Perjantai, 23. kesäkuu 2017
Aatu, Aatto

Raakana parasta — luomukaalin viljelijät odottavat jo uutta satokautta kuumeisesti

17.06.201713:00
  • kalliolan luomutila, kaali,

    Kalliolan luomutilalla sato kypsyy hyvää vauhtia kylmästä ja kuivasta alkukesästä huolimatta. Kuva: Vesa Vuorela

  • kalliolan luomutila, kaali,

    Kalliolan luomutilalla sato kypsyy hyvää vauhtia kylmästä ja kuivasta alkukesästä huolimatta. Kuva: Vesa Vuorela

Kalliolan luomutilalla Haukivuoren Pohjalahdessa on kiireistä. Kaalipellolla työskentelee tilan isäntä Antti Vauhkonen sekä kourallinen työntekijöitä, jotka harsottavat peltoja.
Luonnonvihannekset kypsyvät kylmästä keväästä huolimatta hyvässä tahdissa.
— Työt on tehty paljolti siinä aikataulussa mitä suunniteltiin, Vauhkonen kertoo.
Pakkasöitä oli kuitenkin myös kesäkuussa, joten jotkin taimet paleltuivat.
— Kyllä se tuotti meille aika paljon sydämentykytyksiä, kertoo tilan emäntä Elina Vauhkonen.
— Koko ajan käytiin pelloilla kiertelemässä ja mittaamassa lämpötiloja.
Kylmyyttä torjuttiin luomutilalla pääasiassa harsoilla. Jo lähes parinkymmenen vuoden ajan tila on kasvattanut vihanneksensa ilman kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Vauhkoset haluavat tehdä työnsä mahdollisimman luonnonmukaisesti.
— Pitkään ajattelin, ettei minusta tule viljelijää, toteaa Antti Vauhkonen.
— Mutta päätettiin että kokeillaan, ja nyt ollaan yritetty tehdä tästä meidän näköistä.
Helsingissä agronomiopintojen aikana tavannut pariskunta päätyi Savoon, sillä Antin vanhemmilla oli Haukivuorella viljelysmaita.

Tilan pääkasvi on keräkaali, mutta kasvamassa on myös lehtikaalia, purjoa, sipulia ja nyt myös purjosipulia. Keräkaalia odotetaan täksi vuodeksi jopa 400 000 kiloa.
— Ollaan omassa sarjassamme ihan hyviä, Antti Vauhkonen naurahtaa.
— Meidän tuotteita on myynnissä ympäri Suomea. Jos hyllyssä on luomukaalia, on suuri todennäköisyys että se on meiltä, hän summaa.
Vauhkosten tilalla toimii kymmenen työntekijää, osa ulkomailta, osa Suomesta. Tänä keväänä lisätöitä on teettänyt myös kuivuus, jonka takia peltoja on täytynyt kastella yötä myöten. Kasteluvesi tilalle saadaan onneksi viereisestä järvestä.
— Meidän satokausi alkaa varhaiskaalilla, varmaankin heinäkuun puolivälissä, Antti Vauhkonen arvelee.
— Joiltain tiloilta satoa alkaa tulla jo tällä viikolla, mutta luomutilalla toimitaan luonnon ehdoilla.
Tällä hetkellä pellosta nousee keräkaalia, joka on istutettu toukokuun puolenvälin paikkeilla. Ensi viikolla istutetaan kesän vihanneseristä viimeinen. Kun satokausi heinäkuussa alkaa, se jatkuu jopa marraskuun puoliväliin saakka.

Kaaliensa mausta Vauhkosilla on tarkka käsitys.
— Luomukeräkaalit ovat makeampia ja niistä puuttuu kitkeryys. Monet, jotka inhoavat kaalia tai sanovat, että se käy mahaan pystyvät syömään näitä, kertoo Elina Vauhkonen.
Kaalia perhe syö lähes päivittäin, kaikissa muodoissa. Tähän aikaan vuodesta käytössä on paljon hapankaalia, mutta varhaiskaalin kypsymistä odotellaan jo.
— Siitä tulee tosi hyviä salaatteja, tai sitä voi laittaa vaikka grilliin. Myös munakas on nopea ruokalaji, johon voi sekoittaa kaikkea, Elina ehdottaa.
Perheen vanhin tytär Siiri popsii kaalinlehteä myös raakana.

Kesä on alkanut hyvin, mutta ihanteellisista sääoloista ollaan vielä kaukana.
— Kerran viikossa 20 milliä yössä vettä, puolipilvistä, max 20 astetta lämmintä, isäntä summaa nauraen.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä