Sunnuntai, 23. heinäkuu 2017
Olga, Oili

Sosteri ei hae valinnanvapauspilottia ainakaan vielä — Essote saattaa sitä hakea tai odottaa Sosterin päätöstä

19.06.201715:00
10
  • Sote-johtaja Risto Kortelainen

    Essoten johtaja Risto Kortelaisen mielestä valinnanvapauspilottia kannattaa hakea, koska valtio lupaa piloteille rahallista tukea ja asiantuntijoitten tukea. Kuva: Jaakko Avikainen

Essote saattaa hakea sote-lakiesitykseen sisältyvää valinnanvapauspilottia joko 7. heinäkuuta mennessä tai syksyllä. Essoten hallitus on antanut Essoten johtajalle Risto Kortelaiselle valtuudet hakea pilottia.

Valinnanvapauspilotointi tarkoittaa, että kansalaiset pääsisivät valitsemaan julkisen tai yksityisen terveyskeskuksen jo ensi keväänä, vuotta tai puoltatoista aikaisemmin kuin pilotin ulkopuolisten alueiden asukkaat. Se tarkoittaa myös, että julkiset terveyskeskuksetkin pitäisi yhtiöittää etuajassa.

— Asiasta neuvotellaan Sosterin kanssa tällä viikolla. Pilottia voidaan hakea syksyllä yhtäjalkaa tai Essote voi hakea sitä jo heinäkuussa, jolloin hakemusta voidaan myöhemmin tarvittaessa  täydentää Sosterin ja  Pieksämäen hakemuksilla, Kortelainen pohtii.

Sosteri ei hae sote-uudistukseen sisältyvän valinnanvapauden pilotiksi ainakaan vielä heinäkuun haussa. Sosterin hallitus ei käsittele asiaa tiistain kokouksessaan.

Sosterin johtaja Panu Peitsaro kertoo, että pilottia ehtii hakea vielä syksylläkin, jos aihetta on. Näin linjasi Sosterin hallitus epävirallisesti edellisessä kokouksessaan.

— Syksyllä jo tiedetään, kuinka lainsäädäntö kesällä kehittyy. Käsittääkseni syksyn hakemukset käsitellään tasaveroisina heinäkuun hakemusten kanssa, Peitsaro sanoo.

Kortelainenkin toteaa, että kesä ratkaisee, miten valinnanvapauslaille lopulta käy. Perustuslakivaliokunta antanee asiasta lausuntonsa ensi viikolla. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan valiokunta ei hyväksyisi esimerkiksi valinnanvapauslakiin kuuluvaa pakkoyhtiöittämistä, joten lain sisältö saattaa merkittävästi muuttua.

— Jos valinnanvapautta ei tule, silloin pilotitkin tietenkin perutaan, Kortelainen sanoo.

Kortelaisen mielestä pilottia kannattaa hakea, koska valtio lupaa piloteille rahallista tukea ja asiantuntijoitten tukea. Ensimmäisessä haussa sitä hänen mielestään kannattaa hakea, koska naapurimaakunnatkin sitä hakevat. Hän uskoo, että lääkäreitten ja sairaanhoitajien pestaamisessa etulyönti on niillä maakunnilla, jotka ensimmäisenä saavat organisaationsa kuntoon.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Tuleva SOTE asiakas (kirjautumaton)
Essote, sosteri, valinnanvapauspilotointi, sote jne... Jos Veikko Lavi eläisi vielä, niin varmaan hyvän kipaleen SOTEen liittyvistä sanoista ja käsitteistä tekisi.

Lähettänyt käyttäjä Mitä ihmettä se... (kirjautumaton)
Valinnanvapauspilotointi tarkoittaa, että kansalaiset pääsisivät valitsemaan julkisen tai yksityisen terveyskeskuksen jo ensi keväänä. Eikös tämä ole tänäpäivänä mahdollista. Julkisen terveyskeskukseen pääsee jos pääsee, jonkin ajan kuluessa, jos olis lääkäreitä, näin sanoo ensineuvo. Yksityisen annettaan aika jonottamatta. Eiks tää ole valinnanvapautta, jos sulla on rahaa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kortelainen meinaa palkata uuden henkilökunnan, kun mainitsee olisi etulyöntiasema palkata hoitohrnkilöstö. Sanotaanko entinen irti? Kansaa johdetaan harhaan, valinnan vapaus tarkoittaa yleislääkäritasoa valitsitpa julkisen tai yksityisen. Luullaan, että yksityisen valitsemalla saat suoraan erikoislääkärin palvelut.

Lähettänyt käyttäjä Ei Kelaa? (kirjautumaton)
Mikään ei muutu -nimimerkille, onko niin, että et yksityisellä käydessäsi ole ottanut Kelan korvausta yksityisen hoidon palveluista. Miten teet sen? Sanotko lääkärille vai toimistoon, että maksat koko summan ilman Kela-korvausta, sillä et halua käyttää verovaroja? Kysytkö lääkäriltä tai muulta ammattilaiselta, että kuluttavatko he verovaroja yrityksensä pyörittämiseen siten,e ttä tuki tulee asiakkaan korvauksen kautta? Kysytkö, miten paljon yksityislääkäreillä olisi asiakkaita ilman Kelan tukea? Ja kannattaisiko yritys silloin niin hyvin? Kysyn ihan sillä, että jos on muitakin, jotka haluavat maksaa kaiken itse niin tietävät, miten toimia.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

20.07. 10:48

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä