Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Puumalassa säästetään kirkon lämmityskuluissa — osa jumalanpalveluksista pidetään talvella seurakuntakodissa

08.12.201615:20
6
  • Puumalan kirkkoa pidetään kylmimmän talven aikana välillä pienellä lämmöllä. Kuva: Juha Könönen

Puumalan seurakunta säästää talven aikana kirkon lämmityskuluissa. Tammi-, helmi- ja maaliskuussa sanajumalanpalvelus pidetään kerran kuussa kirkon sijasta seurakuntakodissa. Kirkkoneuvosto päätti asiasta keskiviikkona.
— Kirkon ja seurakuntakodin lämmitys maksaa vuosittain melkein 50 000 euroa. Se on iso raha, sanoo kirkkoherra Helena Castrén.
Seurakunnassa on nykyisin käytäntönä, että yhtenä lauantaina kuussa ei pidetä hautajaisia tai muita toimituksia. Silloin suntiolla, toisella papilla, kanttorilla ja siivooja-vahtimestarilla on yhteinen vapaa viikonloppu. Samaan viikonloppuun ajoittuu kirkon sijasta seurakuntakodissa pidettävä sanajumalanpalvelus.
— Silloin pystymme pitämään useamman päivän ajan kirkon lämpötilan mahdollisimman alhaalla.
Kirkkoherra näkee uudessa käytännössä hyviä puolia, sillä seurakuntakodissa jumalanpalveluksen voi halutessaan toteuttaa hieman eri lailla kuin kirkossa.

Puumalan seurakunnassa on tällä hetkellä koko Mikkelin hiippakunnan pienin henkilöstö. 
Henkilöstöresurssi on kutistunut lähes neljänneksen kesäkuun alusta lähtien, jolloin alkoivat työntekijöiden osa-aikaistukset. Kaikkiaan viisi tehtävää on osa-aikaistettu.
Seurakunnan henkilöstökulut olivat pahimmillaan 120 prosenttia verotuloista, mutta nyt 70—80 prosenttia. 
—Tämän vuoden tulos näyttää todella paljon paremmalta kuin viime vuonna tähän aikaan, Castrén kertoo.
— Mutta täytyy totuuden nimissä sanoa, että kyllä tämä on työyhteisössä raskas asia, että sopeudutaan tähän tilanteeseen.


 

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä pjärvi (kirjautumaton)
Kuulostaa ihanan lämminhenkiseltä tuo paikan vaihdos. Varmasti kaikki mahtuu kuuntelemaan päivän epistolaa ja samalla antaa tilaisuuden lähemmin tavata toisia sanankuulijoita. Suorastaan järkevää! Moni muukin seurakunta voisi ottaa oppia. Kesällä taas kaikki on toisin ja halukkaat saavat istua kukin omassa rauhassaan.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ei voi ymmärtää. Tähän ovat rahanahneet ihmiset saattaneet Suomen ja seurakunnan tilanteen : kirkossa ei ole enää varaa pitää jumalanpalveluksia. Vai onko niin että päättäjä-ateisteille se on aivan sama missä ne pidetään ? Tämä on jo todella hävettävää ! Sortokausina ja sotien jälkeenkin pystyttiin järjestämään kirkossa sinne kuuluvat tilaisuudet, vaan nyt raha on tärkeämpi ja säästetään ja säästetään ja säästetään. Pian suomalisilta otetaan kirjot kokonaan pois ? Tosin suurmoskeijalle tuntuu löytyvän Suomessa rahaa ?

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kyllä maailma on mennyt vinoon kun ei ole varaa kuulla jumalan sanaa kirkossa kun on rahasta kiinni. Ennen kirkkoja ei lämmitety lainkaan ja kyllä siellä tarkeni se oli vaatteista kiinni ja silloin pappi vetäisi tulisen saarnan niin kyllä kansa lämpeni, miksei niin voisi tehdä nykyisinkin.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut