Maanantai, 21. elokuu 2017
Soini, Veini

Syyrialaiset pakolaiset saapuvat Juvalle marraskuussa

02.09.201509:00
82
  • Juvan hallintojohtaja Pasi Marjakangas ja Lammen Asuntojen toimitusjohtaja Rauno Mehtonen toivottavat syyrialaiset tervetulleeksi kuntaan. Kuva: Ville Niskanen

Juvan kunnan viime vuoden kesäkuussa tekemän päätöksen mukainen H-hetki lähestyy, vaikka tarkkaa päivämäärää ei vielä tiedossa olekaan. Kunnan puolesta kaikki on valmista 30 pakolaisen vastaanottamiseen.

– Aikataulu on hieman viivästynyt. Alkuperäinen ajankohta on ollut loka-marraskuun tienoilla, mutta se siirtyy marraskuun puolelle, hallintojohtaja Pasi Marjakangas kertoo.

Kunta järjestää Syyriaa käsittelevän maainfon koulukeskuksen auditoriossa 16. syyskuuta. Kokouksia on luvassa myös paikallisten järjestöjen ja nuorten kanssa.

Pakolaisen status erottaa Juvalle tulevat syyrialaiset Euroopassa suuren julkisen keskustelun aiheuttanesta turvapaikanhakijoista.

– Kaikki he ovat kuitenkin hädänalaisia ihmisiä, muistuttaa Marjakangas.

Kuntalaisilta Marjakangas toivoo normaalia suhtautumista uusiin naapureihin. Pakolaisille löytyvät kodit Lammen Asunnoista, eli kunnan vuokra-asuntoyhtiöstä. Pakolaiset sijoitetaan useampaan eri taloon.

– Kunta toivoo, että pakolaiset otettaisiin osaksi juvalaista elämää ja yhteisöä. Nyt ei pidä rakentaa muureja, vaan olla avoimia, Marjakangas sanoo.

Tilanne hyödyttää taloudellisia vaikeuksia läpikäynyttä asuntoyhtiötä, sillä tyhjiä asuntoja saadaan nyt täyteen. Juvalla on ollut vaikeaa löytää asukkaita suurempiin vuokrahuoneistoihin.

Valtio maksaa korvausta kiintiöpakolaisten vastaanottajakunnalle neljän vuoden ajan.

Juva ostaa maahanmuuttajien kotoutuspalvelut Mikkelin maahanmuuttotoimistolta. Kun pakolaiset saapuvat Suomeen, on kotoutumispalveluiden ensimmäinen tehtävä saattaa uudet asukkaat arjen alkuun.

– Se tarkoittaa apua aivan tavallisissa asioissa, kuten pankkitilien avaamisessa ja kauppareissuissa, Maahanmuuttosihteeri Pia Koivisto kertoo.

Syyrialaiset ovat Koiviston mukaan sosiaalisia ja perhekeskeisiä ihmisiä, joilla hän ei usko olevan ongelmia kotoutumisessa. Syyrialaisista 90 prosenttia on uskonnoltaan muslimeja. Suurimmat kotoutumisen esteet ovat kieli ja ympäristön mahdollinen suhtautuminen.

Juvalle tulevat syyrialaiset ovat Koiviston arvion mukaan taustaltaan kaupunkilaisia. Näin ollen esimerkiksi sopeutumista kerrostaloelämään ei Koiviston mukaan ole tarpeen epäillä.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Kompassi väärin... (kirjautumaton)
"Ottakaa mallia Ruotsista !. Ruotsissa otetaan välittömästi kielen opetus tärkeimpänä haasteena maahanmuuttajille. Toivotaan että myös Juvalla näin toimitaan." --- Tutkiskelin Suomen pakolaisuutta silleen riipaisemalla. Samaten suomalaista lähihistoriaa. Tein saman myös Ruotsin kohdalla. En löytänyt yhtäkään kohtaa, missä pitäisi mallintaa Ruotsia. Molemmilla mailla on täydelleen erilainen historia noin 200 vuoden ajalta. Koko yhteiskunnallisen olemuksen kohdalla. Kun halutaan jotakin, Suomessa, se pitää rakentaa suomalaisuuden pohjalle. Jos siihen ei ole kykyä, silloin - sanon ihan suoraan - se suomalaisuuden tuntemus on nollan arvoinen. Ensin pitää tuntea kohdealue, vaikkapa omat varpaan välinsä, ja vasta sitten ryhtyä ajattelemaan, mitähän ne edustavat, mitä niistä voisi kehittää. Jos ei edelliseen kykene, on parempi siirtyä muihin hommiin. Malli: SPR haluaa ryhtyä Suomessa diktaattoriksi tässä pakolaiskysymyksessä. Jyrätä kaiken paikallisen. Millä oikeutuksella? Tai kuten olen Savossa oppinut - millä hiton mandaatilla?

Lähettänyt käyttäjä mummo (kirjautumaton)
Hyvä, Juva! Siinäpä mallia naapurikunnillekin:) Marraskuu maalla on shokki suomalaisillekin kaupunkilaisille. Päivä on lyhyt ja lunta saa usein odotella. Nyt tarvitaan paljon aurinkoisia naamoja ja ystävällistä käytöstä. Onhan se ikävää, kun ei ole yhteistä kieltä ja uskontokin kovin erilainen, muusta kulttuurista puhumattakaan. Eivätkä maahanmuuttajat koskaan ymmärrä sitä, että Suomessa vanhukset haluavat asua yksin niin kauan kuin mahdollista. Monella on oma talo ja pihapiiri. Ja vaikka asuisi kerros-tai rivitalossa, niin jokainen katsoo salkkarinsa omasta TV:stä. Jos vaikka välillä on hirveän yksinäinen olo, niin ainakaan naapureita ei haluta häiritä. Näin se on nykyisin maallakin!

Lähettänyt käyttäjä Maahanmuuttajia... (kirjautumaton)
Miksi Mikkeli ei ota hädänalaisia pakolaisia avosylin vastaan. Tyhjiä tiloja on vaikka kuinka. esim. entiset tyhjät ns. Koulutilan tilat Otavassa, Pellosniemen kerrostalot ja Koivikon koulukoti ym. ym. Työllistäisi mikkeliläisiä ja saataisiin eloa harmaantuneeseen kaupunkikuvaan. Syyrialaiset ovat fiksuja, osa kielitaitoisia, terveitä ja ilmeisen motivoituneita normaali elämään ja tavoittelevat sitä.

Lähettänyt käyttäjä kansalainen (kirjautumaton)
Hienoa Juva!Puumalaan kans pakolaisia ,kylä lähes puolityhjänä asuntoja myös kunnalla.Saataisiin töitä myös joillekkin ihmisille ja lapsiperheitä varsinkin rikastuttamaan syksyn tullen autioitunutta kylää.Ylijäämä eurot käyttöön ja lisää valtion avustuksia.Onhan ne meiltä Suomalaisilta jo veroina otettu.

Lähettänyt käyttäjä Myy (kirjautumaton)
Hyvä Juva! Turhaan ei Juvasta ole sanottu, että se on pienoiskoossa Suomen Ruotsi. Eilen tuli katsaus Alepposta Syyriasta ja kaupunki on pommitettu raunioiksi, jossa kuitenkin ihmiset yrittävät elää pommitusten pelossa, kun muuta mahdollisuutta ei ole kuin jäädä tai lähteä pakoon viimeistään silloin, kun Isis-joukot valtaavat kaupungin. Syyrialaiset eivät pakene elintason perässä, vaan heillä on todella hätä, johon on vastattava. Tuskinpa moni heistä jää Suomeen, kun joskus tilanne Syyriassa muuttuu.

Sivut

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut