Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Tarkastuskertomuksessa karua tarinaa Pietarinpirtistä - uhkailua, nimittelyä ja työn tahallista hankaloittamista

12.06.201718:00
35
  • Pietarinpirtin toimia on tutkittu monella taholla viime vuodesta lähtien. Kuva: Mikko Kääriäinen

Mikkeliläisessä palvelutalo Pietarinpirtissä keväällä tehty työsuojelutarkastus johtaa jatkotoimiin. Aluehallintovirastossa katsotaan Pietarinpirtin laiminlyöneen velvollisuutensa puuttua työpaikkahäirintään.
Asia etenee työsuojeluviranomaiselle. Se tutkii, onko Pietarinpirtin toiminnassa todennäköisiä perusteita epäillä työturvallisuusrikosta. Jos näin on, aluehallintovirasto tekee asiasta ilmoituksen poliisille esitutkintaa varten. Pietarinpirtille voidaan myös langettaa uhkasakko, ellei työnantaja toimi työpaikkahäirinnän poistamiseksi.

Tarkastuskertomus luettelee vakavaa, pääasiassa yhteen Pietarinpirtin työntekijään kohdistunutta häirintää. Siihen ovat väitetysti syyllistyneet jotkut esimiehet, joukossa myös talon johtaja, ja osa työkavereista.
Häirintä ilmeni uhkailuna, kiroiluna sekä nimittelynä. Työntekijä koki myös, että hänen työtään vaikeutettiin pimittämällä häneltä tietoja. Työntekijän mukaan ongelmat ovat olleet Pietarinpirtin toiminnasta vastaavan Mikkelin Vanhainkotiyhdistys ry:n hallituksen tiedossa.
— Ei voida poissulkea, etteikö työntekijään olisi kohdistunut häirintää muiden työntekijöiden ja johtajan taholta hänen työssäoloaikanaan, todetaan raportissa, jonka on allekirjoittanut aluehallintoviraston tarkastaja Kaisa Timonen.
— Edellä mainitut työntekijään kohdistuneet teot ovat työturvallisuuslain mukaista terveydelle haittaa tai vaaraa aiheuttavaa häirintää, raportti kiteyttää.  

Osapuolten näkemykset ovat ristiriitaisia sekä siitä, onko häirintää yleensä tapahtunut että siitä, onko hallitus tiennyt asiasta.
Palvelutalon johtaja toteaa selvityksessään, etteivät työnantaja tai työsuojeluvaltuutetut tienneet häirinnästä. Selvityksessä sanotaan myös, ettei työntekijä tehnyt ilmoituksia häirinnästä työpaikan ohjeiden mukaisesti.
Tarkastuskertomus toteaa kuitenkin Pietarinpirtin laiminlyöneen ”velvollisuuttaan ryhtyä käytettävissään olevin keinoin selvittämään häirintäkokemuksia sekä poistamaan mahdollisen terveyttä vaarantavan häirinnän”.
Pietarinpirtille annettiin kehotus korjata asiat. Työnantaja antoi selvityksen toimistaan määräaikaan 24.5. mennessä. Tarkastaja katsoi, ettei annettua kehotusta noudatettu ja siirsi asian työsuojeluviranomaiselle.
Lakimies Pirjo Javanainen työsuojelun vastuualueelta ei ennakoi lopputulosta, mutta toteaa että nyt selvitetään, onko todennäköisiä perusteita epäillä työturvallisuusrikosta.

Pietarinpirtin työsuojelutarkastus tehtiin häirityksi tulleen työntekijän pyynnöstä. Sama työntekijä teki kollegansa kanssa Pietarinpirtin toiminnassa havaitsemistaan puutteellisuuksista huoli-ilmoituksen elokuussa 2016.
Puutteet liittyivät muun muassa asiakasturvallisuuteen. Moni palvelutalon asukas oli karannut huonon kulunvalvonnan takia. Mikkelin kaupunki teki Pietarinpirttiin ohjaus- ja valvontakäynnin, Itä-Suomen aluehallintovirasto kaksi valvontakäyntiä vuoden 2016 syksyllä.
Työntekijän mukaan vuosia jatkunut häirintä ja henkinen painostus kiihtyi sen jälkeen, kun huoli-ilmoitus oli tehty ja valvontakäyntejä tehty. Vähän myöhemmin hänet irtisanottiin. Kollega irtisanoutui itse.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä eläkel. (kirjautumaton)
Järkyttävän hidasta ja saamatonta tuo Avin puutuminen ja toiminta. Melkein yhtä saamatonta ,kuin noin vuosi sitten hoidossa ollut juvalaisen salaattitehtaan tilapäisseinän bakteerikasvu ,joka median mukaan sairastutti työntekijän.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ehkä vuosia sitten tapahtuneet asiat painavat päätöksissä myös. Nähdään että mikään ei muuttunut Pietarinpirtissä vaikka niin luvattiin. Tuli vain kovin tietämättömiä ja muistamattomia hallituksen jäseniä ja johtaja, joka kyllä muutoin tietää kaiken. Olisikohan tosiasioiden pakoilua. Eikö löydy selkärankaa kertoa totuutta?

Lähettänyt käyttäjä Maalaisjärkeä. (kirjautumaton)
Jo oli aikakin puuttua tähän asiaan..Voi niitä asukasparkoja ja heidän omaisiaan jotka joutuvat katsomaan tämän laitoksen toimintaa.Edelleen sitä mieltä että hoitoala ei sovellu kaikille ja osa työntekijöistä myös vapaa-aikanaan itse ilkimyksiä.Toivottavasti sanktiot tuntuvat!

Lähettänyt käyttäjä Surullista luettavaa (kirjautumaton)
Suomen jokaisessa hoivalaitoksessa on ongelmia ja epäkohtia,mm. päivittäistä väkivaltaa, lääkevirheitä, kiusaamista, syrjintää ja asukkaiden karkaamisia, joista saisi repäistyä paljon mojovampia artikkeleita kuin tämä. Johan tämän asian haistaa kilometrien päähän kun näitä artikkeleita selaa, että itse oman työnsä munineet hoitajattaret täällä avaavat sydäntään, kun eivät enää muuhun pysty. On se ihme, että koko työpaikka hallituksineen,työntekijöineen ja johtajineen olisi kääntynyt kahta hoitajaa vastaan jo ennen huoli-ilmoituksen tekemistä? Kuulostaa aika uskomattomalta. Olisiko näissä kahdessa hoitajassa kenties itsessään jotain pielessä? Sitten on helppo huudella liitoille ja lehdille kuinka väärin heitä on kohdeltu. Uskomatonta kuinka puhutaan tietämättöminä kesken olevista asioista, vaikka ei ole selvillä onko syytöksillä edes mitään todellista perää. Pietarinpirtti on aina ollut vastuullinen,laadukas ja hyvätasoinen palvelutalo, joissa asukkailla on hyvä olla ja heille taataan arvokas vanhuus. Toivottavasti tämä houhotus ei pilaa kaikkea sitä hyvää ja kaunista, mitä Pietarinpirtti on saanut aikaan vanhusten hyväksi.

Lähettänyt käyttäjä Ex-työntekijä (kirjautumaton)
Kyllä Pietarinpirtin johtajalla on taito tehdä alaisen työskentelystä todella hankalaa, jos alainen sattuu astumaan varpaille pienimmästäkin syystä, kuin tästä nyt olevasta. Ja nämä kaksi johtajan oikeaa kättä (älli ja tälli) etsivät lisää syitä ja perusteita johtajalle toimia ilkeästi alaistaan kohtaan.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Pietarinpirtti on kaukana laadukkaasta ja vastuullisesta, sekä turvallisesta palvelutalotalosta. Itse siellä työskennelleenä voin todeta, että vielä pahempaakin siellä on tapahtunut, kuin nuo lehdessä olevat jutut! Avi, nyt toimikaa jo!

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut