Perjantai, 18. elokuu 2017
Leevi

Sähköyhtiön johtaja ampuu alas Turusen ajatuksen - "Idealistinen ja mahdoton toteuttaa"

03.02.201616:32
53
  • LKS 20160203 Sähkönsiirrosta vastaavan energiayhtiö Carunan verkonvalvontahuone yhtiön pääkonttorilla Espoon Leppävaarassa 3. helmikuuta 2016. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI \\Instructions: KUVITUSTA STT Caruna ei peräänny siirtohintojen korotuksissa ///

    Caruna ei peräänny korotuksista. Kuva on yhtiön verkonvalvontahuoneesta Espoosta. Kuva: Jussi Nukari

Carunan sähkön siirtohintojen korotuksiin liittyvä keskustelu on saanut surkuhupaisia piirteitä, sanoo Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja Perttu Rinta.
Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turusen (ps.) ehdotus sähkönsiirron monopolin purkamisesta on Rinnan mielestä lähinnä idealistinen ja käytännössä mahdoton toteuttaa.
– Se onkin mielenkiintoinen kysymys, miten monopoli purettaisiin. Tupla- tai triplaverkkoihin investoiminen olisi sama kuin rakennettaisiin moottoriteitä rinnakkain, vertaa Rinta
– Käytännössä kilpailevaa verkkoa syntyisi vain joillekin harvoille tiheästi asutuille alueille. 

Turunen näkee mahdollisuuden dataverkkojen rakentamisen kaltaisen kilpailutilanteen synnyttämiseen.
Rinta toteaa, että investoinnit ovat aivan eri luokkaa, kun tehdään sähkönsiirtoverkkoa.
Rinta sanoo, että nyt niitetään sitä, mitä kylvettiin sähkömarkkinalakia uudistettaessa vuonna 2013. Hän oli tuolloin energia-alan edunvalvojien joukossa esittämässä alan näkemyksiä muun muassa eduskunnan talousvaliokunnalle.

Lain uudistamisella tähdättiin tuolloin jakeluvarmuuden parantamiseen. Rinta sanoo tavoitetta yhteiseksi, mutta verkkoyhtiöiden toivetta vaadittujen investointiaikojen pidentämisestä ei täysin otettu huomioon. Jakeluhäiriöitä vähentävien toimien takarajaksi on asetettu vuosi 2028. Kymmenen vuoden pidennys olisi Rinnan mukaan merkittävästi vähentänyt siirtohintojen korotuspaineita.

Lain edellyttämät investoinnit tehdään joko kassavirralla tai velaksi. Asiakkaiden kukkarolla ollaan ennen pitkää.
– Carunan korotusten tasoon en tietenkään ota kantaa, mutta yhtiön voi todeta tehneen kerralla välttämättömän ratkaisun.
Rinta sanoo, että maakaapelointi ja muu jakeluvarmuuden lisääminen maksaa nopeasti tehtynä liikaa, koska käyttökuntoista verkkoa korvataan uudella ennenaikaisesti.
– Kaapeloinnista pitäisi myös kerätä käyttökokemuksia pitemmältä ajalta. Kiire lisää teknisiä riskejä.
Verkkoyhtiöiden tuoton valvontamalli on Rinnan näkemyksen mukaan toimiva. Neljän vuoden välein tehtävää tuottotasojen tarkastelua on arvosteltu liian harvaksi, mutta yhtiöiden näkökulmasta se lisää niiden oman toiminnan ennustettavuutta.

Suur-Savon Sähkön jakeluyhtiö Järvi-Suomen Energia korotti siirtohintaa vuodenvaihteessa verollisilla hinnoilla 11 prosentilla. Rinta muistuttaa, että edeltävällä kaksivuotisjaksolla hintaa kuitenkin laskettiin kahdesti. Lisäksi perusmaksuja jätettiin kahdelta kuulta laskuttamatta –  juuri Energiaviraston määrittelemään kohtuullisen tuoton valvontamallin perusteella.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Niin, ei pitäisi purkaa käyttökelpoista verkkoa eikä rynnätä suin päin uuteen teknologiaan. Entäs jos kyseessä on pelkästään pörssiyhtiön raaka rahankeruu? Kuka sen takaa, että niitä kerättyjä rahoja edes investoidaan ja missä mitassa?

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Suur-Savon Sähkö onkin hoitanut tämän verkkoasiansa mallikkaasti ja asiakkaiden edun mukaisesti. Kummastuttaa tuo eduskunnan vaatimus, että vielä käyttökuntoisia linjoja pitää suurilla kustannuksilla uusia maan alle. Toimitusjohtaja Perttu Rinta kertoo, että Suur-Savon Sähkö on jopa laskenut kahdesti siirtomaksuja, että hintakehitys pysyy säännösten puitteissa. Nyt tämä populisti ja eduskunnan sähköinsinööri Kai Turunen täysin tietämättömänä väittää, että siirtohinnat vaan kaikkialla joka vuosi nousevat. Uskottavuus menee noilla puheilla!

Lähettänyt käyttäjä Maakaapelointi (kirjautumaton)
Tämä maakaapelointi on paikka paikoin aika huvittavaa kun sitä ilmeisesti tehdään osin siksi että on pakko, eli laki edellyttää uudistuksia. Mitä hyötyä on vetää ilmajohto maakaapeliin parin kilometrin matkalle ja sitten takaisin ilmajohtoon? Parantaako se sähkönjakelun kokonaisvarmuutta? Monissa paikoin syrjäseudulla maakaapelointi ei ole parantanut varmuutta kuten on toivottu ja uskottu. Ymmärrän että kaapelointi on erittäin kallista mutta jos sitä tehdään eikö se kannattasi sitten tehdä kerralla niin että päästään todella korkeaan toimintavarmuuteen.

Lähettänyt käyttäjä Pone (kirjautumaton)
Siirtohinnoittelua valvoo Energiavirasto määritellen sallitun tuoton. Oli omistuspohja Hollannissa sijoitusyhtiöllä niin kuin Carunalla, tai Mikkelin Kaupunki ja ympäryskunnat niin kuin Suur-Savon sähköllä ja ESEllä niin molemmissa tapauksissa omistaja haluaa osinkoa. Molemmissa tapauksissa otetaan verkosta maksimituotto. Se on liiketoimintaa, vaikka monopoli alueellaan onkin. Ero on siinä minne veroeurot ja oisingot menee. Suomeen ja lähialueille, vai jonnekin ihan muualle.

Lähettänyt käyttäjä AleksiS (kirjautumaton)
Järvi-suomen energia on yksi Suomen kalleimmista siirtoyhtiöistä. Kyseessä on pelkkä ahneus. Meidän talo on myynnissä, kun kustannukset on nousseet taivaisiin. Kilpailuttakaa sähkönne pois suur-savon sähköltä. Metsä vastaa..

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Yritystoimintaa sähkönsiirtokin on. Investointiin nähden 50me tuotto on pientä ja ei kai kukaan rahaa anna ilmaiseksi. Korotuspaineet on kovat ollut kaupasta asti, mutta nyt ajoittui melkoisesti samalle vuodelle.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut