Lauantai, 22. heinäkuu 2017
Leena

Vankilavirkailijat: Henkilökuntaa tarvitaan lisää takaamaan turvallisuus

14.02.201612:08
7
  • Mikkelin vankila

    Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on lisätä vankien sellien ulkopuolella viettämää aikaa. Kuvassa on Mikkelin vankila. Kuva: Jaakko Avikainen

Vankilavirkailijain Liitto on erittäin huolissaan vankiloiden työturvallisuudesta ja vaatii henkilöstöresurssien lisäämistä. 

Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on lisätä vankien sellien ulkopuolella viettämää aikaa, mutta henkilöstökuntaa ei ole tulossa lisää. Nykyiselläänkin vankiloiden valvonta- ja ohjaushenkilöstö työskentelee monissa tilanteissa vankilan osastoilla tai työtiloissa vankiryhmän kanssa yksin, Vankilavirkailijain Liitto kirjoittaa tiedotteessaan. 

Lisäksi vankiloissa on jo tällä hetkellä päivittäisiä työvuorovajauksia runsaista ylityömääristä huolimatta. Tätä ongelmaa pyritään ratkaisemaan työvuorotaulukoita uudistamalla, mutta tämä ei liiton mukaan riitä.

Poliisin vakava pahoinpitely Helsingin vankilassa helmikuun alussa muistuttaa siitä, että vankilan muurit eivät aina suojaa väkivallalta. Vanki surmattiin Riihimäen vankilassa 2014 ja vartija surmattiin Pelson vankilassa 2004, liitto muistuttaa.
Hallinnonalan viranomaiset ovat todenneet näiden tapausten olevan poikkeuksellisia.
Vankilavirkailijat muistuttavat, että riski vastaaviin tapauksiin on olemassa ja voimankäyttötilanteisiin vankiloissa joudutaan viikoittain. Vankien välinen väkivalta on ollut viime vuosina kasvussa ja erilaisia teräaseita löytyy säännöllisesti. Vankiloissa on myös vankeja, joille väkivallan käyttö ei ole vierasta. 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Tokkopa se väkivallan uhka on kasvanut. Teknisien apulaitteiden luulisi lisänneen turvallisuutta. Ennen vartijat laitoksen sisällä pärjäsi ilman taisteluvyötä (sumutin,käsiraudat suojakäsineet ymv). Kannattaisi yksittäisissä tapauksissa tutkia onko henkilökunta ollut toimipaikoillaan vai "omia asioitaan hoitamassa". Joskus muinoin karkasi vanki yöllä sellistään meni kai muutama päivä ennenkuin selvisi ketä vartijoita oli työvuorossa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Rikollisia hyysäävien vihervasureiden pitäisi mennä rauhoittelemaan riehuvia vankeja kun ovat omasta mielestään asiantuntijoita. Vaan eihän niitä koskaan näy aiheuttamiaan virheitä korjaamassa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Jos tässä maassa on pennikin joutilasta rahaa se pitäisi käyttää lasten ja nuorten hyvinvointiin. Vankaus on vapaaehtoista, lapsuus (ja vanhuus) ei. Jos henkilökunnalla ei ole turvallista tulee resursseja siirtää vankien työpaja-/harrastustoiminnasta vartiointiin.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kommentoija 15.02, ennen oli rikollisaineskin hieman erilaista. Nykyisiä poliisin ja vankiloiden asiakkaita ei voi edes verrata vaikka niinkin lyhyen kuin 10 vuoden takaisin asiakkaisiin. Viranomaisten, lain ja rankaistusten kunnioittaminen on romahtanut ja huumeet ja lääkkeet sotkee pään.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

20.07. 10:48

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä