Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Taidemuseo ei tule siilotontille — rakennuspaikka menee yksityiselle investoijalle

21.04.201706:30
28
  • mikkelin taidemuseo, graniittitalo,

    Taidemuseo pysyy Graniittitalossa. Talo peruskorjataan ja sen sisäpihalle tulee lisärakennus. Mikkeli pysäyttää talon myynnin ja aloittaa hankesuunnittelun. Toteutus vienee 3–4 vuotta. Kuva: Vesa Vuorela

Mikkelin siilotontin ja taidemuseon paketista on syntymässä kokonaan uudenlainen ratkaisu.
Uutta taidemuseota ei rakennetakaan siilotontille, vaan museo pysyy edelleen Graniittitalossa, joka peruskorjataan.
Museon suunnitellulle paikalle siilokulmaukseen tulee jotain muuta toimintaa, jossa rahoittajana on yksityinen investori. Tämän nimeä ei vielä kerrota julkisuuteen, koska osapuolten välinen sopimus on allekirjoittamatta.

Paketin päätöksiä ei muodollisesti ole vielä, mutta poliittinen linjaus on olemassa.
Kaupunginvaltuuston poliittisten ryhmien ryhmäpuheenjohtajat ovat luonnostelleet linjaratkaisun, jonka pohjalta kaupunki aikoo nyt edetä. Päätökset tehdään toukokuun valtuustossa.

Mannerheimintien ja Raatihuoneenkadun kulmauksen siilotontille on ollut määrä tulla Esper Care Oy:n hoivatalo, siilojen paikalle JL-rakentajat Oy:n toteuttama asuinkerrostalo sekä näiden väliin uusi taidemuseo.
Hoivatalon ja asuinkerrostalon suunnitelma on ollut edelleen voimassa, mutta koko talven väännetty taidemuseohanke oli ajautumassa umpikujaan.
Valtuustoryhmien puheenjohtajat ovat neuvotelleet tilanteesta useaan otteeseen, sillä oli näkyvissä, että siilokulman museo ei saa tarpeeksi kannatusta.

Poliittisia neuvotteluja vetänyt keskustan ryhmäpuheenjohtaja Heikki Nykänen sanoo, että asiassa ei käytetty niin sanottua poliittista ohjausta, vaan että ryhmäpuheenjohtajat olivat valmistelun apuna hakemassa konsensusta.
— Olemme myös tiedostaneet taidemuseon korjaustarpeet ja huolen mahdollisista sisäilmaongelmista. Se ei unohdu, vaikka uutta taidemuseota ei nyt rakenneta.

Siilokulmauksen uuden osapuolen nimi tai asema on toistaiseksi salaisuus.
Kaupunginjohtaja Timo Halonen ei paljasta, kenestä on kyse. Tämä tulee julki, kun esisopimuksen kaltainen sopimus on allekirjoitettu.
Kaupunki ei ole enää mukana tontin rakentamisessa, vaan koko kulmaus toteutetaan yksityisenä investointina.

Siilotontin maankäytön muuttuminen ja Graniittitalon remontti tietävät koko taidemuseohankkeen lykkääntymistä usealla vuodelle.
Halonen sanoo, että edessä on yhden tai kahden vuoden aikalisä.
— Museohankkeessa puhutaan 3—4 vuoden toteutuksesta. Nykyisen museokiinteistön ongelmat ovat tiedossa, mutta niiden kanssa on elettävä tai tehtävä väliaikaisia ratkaisuja, jotta pääsemme välivaiheen yli.

Museon poistamista siilokulmauksesta ja Graniittitalon peruskorjausta ei Halosen mukaan voi nähdä mitenkään talousratkaisuna. Jos museo olisi sijoitettu siilotontille, kustannukset liikkuisivat 6—6,5 miljoonan euron tienoilla.
— Graniittitalon peruskorjaus ja lisärakennus maksavat saman verran. Tässä on edetty enemmän identiteetti- ja muilla arvoilla.

Museotoimenjohtaja Matti Karttunen ei ole erityisen tyytyväinen uuteen käänteeseen.
— Kyllä tämä oli järkytys meille. Henkilöstö on pettynyt.
Karttusen mukaan Graniittitalon remontilla ja lisärakennuksella ei saada tyydyttävää museokonseptia aikaiseksi.
Hänen mukaansa olisi ollut parempi aloittaa puhtaalta pöydältä sen sijaan, että saneerataan taloa, jota ei ole suunniteltu museoksi.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Mikkeliläinen r... (kirjautumaton)
Graniittitalon myyntitulot jää saamatta, museo tarvitsee rakentamisen ajaksi väistötilat ja taide varastot, moninkertaista muuttoa, odotellessa (on muuten odotettu vuodesta -73) taloa korjataan sisäilmasta johtuen ja tuodaanko kouluista tuttuja parakkeja pihalle jne. Tulee muutaman miljoonan ylimääräinen kulu. Sama hinta varsinaiselle rakentamiselle kuin uudiskohteessa, mutta vanhasta parsittu ja tuloksena ei tyydyttävä museokonsepti paikassa, jossa ihmiset eivät luonnostaan liiku.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Siilotontista saadaan nyt parempi hinta kun siilot saa purkaa. Pois taas jää graniittitalon myyntitulo. Toivottavasti joku osaa laskea mikä on järkevintä. Euro määrätköön.

Lähettänyt käyttäjä Ville Saarikoski (kirjautumaton)
Nyt kannattaisi pohtia tosissaan kolmatta vaihtoehtoa. On järjetöntä korjata sisäilmaongelmaista, tiloiltaan epäsopivaa ja hieman syrjäistä kiinteistöä, jos kaupunginjohtajakin toteaa uuden rakentamisen olevan kustannuksiltaan samaa luokkaa. Esillä on ainakin ollut Mikaelin yhteyteen tai kirjaston tontille sijoittuva lisärakennusvaihtoehto. Edellinen on auttamattoman syrjässä. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa avautuisi mahdollisuus rakentaa pieni, tyylikäs ja kaupunkikuvaa kohentava lisärakennus. Yksinkertaisen matematiikan mukaan kaupunki saa nyt siilotontista enemmän rahaa ja graniittitalosta myyntitulot - jotka tosin jäänevät pienemmiksi kuin aikoinaan kaavailtu kaksi miljoonaa. Kaupunginjohtaja perustelee ratkaisua "identiteetti- ja muilla arvoilla". On kyllä vaikea ymmärtää, mitä lisäarvoa näillä hankkeeseen nyt saadaan, vaikka vaaleja edeltäneessä keskustelussa kaivettiin esille Mikkelin viimeinen ja ehdoton auktoriteetti. Epäilenpä myös vahvasti, ettei Mannerheim käänny haudassaan, jos kaupungissa joskus tehtäisiin jotain järki edellä. Ville Saarikoski

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ihan paras ratkaisu. Juuri noin tulee päättää silloin kun ajatellaan kaupunkilaisten parasta, eikä tehdä päätöksiä liikemiesten käskytyksestä. Siilotontistakin tulee rahaa nyt varmaan hyvin kun uusin yksityinen sijoittaja maksaa omasta rakennusoikeudestaan.

Lähettänyt käyttäjä roku (kirjautumaton)
Kun kerran päätös on tämä, varautukaa siilo/myllytontin myynnistä saatavien tulojen käyttöön taidemuseon korjaukseen.(lienee parasta purkaa kaikki graniittiseiniä lukuunottamatta ja rakentaa uusi rakennus) Jospa osaisivat rakentaa tuuletukset kohdalleen. Työnvalvonta vastuulliseksi.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut