Perjantai, 18. elokuu 2017
Leevi

Soldiers of Odin aloitti katupartioinnin Mikkelissä - poliisi tyrmää toiminnan

03.03.201614:38
52
  • Katupartio kulki keskiviikkona Mikkelin kaduilla. Kuvakaappaus Support Soldiers of Odin Ry Mikkeli -ryhmittymän Facebook-sivuilta.

Katupartioliike Soldiers of Odin on aloittanut toiminnan Mikkelissä. Järjestö kertoo Facebook-sivuillaan hakevansa kaduille ”rauhaa ja turvallisuutta”.

Järjestön mielestä rauhanomaiselle katupartioinnille on tilaus, sillä poliisien resursseja on viime aikoina leikattu.

Järjestön toimintaa on syntynyt eri puolille Suomea erityisesti niille paikkakunnille, jonne on perustettu vastaanottokeskuksia. Emoyhdistys on rekisteröity Kemiin.

Apulaispoliisipäällikkö Seppo Korhonen Itä-Suomen poliisista sanoo, ettei toiminnalle ole Suomessa ja Mikkelissä tarvetta.
— Poliisi ei heitä tarvitse, eivätkä kansalaiset heitä kaduille halua. Pilottitakkiset ja koirien kanssa kulkeneet partiot ovat herättäneet eri kaupungeissa pelonsekaisia tunteita, Korhonen toteaa.

Poliisin tietojen mukaan järjestöllä on Itä-Suomessa toimintaa ainakin kuudella paikkakunnalla. Partioita on tavattu viime kuukausina Joensuussa, Kuopiossa, Savonlinnassa, Suonenjoella ja Siilinjärvellä.

Iisalmessa jäsenille ehdittiin hankkia järjestön logoilla varustetut vaatteet, mutta toiminta hiipui kaupungin vastaanottokeskuksen loppuessa, poliisista kerrotaan.
— Katupartiotoiminta on tuomittu myös valtionjohdosta käsin. Terävämmät henkilöt vetäisivät tästä johtopäätökset ja lopettaisivat, Korhonen sanoo.

Järjestö on ilmoittanut perustavansa toimintansa liikkumisvapauden lisäksi yleisen kiinniotto-oikeuden käyttämiseen.
— Lainlaatija ei ole säätänyt lakia yleisestä kiinniotto-oikeudesta tällaiseen tarkoitukseen. Suomessa monopoli yleisen järjestyksen pidosta on poliisilla, emmekä tarvitse tällaisia porukoita järjestystä ylläpitämään, Korhonen vastaa.

Poliisin mielestä kyseenalaisinta toiminnassa on se, että järjestön katupartiointi kohdistuu erityisesti ulkomaalaistaustaisiin ihmisiin. 
— Lainvastaisesta toiminnasta ei ole toistaiseksi tietoa. Toiminta on kuitenkin hyvin lähellä vainoamisen tunnusmerkistöä, jos he lähtevät seuraamaan turvapaikanhakijoita ja ulkomaalaisia ihmisiä, Korhonen muistuttaa.

 

Jutun kommentointi suljettu 3.3.2016 18.55.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Poliisipa ei voi tyrmätä asiaa muuten kuin mielipiteen tasolla. Laki takaa jokaiselle ihmisryhmälle oikeuden liikkua kadulla ryhmissä. Mahtaa se joitakin harmittaa. Jos yhtä ryhmää kiellettäisiin liikkumasta kadulla, niin silloin tulee kieltää myös elintasoturisteja liikkumasta ryhmittäin kaduilla. Kuten myös vasemmistolaista pelleporukkaa.

Lähettänyt käyttäjä modenuhri (kirjautumaton)
" Lainvastaisesta toiminnasta ei ole toistaiseksi tietoa. Toiminta on kuitenkin hyvin lähellä vainoamisen tunnusmerkistöä, jos he lähtevät seuraamaan turvapaikanhakijoita ja ulkomaalaisia ihmisiä." Miksi media antaa SOO:sta rikollisen kuvan, jos he eivät ole kerran syyllistyneet yhteenkään rikokseen? Mikään laki ei kiellä ihmisjoukkiota kävelemästä kadulla. Pelottava ajatus, että jotkut haluavat kieltää kadulla kävelemisen muuten kuin itsekseen. Naurettava ajatuskin. Kommenttini on muuten sääntöjenne mukainen.

Lähettänyt käyttäjä t (kirjautumaton)
Minä naisena en ole halunnut heitä vahvempana aineksena kadulle partioimaan. Ryhmällä on mahdollisuus auttaa mutta aivan yhtä iso mahdollisuus aiheuttaa pahaa. Jos kieltäytyn ryhmän avusta, mitä tapahtuu? Suojeleeko ryhmä vain heteronaisia? Olen kokenut paljon ahdistelua pienen elämäni aikana - suomalaisilta miehiltä. Naisten (cis, trans, ihan kaikkien) kokema turvattomuus on ongelma, joka on paljon syvemmällä yhteiskunnassa eikä ratkea katupartioinnilla.

Lähettänyt käyttäjä Jaakko K. (kirjautumaton)
Onko Mikkelissä muka ollut jotain tarvetta tällaisille ulkomaalaistaustaisia lähtökohtaisesti syyttäville partioille? Onko Mikkelissä havaittu jotekin normaalista poikkeavia määriä levottomuuksia tai pelkoa väkivallasta? Vai ollaanko tässä nyt vaan varmuuden vuoksi uhkailemassa, koska "kyllähän ne siellä jossain muuallakin kerran...". Kantaväestön aiheuttamiin seksuaalisiin ahdisteluihin, huuteluihin tai pahoinpitelyihinhän tämä ryhmittymä ei puutu. Siinä olisikin ehkä liikaa tekemistä katupartiolle. Tämä ryhmittymä aiheuttaa toiminnallaan varmasti enemmän turvattomuutta koko kaupungille, kuin mikään muu ryhmä täällä tällä hetkellä.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ei ole kauaa (n. 5 vuotta), kun poliisi halusi katupartioita. Nyt kun niitä olisi tarjolla, niin ei kelpaa, kun on "väärät värit"... Joten missä on se suvaitsevaisuus ja ymmärrys! Jos SOO ei ole vielä Mikkelissä syyllistynyt mihinkään, niin onko reilua tuomita etukäteen. Jos värit (tunnukset) kielettään, niin sitten ei Gospel Ridersitkään pidä värejä, koska ne saattaa pelottaa kansalaisia...

Sivut

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut