Perjantai, 18. elokuu 2017
Leevi

Vehviläinen haluaa palauttaa saaristo-osakuntien rahat

25.02.201606:30
17
  • keskustapuolue, kepu, puoluevaltuusto mikkelissä, anu vehviläinen

    Ministeri Anu Vehviläisen (kesk.) mielestä siirtymäkauden saaristo-osakuntialisiä koskevan selvityksen lähtökohdaksi pitää ottaa viimeisintä valtionosuusuudistusta edeltänyt tilanne. Kuva: Vesa Vuorela

Savonlinna saattaa saada saaristo-osakuntalisänsä takaisin jo ensi vuonna.

Saaristo-osakuntalisät poistuivat valtionosuusjärjestelmästä vuoden 2015 alussa. Savonlinna sai ennen uudistusta saaristorahaa 1,3 miljoonaa euroa vuodessa.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) on käynnistänyt valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osastolla selvityksen, voidaanko entisen valtionosuusjärjestelmän saaristo-osakuntalisää vastaava lisä palauttaa sen menettäneille kunnille siirtymäajaksi jo ennen kuin valtionosuusjärjestelmä jälleen uudistuu vuoden 2019 alussa.

Asiassa on Vehviläisen mukaan syytä edetä nopeasti. Lähtökohdan tulisi hänen mielestään olla viimeistä uudistusta edeltäneessä tilanteessa.

Ylijohtaja Päivi Laajala ministeriöstä kertoo, että uusi valtionosuusuudistus valmistellaan samalla aikataululla kuin maakuntauudistus. Lakiesitys lähtee lausunnoille huhtikuussa ja on eduskunnan käsittelyssä syksyllä.

Samassa yhteydessä Laajalan mukaan selvitetään myös mahdollisuus saaristo-osakuntalisän maksamiseksi siirtymäaikana. Siirtymäajan saaristolisät voisivat siten juosta jo vuonna 2017.

Etelä-Savossa saaristo-osakuntia ovat myös Hirvensalmi ja Mikkeli. Hirvensalmi sai vanhan valtionosuusjärjestelmän aikana saaristolisää noin 80 000 euroa ja  Mikkeli noin 17 400 euroa.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Eläkel. (kirjautumaton)
Kyllähän suunnitelma on hyvä, koska se saaaristo nostaa noiden saaristokaupunkien ja -kuntien kustannuksia. Myös nuo seudut ovat sitä perustellusti esittäneet taloutensa tasapuolisesti kohentamiseksi. Toivottavaa olisi , että tuo toteutuisi! Vai pettääkö Kepu taas kerran. Toivotaan parasta jne.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Todella hyvä uutinen. Kunpa Suomen talous olisi paremmassa jamassa niin tämäkin seutu saisi lisää ja sillä kuuluvan osansa hyvinvoinnista. Edellinen hallitus Vihreiden ja vasemmistopuolueiden ansiosta panosti vain pääkaupunkiseutuun.

Lähettänyt käyttäjä Eteläsavolainen ! (kirjautumaton)
Todella huono uutinen ! Kun valtio on lähes selvitystilassa, haluaa keskustapuolue jakaa veronmaksajien yhteisiä varoja äänestäjilleen. Eikö rakenne uudistuksilla, maakunta kunta ja sairaanhoito, ollut tarkoitus vähentää valtion menoja ja velkaa. Nämä piilo toimeentulotuet avustukset voidaan hakea kelan luukulta, mikäli on niihin on oikeasti tarvetta.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Savonlinnalaiset ovat onnessaan kun saavat ulkopuolelta rahaa. Itse sitä ei viitsitä tehdä vaan pidetään itsestään selvänä että valtio, siis muut maakunnat maksaa etelä-savolaisten elämisen. Olisipa joskus uutinen jossa savonlinnalaiset itse tekisivät jotain joka lisäisi elämisen edellytyksiä. Järvluonnon kauneudesta höpötetään, mutta jos pitäsi turisteja palvella niin johan menee naama mutrulle. Palvelu pelaamaan ja omaa rahaa peliin.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Surullista. kuinka paljon tuo 1.3me luo uutta Savonlinnan alueelle? Ei mitään! jos tuo raha investoitaisiin esim. Mikkeli-Juva tiehen, niin se loisi jotain uutta. Ja taas Savonlinna olisi lähempänä markkinoita.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut