Keskiviikko, 16. elokuu 2017
Aulis

Tiilikainen: Nyt on aika sopia saimaannorpan suojelusta - katso ministerin videohaastattelu!

Päivitetty: 02.02.201617:00
15
  • Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kolaamassa apukinosta norpalle Pihlajavedellä Savonlinnan Mikkolanniemessä 2.2.2016.

    Ministeri Kimmo Tiilikainen otti kantaa norpansuojelun puolesta kolaamalla apukinoksia Savonlinnan Mikkolanniemellä tänään. Kuva: Tuija Pauhu

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) kannustaa vesialueen omistajia tekemään sopimuksia kalastusrajoituksista saimaannorpan suojelemiseksi aiempaa laajemmalle alueelle.

Ely-keskus postitti aiheesta 320 sopimustarjousta kalavesien omistajille tänään. Niistä 60 kirjettä eli lähes viidennes on osoitettu laajennetulle uudelle alueelle. Kaikki alueen osakaskunnat, joiden yhteystiedot ovat tiedossa, saavat sopimustarjouksen helmikuun alkupuolella.

Vanhat kalastusrajoitussopimukset päättyivät vuoden vaihteessa. Aiemman 2000 neliökilometrin verkkokalastuskiellon sijaan uusi tavoitealue on Saimaannorppa ja kalastus -seurantaryhmän esityksen mukaan laajuudeltaan 2 600 neliökilometriä.

Tiilikaisen mukaan sopimukseen tarttuminen osoittaa sitoutumista norpan suojeluun ja tuo myös taloudellista korvausta.

Metsähallituksen arvion mukaan saimaannorppia on nyt noin 320 yksilöä. Saimaannorpan suojelustrategian välitavoitteena on 400 hylkeen kanta vuonna 2025.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Onkohan tuollaisesta märästä loskalumesta tehdä apukinoksia norpalle järkevä teko?. Sillä noin märkälumi painaa jotain 400 kg kuutio. 30 kuutiota kun sitä kasataan pienelle alueelle, niin jää painuu vesille sen 12000 kg painon alta. Onhan siinä sitten norpalle tehty vesisänky. Eikä vesi pääse jäätymään se kinoksen alta vaikka tulisi pakkaset. Ja kun kinos jäätyy kivikovaksi, niin mistä norppa saa hengitys ilman, jos menisi sinne pesimään.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kiinteistöhuollot vievät rahat ja jättävät lumet ja jäät kävelyslueille! Norpan suojelu on saneltu suojelijoiden vaatimusten mukaan, ei se ole mitään yhdessä sopimista. Tämän talvinen lumien kolaus tuhosi norpan pesäpaikat. Tuiskun tekemät kinokset ja valmiit pesän alut hajotettiin ja nyt märällä lumella tiivistetään loputkin. Tätähän ei tutkijat usko, mutta keväällähän tuo selviää....

Lähettänyt käyttäjä Norpan suojelua... (kirjautumaton)
Onko kukaan koskaan jaksanut miettiä miksi norppaa tosiasiassa kannattaa suojella? Mitä hyötyä norpasta on kenellekään? Kärsiikö mikään muu eliö jos norppa häviäisi sisämaan vesistöistä Suomesta. Kannattaako sellaista eläintä suojella joka ei ilmeisesti edes suojelulla meinaa pysyä hengissä, missä kulkee järkevän ja järjettömän toiminnan raja? Luonto päättää itse mitkä eliöt elävät ja mitkä eivät. Ymmärrän kyllä että saimaannorppa saa söpöydellään monen pään suojelun kannalle automaattisesti.. Entä jos se olisi hirvittävän näköinen?

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ei tee hyvää ministerin uskottavuudelle kun pitäisi keskittyä isojen ongelmien ratkomiseen ja vaalilupausten toteuttamiseen. Suomen talous ja palvelut sekä aluekehitys lupasi keskusta laittaa kuntoon. Nyt on homma menossa aivan väärään suuntaan.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Tuhottiinko nyt norpan pesäpaikat, kun tuota märkää sohjolunta kasattiin kuutio kaupalla. Kyllä jää painuu vesille tuollaisen painon alla. Nyt on luvattu lähipäiviksi pakkasia, yöllä jopa yli 10 astetta, niin kyllä märkä pesäkinos jäätyy kivikovaksi möhkäleeksi, niin tosiaan mistä norppa saa hengitysilman, ei ainakaan lumenläpi. Voisiko joku kertoa asiasta tarkemmin. Pelkään pahinta, että nyt tuhottiin yhden vuoden norpan pesintä. Keväällä löytyy vaan tukehtuneita kuutteja kinosten alta.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut