Lauantai, 29. heinäkuu 2017
Olavi, Olli

Taavitsaisen kritiikki koetaan aiheettomaksi päivähoidossa: "Asenne rakentavammaksi"

03.05.201718:30
58
  • Kellarpellon päiväkoti, eskari, päivähoito

    Mikkelin kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Pirjo Vartiainen sanoo, ettei päivähoidossa sallita ylisuuria ryhmiä. Kuva: Tuija Pauhu

Mikkelin kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Pirjo Vartiainen pitää asiattomina väitteitä, joita kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Satu Taavitsainen (sd.) esitti (LS 1.5.) kaupungin varhaiskasvatuksen toimintatavoista.
Taavitsainen totesi haastattelussaan sosiaalidemokraattien kuntapolitiikan tavoitteeksi muun muassa, ”että päivähoidossa ei sallita liian suuria ryhmiä, eikä lasten enää tarvitse nukkua päiväkotien vessojen, pommisuojien ja eteisten lattioilla.”

Vartiaisen mukaan päivähoidossa ei sallita ylisuuria ryhmiä.
— Mikkelissä toimitaan lain puitteissa. Uudessa varhaiskasvatuslaissa säädetään, että yli kolmivuotiaiden lasten päivähoitoryhmissä voi olla kahdeksan lasta yhtä aikuista työntekijää kohden, Vartiainen kertoo.
— Mikkelissä asia on näin joissakin yksiköissä, jos niiden tilat ja esimerkiksi sisäilman riittävyys sen sallivat. Läheskään kaikissa yksiköissä määrät eivät ole näin suuria, Vartiainen jatkaa.

Myös väitteitä lasten nukuttamisesta vessojen, pommisuojien ja eteisten lattioilla Vartiainen pitää perusteettomina. Vartiainen selvitti asiaa päivähoidon yksiköiden johtajien kanssa.
Selvityksissä löytyi kaksi yksittäistä, perusteltua tapausta, joissa lapsi oli nukkunut päiväunet viihtyisiksi sisustetuissa väistötiloissa, muista erillään. Tapaukset ovat eri päivähoidon yksiköistä.
— Ensimmäisessä tapauksessa lapsi nukkui päiväunensa väistötiloissa, kahdestaan aikuisen kanssa. Järjestelystä sovittiin lapsen vanhempien kanssa. Lapsi myös nukkui sängyssä, ei lattialla.
— Myös toisessa tapauksessa asiasta sovittiin lapsen vanhempien kanssa. Lapsi nukkui päiväleponsa rauhallisissa väistötiloissa, yhdessä aikuisen kanssa. Näin toimittiin lapsen oman edun takia. Ja sänky oli käytössä tässäkin tapauksessa.
Kummassakin tapauksessa väistötilat ovat muussakin päivähoitokäytössä. Niissä järjestetään esimerkiksi terapiaa, lukuhetkiä,musiikin kuuntelua ja muuta erilaista ryhmätoimintaa.

Vartiainen puolustaa alaisiaan.
— Mikkelin kaupungin varhaiskasvatuksessa on osaavia ammattilaisia, joiden toimintaa ohjaa lapsisensitiivisyys ja lapsen oma etu. Asioista keskustellaan aina vanhempien kanssa ja pidetään huoli siitä, että lapsi on kaiken tekemisen keskiössä.
— Toivoisin myös kaupunginvaltuuston puheenjohtajalta rakentavampaa asennetta kaupungin varhaiskasvatuksen henkilöstöä kohtaan, Vartiainen sanoo.

Länsi-Savo tavoitti Satu Taavitsaisen sähköpostilla Washingtonista. Hän on virkamatkalla eduskunnan puolustusvaliokunnan mukana.
Taavitsainen ei vastannut kysymykseen siitä, onko hän mielestään lausunut julki virheellisiä tietoja. Kysymykseen siitä, mihin tietoihin hänen esittämänsä väittämät perustuvat, Taavitsainen vastasi:
— Olen saanut vanhemmilta ja kaupungin päivähoidon työntekijöiltä lukuisia yhteydenottoja, joista on käynyt ilmi epäkohtia ja huoli lasten turvallisesta, vastuullisesta ja laadukkaasta päivähoidosta Mikkelissä. Lapsiryhmät ovat olleet liian suuret. Tilat eivät ole suunniteltu niin suurille lapsiryhmille eikä henkilöstömitoituksia ole noudatettu.
Taavitsainen kertoo olleensa asioista yhteydessä sivistystoimen johtoon.
— Toimintakulttuuri ja johtaminen päivähoidossa pitää saada kuntoon ja lakeja tulee noudattaa. Varhaiskasvatuksen perustehtävää tulee kirkastaa. Tulee vahvemmin ajatella lapsen etua ja tukea perheiden jaksamista, jatkoi Taavitsainen.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Viestintätaito (kirjautumaton)
Taitaa olla niin, että ihmiset tietää sen, että kun Taavitsaiselle laittaa vähän valitusta menemään, niin kohta saa lukea asioista lehtien palstoilta. Tällaista suoraa kanavaa voidaan myös tietoisesti käyttää väärin, se olisi Taavitsaisen hyvä myös tiedostaa - ennenkuin alkaa haukkumaan toimintatapoja tarkistamatta faktoja.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Hyvä Pirjo Vartiainen kun uskallat asiallisesti sanoa asiat miten ne on. Sehän on arvattavaa, että kohta Taavitsaisen tukijoukot hyökkäävät häntä puolustamaan. Ja virkamiehen kimppuun hyökkää sekä Taavitsainen että tukijoukot ja vielä jokunen lasten vanhempikin.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Hienoa, että ammattilaiset kertovat, miten asiat ovat. Todella käsittämötöntä, että juorujen perusteella ja kateellisten mielipiteiden perusteella päättävässä asemassa oleva poliitikko alkaa ladella päätöksiä perehtymättä asioihin ja tutkimatta, miten asiat oikeasti ovat.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Taavitsainen vaatii, että lakia on noudatettava. Antaa nyt sitten kuulua tyhjentävät ja vedenpitävät todisteet väitteilleen! Muussa tapauksessa pitää alkaa selvittämään, mihin instanssiin tässä aletaan ottaa yhteyttä!

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Voi hyvänen aika. Porvarit säästää minkä kerkeää ja sitte käy juuri näin eli hommat lähtee lapasesta. Harmi vain kun säästö kohteena ovat lapsiperheet ja vanhukset. Ihan hyvä kun ovat ottaneet Taavitsaiseen yhteyttä rupeaa ainakin asiat menemään nopeammin kuntoon. Harmi vain kun kaikki loka sataa täällä Taavitsaisen päälle kuten yleensä ollut tämän foorumin tapa.

Lähettänyt käyttäjä Ei uusavuttomia... (kirjautumaton)
Uskokaan jo nyt hyvät kuntalaiset, että tälläinen toimintatapa jota Taavitsainen käyttää ei kuulu sivistyneeseen politiikkaan se kuuluu populismiin ja jatkuvaan virheiden sekä epäkohtien etsimiseen. Nyt olisi kerrankin tuotava julki ne lastenvanhemmat jotka tälläistä perätöntä asiaa viljelee. Minä uskon vakaasti, että lasten vanhemmat eivät ole asiasta Taavitsaiselle kertoneet vaan hän on itse asian itselleen antanut ymmärtää näin. Lasten vanhemmat ovat fiksuja eikä aseta lapsiiaan näin hölmöön valoon ja jos asiassa olisi jotain perää, niin lasten vanhemmat varmaan olisivat ottaneet asian puheeksi kyseisen päivähoitopaikan kanssa. Ei he typeriä ole. Nyt Taavitsainen leimaa he suorastaan typeräksi ja uusavuttomaksi. Ei näytä hyvältä alkava valtuustokausi jos jo nyt aletaan varhaiskasvatusta syynäämään ja muitakin hallintokuntia. Ammattiosastojen luottamushenkilöt olisivat jo puuttuneet asiaan jos lakia rikotaan lapsilukumäätä / hoitajamitoitus. Arvostaisi Taavitsainen edes AY- edunvalvonta henkilöstöä joka tekee hyvää yhteistyötä sivistystoimen kanssa eikä hiekottaisi heidänkin työtään. Arvostan päivähoidon johtoa ja muitakin työntekijöitä jotka tekevät arvokasta kasvatustyötä johon lasten vanhemmat voivat luottaa omat pienokaiset hoitoon sillä välin kun itse käyvät työssä tai opiskelevat. Tämän tyyppiset ulostulot Taavitsaiselta heikentävät lastenvanhempien luottamusta koko päivähoitoon / sivistystoimeen.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
On se kumma jos epäkohtia on ja ihmiset valittaa niin niistä ei sitten saa puhua? Hyvä Satu! Olet mikkeliläisten puolustaja. Onhan tämä onneksi nähty aiemminkin elä välitä vaikka kokkarit ja kepu yrittää tästäkin saada huomion käännettyä pois haukkumalla sitten sinua!

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ehkäpä näiden kommentoijien kannattaisi perehtyä asioihin paremmin, ennen kuin alkavat kommentoida. Suurin osa ei tiedä koko asiasta yhtään mitään, mutta pelkästään kauna, tai jopa suoranainen viha, demareita ja jotakin Satu Taavitsaista kohtaan, ohjailee kirjoituksia.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut