Torstai, 27. heinäkuu 2017
Heidi

Turhat konkurssit halutaan minimoida Itä-Suomessa - Apua kannattaa etsiä ajoissa

20.03.201706:30
12
  • Yritykset alkavat saada Etelä-ja Pohjois-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa asiantuntija-apua talousvaikeuksiensa hoitoon. Kuva: Soila Puurtinen

Yritykset alkavat saada Etelä-ja Pohjois-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa asiantuntija-apua talousvaikeuksiensa hoitoon.

Yleisen Teollisuusliiton (YTL) vetämä hanke on edennyt vaiheeseen, jossa Early Warning -palveluun aletaan näillä hetkillä ottaa mukaan neuvontaa tarvitsevia yrityksiä.

Itä-Suomessa hanketta vetää YTL-Palvelu Oy:n johtava asiantuntija Jarmo Manninen. Hän kertoo, että palveluun pääsevät toimialasta riippumatta kaikki Itä-Suomessa toimivat mikro- ja pk-yritykset.

Asiantuntija-apua annetaan, jotta yritys voi välttää konkurssin, tai yrityksen talouden suunta saadaan paremmaksi.

— Pyrimme siihen, että voisimme välttää mahdollisimman monta, turhaa konkurssia, Manninen tiivistää.

Viime vuonna alkaneen hankkeen tavoite on kolmessa maakunnassa kunnianhimoinen. YTL:n arvion mukaan Itä-Suomen konkursseista vähintään 30 prosenttia voitaisiin välttää, jos yrittäjä ottaisi ajoissa yhteyttä oikeaan asiantuntijaan.

Apua on tarjolla talousvaikeuksiensa kanssa painiville yrittäjille, ja yrityksille, joiden liiketaloudelliset tavoitteet eivät vain tahdo toteutua.

Tavoite on, että vaikeita talousvaikeuksia potevia yrityksiä tulisi palveluun mukaan 200 kappaletta. Tavoitteidensa kanssa kipuilevia yrityksiä pyritään keräämään palveluun 600.

— Yritämme pelastaa Itä-Suomessa 200–400 työpaikkaa, jotka saattaisivat kadota maakunnista turhien konkurssien vuoksi, Manninen sanoo.

Yritysten toiminnassa on tyypillisesti ainakin kolme ongelmaa, joihin ne tarvitsevat asiantuntija-apua taloutensa alamäessä tai konkurssiuhan alla.

— Usein yrityksen suunnitelmissa on puutteita. Toisekseen talousseuranta ei ole sillä tavalla hallinnassa, että yrittäjä tunnistaisi tarkalleen oman tilansa. Kolmanneksi tärkein asia on, millaisella otteella yritystä johdetaan.

Mannisen karkea arvio on, että valtakunnan tilastoihin suhteuttaen Itä-Suomessa konkurssien määrä on turhankin suuri.

— Nyt meillä on selkeä ohjelma, kuinka yrityksiä on tarkoitus auttaa ongelmissaan.

— Käytännössä vaikeuksiin ajautuneet, tai ajautumassa olevat yritykset, voivat jo ottaa yhteyttä maakuntiin nimettyihin asiantuntijoihin.

Esimerkiksi Etelä-Savossa konkurssihakemusten määrä väheni hieman viime vuonna. Etelä-Savon käräjäoikeuteen saapui viime vuonna 55 konkurssihakemusta kun niitä vuonna 2015 jätettiin 61.

Mannisen mukaan konkurssien määrä on lähimenneisyydessä Suomessa pienentynyt. Ongelma on se, että konkurssiin menneet yritykset ovat usein yhä suurempia, ja  siksi suurempi joukko ihmisiä on menettänyt työnsä.

Hanke kestää kesäkuun 2018 loppuun saakka. Sille on saatu Euroopan sosiaalirahaston ESR:n rahoitusta.

Maakunnissa rahoitusta hankkeelle koordinoi Etelä-Savon ely-keskus.

— Kannustan yrityksiä tarttumaan tähän mahdollisuuteen, koska palvelu on yrityksille hyvin edullinen lähteä mukaan, Manninen sanoo.

Valtuutettuja hankeasiantuntijoita Etelä-Savossa:
Erityisneuvonta: jari.somero@surffi.fi, pekko.hakli@lmi.fi
Yritystoiminnan uudistaminen: sakari.brusila@proffice.fi, vesa.sorasahi@sahia.fi

 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Konkurssien suuri määrä kuvastaa hyvin itä-suomalaista markkinataloutta vieroksuvaa, tukiperusteista elinkeinopolitiikkaa ja liiketalouden osaajien väheksyntää sekä itse ydintoiminnan ylenmääräistä ihannointia. Jokaisessa yrityksessä pitäisi olla liiketalouden osaaja/osaajia ainakin verkostoissa eli jos ei omaa henkilöstöä niin sitten käyttämässään tilitoimistossa. Tilitoimiston ja kirjanpitäjän tehtäviin kuuluu paitsi kirjanpidon ja tilinpäätöksen laadinta sekä verot myös kassasuunnittelu, talous- ja verosuunnittelu. Omalla henkilöstöllä saadaan sitten taloussunnittelun toinenkin puoli eli henkilöstöasiat ja markkinointi sekä sopimusasiat ja vienti samaan nippuun.

Käyttäjän Sorasahi kuva
Lähettänyt käyttäjä Sorasahi
Yrityksen toimintaa, tuloksia ja suunnitelmia pitäisi koko ajan arvioida kriittisesti yrityksen koosta riippumatta. Useimmiten mikro- ja pk-yrityksen toiminnnan perusta on yrittäjän oma ajatukset, osaaminen ja työpanos. Nämä ovat vahvuuksia, mutta niissä piilee myös vaara. Yrittäjä tarvitsee konkreettista sparraajaa, kyseenalaistajaa ja vaihtoehtojen löytämistä ennenkuin yritys ajautuu syvälle taloudellisiin vaikeuksiin. Mm. tässä Early Warning palvelussa on kyse.

Lähettänyt käyttäjä Toinen maksuton... (kirjautumaton)
On näköjään mahdollista vaurastua C-luottoluokituksen yrityksilläkin. Nämä konsultit varmaan osaavat sen, vaikka normiyrittäjä tietää jo olevansa köyhä. Uusi rahoitustuote C-luottoluokituksen yhtiöille Vauraus Suomi Oy:stä. Samalla esitellään Vauraus Suomi Oy, sen tuotteet ja erilaiset rahoituscaset, Matti Vansen ja Olavi Wuorimaa, Vauraus Suomi Oy Lähde YTL:n nettisivut.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Tässä ovat nyt haksahtaneet muutkin kuin toimittaja: YTL, ESR, ELY. Vaiko eikö sillä ole mitään väliä, ketkä tarjoavat palveluja vaikeuksissa oleville yrittäjille ja mitä palvelut sisältävät? Vai onko tämä YTL:n keino raivata kilpailukenttää avarammaksi?

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut