Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Puumalan talous porskuttaa ensi vuonnakin — lainakanta lyhenee ja ylijäämä kasvaa

13.12.201619:30
7
  • raha, vero, talous, euro,

    Talous näyttää hyvältä Puumalassa myös ensi vuonna. Kuva: Jaakko Avikainen

Puumalan talous näyttää ensi vuonnakin jäävän plussalle. Kunnanvaltuuston talousarviossa tavoitellaan 110 000 euron ylijäämäistä tulosta. Kunta on kerryttänyt ylijäämää vuodesta 2011 viime vuoteen saakka yhteensä 4,2 miljoonaa euroa.
Sen vuoksi kunnan tuloveroprosenttia alennetaan 20,50:stä tasan 20:een. Tästä seuraa noin 150 000 euron vähennys verotuloihin verrattuna tähän vuoteen.
Myös kilpailukykysopimuksen mukainen lomarahojen leikkaus 30 prosentilla vähentää kunnan verotuloja. Yhteensä niitä saadaan ensi vuonna arviolta 8,6 miljoonaa euroa. Valtionosuudet kuitenkin kasvavat samalla noin 200 000 eurolla. Tähän vaikuttaa kilpailukykysopimukseen liittyvien veronkevennysten kompensointi.
Kunnan vuosikatteen arvioidaan olevan noin 650 000 euroa, mikä riittää kattamaan poistot.

Kunta investoi ensi vuonna eniten teiden kunnossapitoon ja korjauksiin. Suurin summa, 430 000 euroa, menee Keskustien saneeraukseen. Lähiliikuntapaikan toteutukseen laitetaan 120 000 euroa ja satama-alueen kunnostamiseen 85 000 euroa. Tällä summalla sähköistetään kaksi laituria ja uusitaan hissitornin valaistus.
Antti Kasanen (ps.) esitti valtuustossa, ettei kunta investoisi valtuustosalin kalusteisiin 32 000 euroa. Kasasen ehdotuksen puolesta äänestivät hänen itsensä lisäksi Asko Luukkonen (ps.) ja Heikki Hupli (ps.). Muut 18 valtuutettua äänestivät kunnanhallituksen esityksen puolesta, joten kalusteinvestointi säilytettiin talousarviossa.

Yhteensä nettoinvestointeja tehdään 1,1 miljoonalla eurolla, mikä ylittää vuosikatteen noin 400 000 eurolla.
Kunta ei tarvitse lisää lainaa. Vanhoja lainoja lyhennetään reilulla puolella miljoonalla eurolla, mikä pudottaa lainakannan vuoden loppuun mennessä noin 1,6 miljoonaan euroon.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä MR (kirjautumaton)
Jäi sitten mainitsematta, että Puumala on käytännössä riippuvainen valtionavustuksista, sillä Puumala saa lähes 40% tuloistaan avustuksina. No, porskuttaa, porskuttaa, kun 40% kuluista kattaa joku muu kuin Puumala tai puumalalaiset. Siis kenen rahoilla ja kustannuksella porskuttaa ja lainojansa lyhentää?

Lähettänyt käyttäjä Kateellisten pa... (kirjautumaton)
Kuinka paljon muut kaupungin ja kunnat käyttää avustuksia investointeihin ja palvelujen pyörittämiseen. Puumala joutuu pitämään ylle infastruktuuria kesä-ja vapaa-ajan asukkaita varten. Eikä saa kuin kiinteistöverot. Entäs eläkeläiset jotka tekee työuran muualla ja tulee eläkkeellä Puumalaa. Puumala maksa näiden eläkeläisten sairastamisen ja vanhuuden hoidon, työ uran verotulot maksettu muualle.

Lähettänyt käyttäjä Kamreeri (kirjautumaton)
Puumala on pannut muutamassa vuodessa taloutensa kuntoon. Hienoa toimintaa kautta linjan. Mielikuva on kunnossa, veroäyri laskee, kunnan talous ylijäämäinen, hyvä yritysilmasto jne. Kuntaan perustetaan uusia yrityksiä ja loma-asuntoja rakennetaan. Puumalassa on hyvä vire ja yhteishenki kunnassa on erinomainen. Tähän seikkaan kiinnitti myös huomionsa TP Niinistö, kun hän vieraili kesällä Puumalassa. Aina löytyy kateellisia, kun joku osaa hoitaa asiansa. Puumalassa on hyvä elää ja yrittää.

Lähettänyt käyttäjä Puuma (kirjautumaton)
Puumala lähes velaton ja talous kunnossa. Taitaa olla E-Savossa pari muutakin kuntaa, joissa talous hyvällä mallilla. Velat/asukas on tosi pienet Puumalassa, vert. esim Mikkeli, jossa velat/ asukas lähes 10.000 €. Eipä ihme, jos Puumala kiinnostaa. Luonto ja maisemat on vielä luku sinänsä. Puumalassa on myös hyvät palvelut ja upea veneilypaikka satamineen.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut