohjeita, jotka ovat juuri nyt trendikkäitä eikä ymmärretä koko aineenvaihdunnan ja makroravinteiden isoa kuvaa. Kyseenalaistetaan tutkimuksien tuloksia, joissa on ollut isot koeryhmät. Tyrkytetään kookosöljyä ja paljon valkuaisaineita. Hölmöläisten hommaa, mutta tietämätön asiakas ei osaa näitä kyseenalaistaa. Paikallisella kuntosalilla on tarjottu nuorelle kestävyysurheilijalle lähes hiilihydraatintonta ruokavaloita. Kertoo hyvin millä tasolla näiden ravintoneuvojien tietotaito on!

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Viime viikolla uutisoitiin kuinka ihmiset flunssasta huolimatta kuntoilevat ja pahimmassa tapauksessa sairastuvat vakavasti. Nyt varoitellaan epämääräisistä ravitsemusohjeista. Mikä nykyihmistä vaivaa? Eikö mitään enää osata tai ymmärretä itse? Tuntuu, että joka asiassa tarvitaan neuvoja ja ohjausta. Kärjistäen voisi todeta, että itse kunkin lopputulema on joka tapauksessa täysin sama söitpä kookosöljyä tai makkaraa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Olisko niin että salibuumi on tuottanut ammattiryhmän PT joksi kuka tahansa lihaksen kasvattanut voi kutsua itseään. Ammattinimekettä tai siihen johtavaa koulutusta ei valvota millään tavalla. Periaatteessa salin omistaja voi ottaa hommiin kenen tahansa ja kutsua häntä personal traineriksi. Jäitä hattuun ja lenkille.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Professori on oikeassa. Sen vielä lisäisin, että saliväen yleinen asenne on jo itsessään ongelma, joillakin terveysongelmaan rinnastettava luonnehäiriö jopa. Ei ihan niin välkkyä porukkaa. Terveitä löytyy saleilta hieman harvemmin.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Huomaa että 9.31 ei käy salilla. Tutkimusten mukaan voimaharjottelu lisää aivotoimintaa ja parantaa muistia. Harjotuksesta riipuen voi parantaa lähi- tai kaukomuistia. Palautukseen ei tarvita kuntojuomia vaan lasi maitoa ja juustovoileipä riittää.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
www.uef.fi kertoo että professori on ravitsemusterapian ammattilainen. Hänellä ei kuitenkaan näytä olevan minkäänlaista yhteyttä liikuntaan tai salilla käyntiin. Elikkä jutun voi kokea yhtä arvokkaana jos tiealan professori kirjottas että koirien on vaarallista kulkea moottoritiellä. Jutussahan kerrotaan hyvin yksipuolisesti joku erikoistapaus. Juttuun vois vastapainona lisätä kaikki terveys edut jonka voimaharjottelu antaa. Se ei aina tarvitse olla lihaksen kasvattamista vaan tie hyvinvointiin.

Lähettänyt käyttäjä Lihavuus vie te... (kirjautumaton)
Asialla on toinenkin puoli. Miksi lääkärit eivät ajoissa puutu liikalihavuuteen? Jos ihminen elää ylipainoisena ja puolikuntoisena koko sikuisikänsä ja sitten kun kunto romahtaa ja tulee kaikki mahdollinen tautitaakka, niin loppuajan erikoissairaanhoito se kallista vasta onkin!

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kyllä varmaan lääkärit esim. työterveydessä puuttuvat ylipainoon. Mutta kotona pitäisi olla tarkkana lasten riittävästä ja oikeasta ravinnon saannista. Ettei vaan viedä aina mäkkäriin, kanneta isoja limpparipulloja ym. Opetelkaa ihmiset tekemään oikeita ja monipuolisia kotiruokia.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut