Torstai, 17. elokuu 2017
Verneri

Putkan sijasta päivystykseen? Mikkelissä tarvittaisiin selviämisasema

19.05.201706:30
20
  • ambulanssi, kekussairaala, päivystys, rakennustyömaa, pelastuslaitos,

    Mikkelin keskussairaalan päivystys. Kuva: Vesa Vuorela

Päihtynyt henkilö saatetaan muutaman vuoden päästä viedä putkan sijasta sairaalapäivystykseen selviämään. Sisäministeri Paula Risikon (kok.) vetämä ministerityöryhmä esittää, että päihtyneiden selviämishoito sijoitettaisiin jatkossa ainakin osittain päivystysten yhteyteen.
Linjaus yhdistyy hetkeen, jossa päihdepalvelut siirtyvät kunnilta maakunnille vuodelle 2019 luvatussa sote-uudistuksessa.

Mikkelin keskussairaalan päivystyspalvelujen ylilääkäri Santeri Seppälä ei pidä asiaa mahdottomana toteutettavana. Se vaatii kuitenkin omat tilat ja riittävät henkilöresurssit, jotta päivystyksen muu työ ja potilasturvallisuus ei vaarannu.
— Nykymallisen päivystyksen niskoille tätä ei voi noin vain kaataa. Järjestelmä ruuhkautuu nykyiselläänkin. Tuollaista tehtävää ei ehditä hoitaa, jos siihen ei osoiteta resursseja, korostaa Seppälä.  

Seppälän mielestä Mikkelissä paras vaihtoehto olisi, jos kaupunkiin perustettaisiin selviämisasema muun terveydenhuollon yhteyteen.
— Uuteen keskussairaalaan on suunniteltu sijoitettavaksi muutama paikka päihdepotilaille. Nyt esitetyn kaltaiseen muutokseen ei ole kuitenkaan varauduttu. Se vaatisi suurempia muutoksia, tilasuunnittelusta lähtien. Tarvittaisiin kokonaan oma yksikkö, jolle taattaisiin kunnolliset toiminnalliset edellytykset, Seppälä sanoo.
Selviämisasema voisi Seppälän mielestä toimia päivystyksen yhteydessä, mutta erillään muusta päivystyspoliklinikasta.

Päihtyneet potilaat ovat tuttu näky Mikkelin keskussairaalan viikonloppupäivystyksissä. Seppälän mukaan heitä on useita vuorokaudessa, lisääntyvässä määrin. Päivystykseen nämä hoidettavat tulevat joko ensihoidon tai poliisin kautta.
— On ymmärrettävää, ettei poliisi pysty välttämättä arvioimaan, vaikuttaako päihtyneen henkilön vointiin jokin muu taustalla oleva asia, kuten sairaus. Tästä asiasta on keskusteltu poliisinkin kanssa, Seppälä sanoo.
Humalainen potilas hoidetaan päivystyksessä siinä missä selväkin. Juopunut vie käytännössä kuitenkin vähintään yhden hoitajan, mahdollisesti lääkärinkin ajan ja huomion.
— Jos tällaisia asiakkaita on päivystyksessä viisikin päivässä, voivat he viedä aikaa vakavampien tapausten hoitamiselta, sanoo Seppälä. 

 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
" — Jos tällaisia asiakkaita on päivystyksessä viisikin päivässä, voivat he viedä aikaa vakavampien tapausten hoitamiselta, sanoo Seppälä. " Alkoholismi on yhtä vakava sairaus kuten muutkin ja alkoholistit ihmisiä siinä kuten muutkin. Käsittämätöntä, että lääkärin etiikka heittää noin pahasti. Kun ennaltaehkäisevästä päihdetyöstä otettiin rahat pois, niin tulos on tämä : lisääntyvä päihdekäyttäjien määrä.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Sinällään kannatan kyseistä mallia mutta miksi nyt ei puhuta mitään että joku yksityinen voisi palvelun hoitaa? Muutenhan kaikki alkaakin olla kilpailutuksen alla. Yksi syy miksi niitä päihtyneitä "paapotaan" on varmaankin se että kaikesta huolimatta puutumatta jättäminen työllistää poliisia enempi.

Lähettänyt käyttäjä Aina sama valitus (kirjautumaton)
Tarve selviämisasemalle on todettu jo 20 vuotta sitten. Aika ajoin tämä pyörä keksitään uudelleen, tekoja vaan ei tapahdu. Kyseessä on ilkeä ongelma, johon liittyviä asenteita näkyy näissä kommenteissakin jo. Ketkä muut jätettäisiin myös hoitamatta: urheiluvammaiset, diabeetikot, verenpainetautiset?

Lähettänyt käyttäjä Askola (kirjautumaton)
Ehdottomasti tarvitaan selviämisasemaa.tällä hetkellä menee turhaan vääriä resursseja päihtyneiden vahtimiseen.Alkoholismi on riippuvuus ei sairaus.vai onko joku kuullut tupakkasairaudesta?

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä