Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Puskuri ja perintö auttavat - Pertunmaa tekee miinusmerkkisen talousarvion

15.12.201610:59
5
  • Pertunmaan kunnanhallituksen puheenjohtaja Risto Salmisen mukaan ensi vuoden budjetti ei sisällä kiistakapuloita. Kuva: Tanja Rihu

Pertunmaan kunta sallii ensi vuonna menoille reilut kolme prosenttia kasvua, vaikka lopputuloksena on alijäämäinen budjetti.
Menokasvu ei tuo uutta toimintaa, vaan tulee kunnanhallituksen puheenjohtaja Risto Salmisen (kesk.) mukaan pakollista kustannuksista.
— Juoksevat kulut nousevat joka vuosi eikä sille voi mitään, Salminen sanoo.
Myös Essoten laskuttama kuntaosuus on suurempi kuin Pertunmaan kunnan perusturvan menoarvio tänä vuonna.

Talousarvio on miinuksella reilut 200 000 euroa, mutta kunnanhallitus hyväksyi budjetin maanantaina yksimielisesti.
Toimintaa ei aiota leikata, koska ei ole pakko. Salmisen mukaan veroäyriä nostamalla budjetti olisi saatu nollaan, mutta siihen ei ollut halua.
— Olkoon seuraavan valtuuston asia, jos vielä on tarvetta, Salminen sanoo.

Tuleva alijäämä ei ole katastrofi, koska Pertunmaan kunnan taseessa on puskuria vuoden 2015 positiivisen tilinpäätöksen jälkeen noin 735 000 euroa.
Myös perintörahat auttavat, sillä valtuustoseminaarissa on sovittu, että varoja voi käyttää käyttöpuolelle.
— Vaikka tiettyjä rahoituksia on, perintörahoilla voi järjestää toimintaa, jos ei budjetti anna periksi, Salminen vahvistaa.

Pertunmaan kunnanvaltuusto käsittelee talousarviota jouluviikon alkajaisiksi ensi maanantaina 19. joulukuuta. Salminen ei usko, että edessä on kovaa vääntöä.
- Ei ole kiistakapuloita, koska budjetti ei sisällä suuria muutoksia, ei suuntaan eikä toiseen.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Meniskö läpi? (kirjautumaton)
Pertunmaan kunnan tiedotus hakee vertaistaan. Tässä Salminen antaa lausuntoja talousarviosta, toisessa päivälehdessä niitä antaa Torniainen. Jälkimmäisen luulisi olevan se, joka hoitaa tiedottamisen. Tuloveroprosentti nousee 2018 kertoo Torniainen, Salmisen ilmaisu asiasta on vanhanaikaisen isäntämäinen ja käskyttävä. Äänestäjät tykkää?

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Pertunmaan kunnan päättäjiltä ja johtavilta virkamiehiltä vaadittaisiin aktiivisuutta ja aitoa halua kehittää kuntaa sekä tehdä uusia avauksia. Nyt tyydytään vain olemaan viroissaan eikä haluta/osata/uskalleta ottaa kantaa ja vastuuta. On niin helppoa työntää päätä pensaaseen ja siirtää ikäviä päätöksiä eteenpäin. Ei voi luottaa vain siihen että perintöjä tms. tupsahtaa pyytämättä ja yllättäen. Ihmeitä ei voi tehdä, mutta voisihan sitä edes yrittää olla aktiivinen ja saada itsekin jotain positiivista aikaan.

Lähettänyt käyttäjä Tiuku (kirjautumaton)
Eläkeikä on jo ovella ja entistä helpompi elämä edessä kaikilla kunnan johtavilla viranhaltijoilla. Luottamushenkilöistä iso osa on jo vanhuuseläke-ikäisiä. Arvatkaa kiinnostaako näitä muu kuin ajan kuluttaminen kunnantalolla ma-pe ja kokouksissa iltaisin.

Lähettänyt käyttäjä Puuha Pete
Tulosvastuu myös Pertunmaan Kuntaan. Aivan käsittämätöntä että Salminen ja Tornianen parivaljakko eivät pysty ajamaan ajankohtaisia ,ehkä kipeitäkin ratkaisuja ajallaan tehtäviksi. Odotetaan josko seuraavan valtuuston olisi tehtävä päätökset. Ellei kunta olisi saanut huomattavia perintöjä haltuunsa, talous olisi aivan kuralla. Talous olisi helpompi hallita tulevaisuudessa jos nyt olisi tehty leikkauksia kuluissa ja mietitty ihan oikeasti millaiset palvelut kunta pystyy tarjoamaan ja millaisa kuntalaiset välttämättä tarvitsevat. Esimerkiksi Pertunmaan kultuurituotanto maksaa simona ja juuri kukaan ei kehnolaatuista kultuuripalveluja käytä. Miksi siis tälläistä ylläpidetään? Myös teknisen toimen ylläpito ja sen laatu aiheuttaa koko ajan kritiikkiä. Miksei sitä voida ostaa esim. naapurikunnasta. Tosiasiassa täällä ei ole tarvetta kokopäiväiselle virkamiehelle , vaikka viranhaltiat niin väittäisi. Totta kai , koska onhan kyse heidän työpaikoistaan( mutta meidän yhteisistä veroeuroista). Olisi viisainta liittää tämä kunta johonkin naapurikuntaan ja turvata täten edes jonkinlainen palvelu ja vastine maksetuille veroille. Myös kunnan pieni ja ikääntynyt asukaspohja näkyy kunnan luottamusmiesten laadussa; ei ole enää varaa mistä valita! Koittakaa nyt hyvät valtuutetut ottaa itseänne niskasta ja miettiä mitä varten teidät on sinne valittu. Jos ette sitä pysty tekemään, niin olkaa hyvä ja siirtykää takavasemmalle, etenkin puheenjohtajat!

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut