Perjantai, 18. elokuu 2017
Leevi

Suomen Kuvalehti kartoitti kaatuvat kunnat — Puumalan kunnanjohtaja moittii blogissaan karttaa ja sille joutumisen perusteita

06.01.201722:05
44
  • Puumala joutui Suomen Kuvalehden tekemälle väestökadon kärkikunnat 2015 -listalle. Kuva: Rebekka Katko

Suomen Kuvalehti on teettänyt kunta-analyysin, jonka mukaan 57 kuntaa kamppailee olemassaolostaan. Etelä-Savosta väestökadon kymmenen kärkikunnan listalle joutuivat Puumala neljänneksi ja Enonkoski yhdeksänneksi.

Viisi vuotta aiemmin julkaistulla listalla Puumala oli kymmenentenä ja Pertunmaan seitsemäntenä.

Puumalan kunnanjohtaja Matias Hilden suomii Uuden Suomen blogissaan Kuvalehden listaa ja karttaa sekä sille joutumisen perusteita.

— Koska juttu on kuitenkin taustoitettu epäselvästi, niin on vaikea ymmärtää, että miten SK on päässyt tekemään tällaisen kartan ja jutun, Hilden ihmettelee kirjoituksessaan.

Analyysin on tehnyt kuntatalouden asiantuntija, hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä. Hän päivitti Suomen Kuvalehden pyynnöstä joulukuussa 2011 julkaistun kunta-analyysiaineiston.

— Aineiston pohjana ovat väestömuutosten tunnusluvut, joita on kahdeksan. Niiden perusteella etsittiin ”kuolevat kunnat”. Lisäksi näiden kuntien taloutta tarkasteltiin viiden tunnusluvun avulla sen mukaan, onko talous heikompi vai vahvempi kuin kunnilla keskimäärin, lehti kertoo.

Vuoden 2010 tunnusluvuilla Kaatuvat kunnat -listalle tuli runsaat 60 kuntaa. Laesterä päivitti joulukuussa 2016 aineiston vuoden 2015 taloustunnuslukujen ja vuosien 2010–2015 väestömuutoksien pohjalta, ja uudelle listalle tuli 57 kaatuvaa kuntaa.

— Osalla näistä 57 kunnasta menee taloudellisesti hyvin, joillain erinomaisesti, Hilden kirjoittaa. — Oma kotikuntani Puumala kuuluu myös vahvan kuntatalouden kuntien joukkoon: Laesterän mittareista kaikissa kunnan tilanne oli parempi kuin 5 vuotta sitten.

Etelä-Savosta listalla ovat Puumalan ja Enonkosken lisäksi Heinävesi, Hirvensalmi, Pertunmaa, Rantasalmi ja Sulkava.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Huolissaan (kirjautumaton)
Erittäin hyvä ja ajatuksia herättävä Suomen Kuvalehden juttu. Hildenkin tunnusti väestönkehityksen oikeaksi. Se on se tärkein juttu tässä asiassa. Kuntalaisille on ihan sama, miltä tunnusluvut näyttävät. jos virkamiesten tärkein tehtävä on numeroiden pyörittäminen ja niiden kaunistamiseksi, niin metsään menee. Kun kaikesta tingitään, palveluja karsitaan, säästetään joka puolelta, niin saadaan ne luvut näyttämään miltä halutaan. Ja vielä tämä yhtiöittämisvimma(kiinteistöt yms.) saa joksikin aikaa kunnan numerot paremmiksi. Eikö kunnanjohdon olisi joskus ajateltava myös kuntalaista, yrittäjiä, elinkeinoa? Nämä voisi vaikuttaa vaikka haluun lisääntymiseen, väestönkasvuun. Ei meitä kiinnosta numerot, vaan toiminta. Toki esim. ilotulituksen väliin jättäminen tuo säästöä. Mutta joku pariskunta voisi tulla tulituksesta niin hyvälle mielelle, että vetäytyisivät väestöä kasvattamaan!

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Maaseudulla ( yli 20 km lähimmästä kaupungista ) asuvien mm.verotusta , palvelumaksuja pudotettava 10 %.Tällä turvattaisiin maaseudun pysyminen asuttuna ja elikelpoisena....vinkki on ilmainen Sipilän käyttööön.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Katsokaapa monenko kunnan johtoon on lähivuosina vaihtunut Kokoomuksen puolen kunnanjohtaja. Siitä se alamäki on sitten lähtenyt. Esim, Jämsä : velaton kunta vuonna 2004. Kun kuntaan tuli kova kokoomusjohtja, niin viidessä vuodessa Jämsä oli kriisikunta. Toinen Hankasalmi. Nyt kun puhutaan, että kenen syy tämä velalla eläminen ja leikkaukset....? Kukaan ei osoittele enää sormella Kokoomusta, koska muut tekevät likaiset työt heidän puolestaan ja he ovat vaiti nyt. Mihin häviävät kuntien jatkuvasti säästetyt rahat ? Federalistien Eurooppaan ! Kunnat vain köyhtyvät ja vain osasyy tuo väestökato -älkää uskoko kaikkea pajunköyttä.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Suomen kuvalehti on julkaissut asiallisen ja oikean kuvan kunnista, joiden olemassaolo on ainoastaan keinotekoista kikkailua. Kaikki suomen kunnat saavat tuntea tämän pikkukunta politikkojen vedätyksen. Näissä pikkukunnissa ei ole työpaikkoja, palveluita , eikä kehitystä tulevaisuudessa, naapurikunnat luovat palvelut ja maksavat pikkukunnat olemassaolon kalliisti. Kuinka moni kunta on kaatunut; poliitikot eivät taida äänien toivossa laskea kuntaa kaatumaan, pitäisi kyllä mutta kun ei ole haluja. Onko edes etelä-savoa pakko piirtää kartalle, raja viiva kartalta pois. Pohjois-Savosta Savoksi ja säästöjä tulisi heti.

Lähettänyt käyttäjä Papillon (kirjautumaton)
Suomen julkinen sektori työllistää 750000 ihmistä ja väkiluku on 5,5 miljoonaa,Kanadan julkinen sektori työllistää 400000 ihmistä ja väkiluku on 33 miljoonaa,Kanadan sosiaaliturva on kautta linjan parempi mm.laadukas terveydenhuolto,hammaslääkäri palveluja myöten on kaikille täysin ilmainen! Suomessa olisi rutkasti karsimista julkisella puolella!

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kuka keksiikään syyttää kokoomuslaisia kunnanjohtajia kriisikunta rajoilla olevien kuntien alasajosta . Maakuntien valtapuolue on kyllä pitänyt puolensa kun johtajia on valittu . Näin on varmasti myös Pekkarisen valtakunnassa Keski - Suomessa , jos joku kunta on pyrkinyt löytämään hyvää talousosaamista johtoonsa on se ollut varmaan hyvä teko .

Lähettänyt käyttäjä AitoVirkamies (kirjautumaton)
Mitähän mieltä Enonkosken konservatiivinen ja vanhoillinen kunnanvaltuusto on asiasta? Käsittämätöntä, että valtio antaa tuollaisen syrjäalueen olla omana kuntanaan, vaikka olemassaololle ei ole mitään edellytyksiä. Olisi kannattanut liittyä Savonlinnaan ns. "hyvän sään aikana".

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut