Torstai, 27. heinäkuu 2017
Heidi

Raiskattu ei jää enää yksin

23.02.201621:45
5
  •  Rikosuhripäivysty , kriisikeskuksen kriisityöntekijä Taru Piiroinen

    - Uhrin toipumiselle on tärkeää, että hän kuulee oikeudessa tekijän toimineen väärin, sanoo Taru Piiroinen. Kuva: Soila Puurtinen

Raiskauksen uhrille jo rikosilmoituksen teko on usein korkean kynnyksen takana. Tilanne voi muuttua pitkäaikaiseksi painajaiseksi, jos rikostutkinta venyy ja oikeudenkäynti pitkittyy.

—On ikävän tavallista, että esimerkiksi raiskauksen tekijä pyrkii vaikuttamaan uhriin: laittaa hänelle viestejä, kulkee lähettyvillä kadulla ja luo tunteen, että rikoksesta ei kannata todistaa oikeudessa. Jatkossa poliisin on helpompi määrätä näissä tapauksissa lähestymiskieltoja, toteaa Savonlinnassa rikosuhreja tukeva Taru Piiroinen maaliskuun alusta tulevien lakimuutosten vaikutuksista.

Piiroisen mukaan seksuaali- ja väkivaltarikosten uhrit ovat ylivoimainen enemmistö rikosuhripäivystysten asiakkaista.


Taru Piiroinen siirtyy täysipäiväiseksi rikosuhrien auttajaksi maaliskuun alussa Savonlinnan Kriisikeskuksessa. Alkuvuoden hän on tehnyt 50 prosenttia työajastaan ja viime vuonna vain 10 prosenttia työajastaan rikosuhripäivystäjänä. Mikkelin Kriisikeskuksessa rikosuhrituki viisinkertaistuu täysipäiväisen työntekijän palkkauksella maalikuun alussa. Liisa Haapea aloittaa tässä tehtävässä 7. maaliskuuta.

— Kyllä uhrien asema paranee nyt tulevien muutosten avulla selvästi. Heidät ohjataan nyt heti tuen piiriin. Tarvetta tähän on. Esimerkiksi raiskauksen uhri jäi aiemmin liian usein yksin odottamaan oikeudenkäyntiä sen jälkeen, kun oli käynyt lääkärissä tutkimuksissa.

— On myös tapauksia, joissa raiskauksesta ei ole ilmoitettu ja esimerkiksi koulun terveydenhoitaja ohjaa uhrin meidän tuen piiriin.

 

Tällä viikolla vietetään rikosuhriviikkoa. Viikko alkoi maanantaina kansainvälisellä rikosuhripäivällä.
Kansalaisten oikeustaju on välillä koetuksella, kun väkivalta- ja seksuaalirikoksen tekijä on voinut selvitä ensikertalaisena esimerkiksi ehdollisella tuomiolla. Taru Piiroisen mukaan tämä sotii myös uhrien oikeustajua vastaan, mutta usein jo sillä, että rikoksesta annetaan tuomio, on iso merkitys uhrille.
 

Mikkelissä ja Savonlinnassa rikosuhripäivystystä hoitavat paikalliset kriisikeskukset.
Savonlinnan Kriisikeskus
, Olavinkatu 40 A, 57130 Savonlinna.
Yhdyshenkilö Taru Piiroinen, gsm 044 075 6798, tekee maaliskuun alusta täysipäiväisesti rikosuhripäivystystä.
Mikkelin Kriisikeskus, Porrassalmenkatu 19 B 31, 50100 Mikkeli.
Yhdyshenkilö Liisa Haapea, gsm 0400 922 310, aloittaa rikosuhripäivystäjänä 7. maaliskuuta.

 

 

 

 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
"nostaisiko kynnystä tehdä laittomuuksia?" Varmasti. Olisi varmasti tehokas keino ehkäistä tapauksia, varsinkin, jos tuo rangaistus otettaisiin käyttöön väkivaltaisissa pahoinpitelyn ja surmaraiskauksissa. Lievemmissä tapauksissa rangaistus saattaisi lisätä surmaamisen tai väkivallan riskiä, tekijän kiinnijäämispelon vuoksi, joten tuo rangaistus ei pitäisi olla mikään automaatti kaikkiin tapauksiin. Rasistisia viharaiskauksiin tuo voisi ainakin hillitä? Joukkoraiskaajat kun näkisivät pari ensimmäistä välineensä menettänyttä tapausta Facebookissa, niin loput samanmieliset häipyisivät sen siliän Vägen. Raiskauksista saadaan vain harvoin tekijöitä tuomittua. Uhrista tehdään helposti syyllinen. Asenteet on sitkeässä. Asia on vakava sillä 60-80 luvuilla raiskauksista tehtiin rikosilmoituksia alle 350 vuodessa. Raiskausten määrä lähti rajuun kasvuun 90-luvun alussa, jolloin määrä pomppasi yhtäkkiä n.500 tapaukseen/v. Samalla kuitenkin syytteitä nostettiin edellis vuosikymmeniä vähemmän. Jotain kertoo se, että v. -92 tuomittujen (n. 10% tehdyistä ilmoituksista) määrä oli samansuurinen, kuin syytettyjenkin määrä!? Kummalista asiassa on se että edellisvuosina syytettyjä oli tuomittuja enemmän (kuten kuuluisikin olla), eli syyttäjät eivät edes viitsineet nostaneet juttua, ellei ollut 100% varmaa, että syytetty tuomitaan. Outoa on sekin, että vaikka rikosilmoituksia tehtiin huomattavasti enemmän, niin syytettyjen ja tuomittujen määrä laski samanaikaisesti. Ehkäpä se kertoo siitä, että puskaraiskausten määrä lisääntyi ja tekijöitä ei koskaan tavoitettu? ...tai asiaan suhtauduttiin välinpitämättömästi. Ruotsissa raiskausten määrä oli vuonna -75 n.1500/v, kun se nykyisin on noussut 15 000/v. Ruotsi onkin nykyisin maailman raiskaustilastojen 2. sijalla, kun suhteutetaan raiskausten määrä asukaslukuun. Mikä ihme ruotsalaisia oikein vaivaa? Suomessa raiskausten määrä on noussut menneiden aikojen 350:stä n. 1000 rikosilmoitukseen vuodessa. Vain murto-osa tekijöistä saadaan edelleenkin tuomittua, vaikka nykyisin on kaupungissa valvontakamerat tutkinnan apuna. Voipi vain ihmetellä mistä raiskausten raju kasvu johtuu? Voiko se johtua maahanmuutosta? Tässä erään professorin pohdintaa ja laskelmia aiheesta: http://professorinajatuksia.blogspot.fi/2012/08/maahanmuuttajat-raiskaajina.html Mitä mieltä olette? Mikä selittää tilastojen rajun kasvun? Ovatko pohjoismaalaiset muuttumassa villi-ihmisiksi, vai mistä tuo johtuu? Eihän Ruotsin, tai ainakaan Suomen väkiluku, ole juurikaan lisääntynyt?

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
12 miestä raiskasi kahden lapsen äitiä 7 tuntia yhtä soittoa. Uhri on nyt henkisesti sairas ja rullatuolipotilaana: https://m.youtube.com/watch?v=rSOOsmv7A_I Vain seitsemän kahdestatoista syytetystä tuomittiin, koska näiden DNA:t olivat sotkeutuneet muiden kanssa. Nyt ilmeisemmin yksi näistä vapautetuista on taas tuomiolla Suomessa raiskauksesta. Ja tietenkin ensikertalaisena, koska edellinen rikos tapahtui Ruotsissa, eikä siellä häntä edes tuomittu....

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut