Torstai, 17. elokuu 2017
Verneri

Tiukentunut lainsäädäntö pistää kartoittamaan asbestin tarkkaan

14.02.201621:12
13
  • Savonlinnan Saneerauspalvelu Oy:n asbestipurkutöiden vastuullinen työnjohtaja Vesa Pekkinen otti ilmanäytteen remonttikohteesta. Näytteenotto kestää kaksi tuntia, minkä jälkeen näyte lähetetään analysoitavaksi. Kuva: Timo Seppäläinen

Vuoden alussa voimaan astunut asbestia koskeva lainsäädäntö tiukentaa asbestin kartoitukseen ja purkutyöhön liittyviä vaatimuksia.

Käytännössä asbestikartoitus on tehtävä kaikkiin ennen vuotta 1994 rakennettuihin remonttikohteisiin.

Asbestityön turvallisuutta koskeva asetus edellyttää myös kirjallisen turvallisuussuunnitelman laatimista sekä ilmanpuhtauden varmistamista purkutyön päätyttyä.

Asbestipurkutyötä koskeva laki puolestaan antaa luvan purkutöihin ja niiden johtamiseen vain henkilöille, jotka ovat suorittaneet hyväksytyn asbestipurkutyökoulutuksen.

Työsuojelutarkastaja Arto Liukkonen Itä-Suomen aluehallintovirastosta sanoo, että yhteydenottoja on tullut runsaasti.

Hänen mukaansa eniten polemiikkia rakennuttajien ja isännöitsijöiden parissa on aiheuttanut ilmanpuhtauden jälkimittaus.

Materiaali- ja ilmanäytteiden analysointiin kuluu aikaa, ja työt kohteessa voivat jatkua vasta niiden valmistuttua.

— Alussa aikataulut saattavat pidentyä huomattavasti, mutta kun urakoitsijat oppivat sommittelemaan hommat, aikatauluviiveet ovat lopulta hyvin pieniä.

Asbestikartoituksen tekemisestä vastaa rakennuttaja tai muu, joka ohjaa ja valvoo rakennushanketta.

Taloyhtiössä osakkeenomistajan pitää etukäteen ilmoittaa aikomansa remontit.

— Kun osakkeenomistaja ilmoittaa meille, että hän aikoo ryhtyä tekemään korjaustoimenpiteitä, me tulemme rakennuttajan asemaan. Taloyhtiö ei anna lupaa ennen kuin osakkeenomistaja on selvittänyt, onko kohteessa asbestia, toteaa isännöitsijä Martti Lokka Mikkelin Kiinteistöpysäkistä.

Asia otetaan esille taloyhtiöiden kevätkokouksissa.

— Tulemme ehdottamaan, että taloyhtiöt teettävät ennakoivan asbestikartoituksen, jossa otetaan huomioon sekä taloyhtiön että osakkeenomistajien hallinnassa olevat tilat.

Savonlinnan Saneerauspalvelu Oy:ssä tehdään sekä asbestipurkua että -kartoituksia ja puhdastilamittauksia.

— Esimerkiksi kylpyhuoneen kartoituksessa otetaan seinä- ja lattialaatoitusten kiinnitys- ja sauma-aineista sekä tasoitteista noin sormenpään kokoinen näyte, joka lähetetään laboratorioon analysoitavaksi, kertoo toimitusjohtaja Mika Kaskinen.

Viikon odotteluun voi varautua, mutta Kaskisen mukaan analysointi toimii tällä hetkellä yllättävän hyvin.

Hän arvioi, että normaalissa keittiö- tai kylpyhuoneremontissa asbestikartoitus maksaa noin 700 euroa ja puhdastilamittaus 250 eurosta ylöspäin välimatkoista riippuen.

 

Kattofirmatkin hakevat nyt purkulupia

Vuoden alusta lähtien uusien asbestipurkutyölupien myöntäminen ja rekisterien pitäminen on keskitetty Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastoon Tampereelle.

— Laki velvoittaa työsuojeluviranomaisen pitämään rekisteriä yrityksistä, joilla on asbestipurkutyölupa ja pätevistä työntekijöistä. Vain tähän rekisteriin kuuluva työntekijä voi tehdä asbestipurkutöitä, kertoo ylitarkastaja Jarmo Lumme.

Uusi laki on saanut kattoalan yrityksetkin hakemaan purkulupia ja kouluttamaan henkilökuntaa.

— Uudessa laissa julkisivupinnoitteet, eli asbestipitoiset katto- ja seinälevyt, ovat myös asbestipurkutyöluvan alaista työtä.

Mikäli yksityinen henkilö tekee omakotitalossa asbestipurkutyön, on hänenkin huolehdittava, ettei ympäristöä vaaranneta. Työ on tehtävä määräyksien mukaisin menetelmin.

— Jos sinne tulee joku ulkopuolinen työskentelemään ja on epäilys, että työtä ei ole tehty oikeilla menetelmillä, pitää tehdä ilmanpitoisuusmittaukset ja mahdolliset asbestisiivoukset ennen kuin ulkopuolinen voidaan laskea sinne töihin.

 

Liitot opastavat jäseniään

Suomen Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen toteaa lain tuovan muutoksia, jotka vaikuttavat olennaisesti taloyhtiöiden ja osakkeenomistajien remonttihankkeisiin.

Muutokset on huomioitava hankkeen suunnittelussa ja aikataulutuksessa.

— Taloyhtiön on tärkeintä muistaa teettää asbestikartoitus, mittauttaa ilmanpuhtaus ennen osastoinnin purkua ja huomioida, että työn tekevät pätevät henkilöt.

Asetuksen mukaan asbestikartoituksen tekeminen edellyttää asbestiin, sen esiintymiseen ja rakenteiden purkamiseen riittävästi perehtynyttä henkilöä, jolla on kartoituksen laadun ja laajuuden edellyttämä ammatillinen osaaminen.

Liittoon on tullut paljon puheluita koskien kartoittajien pätevyyttä.

— Käytännössä kartoittajat ovat usein henkilöitä, joilla on lupa asbestin purkuun.

Suomen Omakotiliiton kehityspäällikkö Katja Keränen uskoo, että omakotiasujille lain vaikutus näkyy erityisesti kattoremonteissa.

— Suurin tiedonpuutteen riski on silloin, kun asuja palkkaa jonkun tekemään työtä ja vastuu kartoituksesta on hänellä itsellään. Jos hän ostaa palvelun urakoitsijalta, pitäisi voida olettaa, että urakoitsija osana kokonaisuutta muistuttaa asukasta myös asbestikartoituksesta.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Tässä on sentään yritetty. Täällä maaseudulla ei työturvallisuutta pidetä vielä niin tärkeänä. Kuka niitä telineitä jaksaa kasailla kun on styrokspaketteja eikä se kypäräkään varustukseen kuulu. Tosimiehen pää kyllä kestää. Ja muutenkaan onks pakko kun kukaan ei valvo tai vaadi?

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kyllä haiskahtaa taas pikkasen rahastukselta , vanhoja laatotuksia ja lattiamattoja on revitty pitkät ajat ilman suurempia lisäkuluja ja hengissä ollaan vielläkin .Kohta kerrostalojen saneraus on rikos josta joutuu linnaan jos et maksa muutomaa tonnia tarkastuksista ja naapurit kyttää ettei vaan tee salassa. Kyllä ymmärrän tollaset asbesti levyt ja putket ne on eri asia kuin liimaaineet jossa asbesti määrä on pikkasen eri luokkaa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Mitäs se tarkoittikaan hallituksen saarnaama "Normienpurkutalkoot"?? - Mikä olikaan ongelma, joka tällä ratkaistaan? - Paljonko asbestisairauksia on todettu muilla, kuin ammatikseen purkutöitä tekevillä? - Samaa lähes monopoliasemassa tällä hetkellä asukkaita ryöstävän lvi-alan lobbauksen lopputulosta...

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kilpailutus asbestikartoituksissa ja purkutöissä kannattaa. Taloyhtiöissä tahtoo isännöitsijöiden "mieltymykset" nostaa hintoja, halvin ei ole paras. Kannattaa miettiä yrityksen ikää, kokoa ja työnjohdon yhteisvaikutus urakkatarjousten hyväksyttäessä. Päätoteuttajana tulisi mielestäni olla rakennusliike ja jos varmuutta ja laatua halutaan niin rt;n jäsenyritys, Savonlinnassa on jostain kumman syystä näiltäkin osin saneerauksien vastuut erikoisia, mutta hankkeethan voi tehdä muutaman vuoden kuluttua uudestaan!

Lähettänyt käyttäjä Joopa-Setä (kirjautumaton)
Joko Savonlinnassa tehdään analysointia? Tuo asbestin sallittu pitoisuus 0,01 kpl / cm3 ilmassa on vänkä juttu. Ajatellaan, että työskentelet 8 tuntia päivässä sellaisessa tilassa, missä ollaan juuri sallitun pitoisuuden rajoilla. Montako kuitua saat vuodessa kitusiisi? Laskekaapa. Muutaman vuoden takaa oli tapaus, missä asbestinpurkutöissä oltiin saatu suojauksesta huolimatta altistuma.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Mikäs siinä, mennään vaan maalaisjärjellä ja isäntämiehen nuukuudella varustettujen jokapaikan tietäjien ohjeilla. Asbestiin altistunut elelee hyvässä lykyssä 20 - 30 vuotta ennenkuin henki herkeää kulkemasta. Siihen mennessä on voinut kuolla jo moneen muuhun vaivaan. Kaiken lisäksi työntekijä on yleensä se joka tästäkin säästämisestä maksaa sen kovimman hinnan.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Järjestelmä joka ainoastaan lisää kieltoja ja kiristää normeja purkamatta vanhoja samaa tahtia, on järjestelmä joka saa kätelle itseään siitäkin, että meillä on lama joka ei ole loppumassa seuraaviin vuosikymmeniin. Asbesti on toki vaarallista. Ensin mainittu on kuitenkin paljon vaarallisempaa. Tyhmähän se on sellainen purkaja joka ei suojaa itseään haitallisilta asioilta. Se taas on ihan normaalia keskitason päättelyä, joka ei sinäänsä vaadi minkään normin kiristämistä tai lisämaksuilla rasittamista. Tyhmyydestä pitääkin maksaa, eikä tyhmyyttä holhoamalla poisteta. Holhoamalla sitä lisätään.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä