Keskiviikko, 16. elokuu 2017
Aulis

Vielä ehdit vastata viikon uteluun: Ärsyynnytkö toisten kielivirheistä?

09.03.201608:45
40
  • Menetätkö hermosi, jos saat viestin, jossa ei ole osattu tai viitsitty kirjoittaa yhdyssanoja tai isoja alkukirjaimia oikein? Kuva: Maija Mehtälä

Suomen kieli muuttuu ja mukautuu ympäröivään maailmaan. Siitä osoituksena on esimerkiksi viime viikolla Kielitoimiston verkossa olevaan sanakirjaan tehdyt täydennykset. Sanakirjasta löytyy nyt noin 700 uutta sanaa: muun muassa sanat buutata, sutina, chillata, trollata ja selfie ovat päässeet osaksi virallista hakuteosta. Osa uusista sanoista on merkitty arkityylisiksi tai slangisanoiksi.

Uudet sanakirjaan valitut sanat ovat ehtineet jo herättää kysymyksiä. Kielitoimiston sanakirjan päätoimittaja Eija-Riitta Grönroos kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että esimerkiksi chillata-verbin valintaperusteita on kysytty.

Äidinkielen opettajat puolestaan ovat ilmaisseet viime aikoina huolensa lasten ja nuorten luku- ja kirjoitustaidon heikkenemisestä. Syyllisiä on etsitty muun muassa sosiaalisesta mediasta ja verkosta yleensä.

Tällä viikolla viikon utelussa kysytään, elääkö sisälläsi kielipoliisi vai annatko piupaut kielioppisäännöille ja oikeakielisyydelle. Ärsyynnytkö huolettomasta pilkutuksesta tai puuttuvista isoista alkukirjaimista, vai riittääkö sinulle, että asia käy suunnilleen ilmi tekstistä? Entä uudet, usein englannista lainatut sanat: sopivatko ne mielestäsi suomen kieleen vai pitäisikö niille keksiä parempia, kotimaisia versioita?

Kerro kantasi äänestyksessä ja kommentoi! Julkaisemme kyselyn tulokset ja napakimmat kommentit Itä-Savon ja Länsi-Savon Piste-sivulla sunnuntaina. Vastausaikaa on keskiviikkoon 9.3. kello 15 asti.

Oletko kielipoliisi?


Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Mää-ää (kirjautumaton)
Eniten ärsyttää kielioppivirheiden käyttö mainoksissa ja markkinointiviestinnässä. "Sinun Prisma" on viimeisin esimerkki suomen kielen genetiivin pahoinpitelystä. Keskustelussa en yleensä tartu virheisiin. Joskus oion suomea toisena kielenään puhuvien köpelöitä tai harhaanjohtavia sanavalintoja.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kaikista ärsyttävimpiä ovat kirjoitus- ja kielioppivirheet lehdissä, mainoksissa ja virallisempien tahojen julkaisuissa. Keskivertokansalaisen osaamattomuus ja vähäinen mielenkiinto asiaan liittyen on ymmärrettävämpää.

Lähettänyt käyttäjä pjärvi (kirjautumaton)
Millainen on "keskivertokansalainen"? Kommentti 15:44 ainakin tietää. Olenko minä, nettilehteä lukeva vai onko se pelkästään paperisia asioita seuraava? Itselleni tytär joskus huomauttelee tekstiviesteistä, vaan kun se oma sanamuoto ei mahdu niihin operaattorin sanoihin joita on tarjolla.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Sellainen ihminen joka ei osaa kirjoittaa, siis esimerkiksi sellainen, joka kirjoittaa yhdyssanat erikseen, ei käytä välimerkkejä, kirjoittaa erisnimet pienellä, jne., ei osaa lukeakaan siten, että sisäistäisi lukemansa asian. Tällainen ihminen ei myöskään osaa hahmottaa lukemaansa asiaa eikä siihen liittyviä muita asioita. Tämä ei minua vielä ärsytä, koska tuollainen on aika yleistä suomalaisten joukossa, mutta se sitten kyllä ärsyttää, kun tällaiset ihmiset alkavat kommentoida jotakin asiaa tietämättä koko asiasta tuon taivaallista. Kommentoidaan vain sen oman vajavaisen hahmottamiskyvyn mukaisesti. Ja se vasta ärsyttää, kun sitten joku toinen vastaavantasoinen alkaa kommentoida samaa asiaa yhtä vääristyneillä tiedoilla kuin ensimmäinen. Siinä onkin sitten soppa valmis. Tästä hyvinä esimerkkeinä on kommentit Suomen taloudesta, kauppataseesta, valtion velasta, Kreikan-lainasta yms., turvapaikanhakijoista, jonkin poliittisen puolueen tekemisistä tai tekemättä jättämisistä, oikeuslaitoksen toimivuudesta, opettajien vuosilomista, jne. Ei siis osata sisäistää asioita, kun ei osata lukea, eikä kyllä kirjoittaakaan, mutta kommentoida vaan pitää ja esittää jotakin asioista tietävää. Se ärsyttää.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut