Keskiviikko, 16. elokuu 2017
Aulis

Viikon utelu: Saako tuntemattomia virpoa?

14.03.201620:25
19
  • Suklaamunien kuuma sesonki on sunnuntaina, kun virpojat lunastavat palkkansa. Kuva: Taru Hokkanen

Tulevana sunnuntaina vietetään palmusunnuntaita, jolloin pienet ja isommatkin virpojat lähtevät kiertämään ovelta ovelle ainakin suklaamunien, karkkien ja pikkurahojen toivossa.

Viikon utelussa kysytään tällä viikolla, keitä saa virpoa. Osan mielestä virpomisreissulle sopii lähteä vain lähinaapurustoon ja sukulaisten luokse, ja näihinkin paikkoihin mielellään sovitusti. Osan mielestä taas pienet virpojat saavat kulkea ovelta ovelle vapaasti ja kerätä ilahdutuspalkkoja kaikilta, jotka kohdalle sattuvat.

Kerro mielipiteesi kyselyssä ja kerro kommenttiosiossa, mitä mieltä olet virpomisperinteestä, millaisia muistoja sinulla on virpomisesta ja millaisia virpojia toivoisit omalle ovellesi. Vastausaikaa on keskiviikkoon 16.3. kello 21 asti.

 

 

Saako tuntemattomia virpoa?


Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Pikkurahojen? Virpojien toiveena on nykyisin vähintään vitonen, mieluummin kymppi, ja sen ovat sanoneet ihan ääneen tuijottaessaan heille annettuja kaksieurosia! Viime keväästä alkaen on meidän ovet pysyneet kiinni palmusunnuntaina.

Lähettänyt käyttäjä 80-luvun virpoja (kirjautumaton)
Minun vielä virpoessa 80-luvulla, oli meidän perheen tapana käydä virpomassa vain tuttuja. Samalla kaavalla on menty nyt sitten omien kakaroiden kanssa. Kaikki muu tuntuu törkeältä kerjäämiseltä. Ihan sopiva palkka on suklaamuna, mieluisin tuntuu olevan kinder. Kummilapsille on aina varattuna joku vähän isompi suklaamuna. Rahan antaminen rikkoo perinteen ja kertoo virvottavan mielikuvituksettomuudesta, laiskuudesta, tai heittäytymiskyvyttömyydestä. Virpojan olisi hyvä osata loru kuin vettä vaan ja jännitys kuuluu asiaan. Jos nyt itkettämään oikein käy jännityksestä, niin käyköön armo oikeudessa ja kelvatkoon pikku pillitys virpomaesityksestä ;)

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Minun mielestäni virvotaan vain omat vanhemmat, isovanhemmat, kummit ehkä enot, sedät ja tädit ja kavereiden kanssa kavereiden vanhemmat. Se riittää. Älkää kuitenkaan pahoittako pienten virpojien mieltä jos lorut ei mene niin kuin pitää tai käyvät virpomassa vähän siellä sun täällä. Kaikkien lasten vanhemmat eivät osaa virpomisperinteitä ja lapset ovat saattaneet lähteä virpomaan aika hatarilla perustiedoilla kun ovat asiasta kuulleet.

Lähettänyt käyttäjä annn (kirjautumaton)
En ole moneen vuoteen avannut ovea vieraille mukuloille. En pidä sitä yhtään asiallisempana kuin muutakaan ovilla tapahtuvaa kerjäämistä. Hirveintä on kun pennut päästetään keskenään ilman vanhempien valvontaa vieraille oville. Oven avaaja voi olla millainen tahansa.

Lähettänyt käyttäjä ysärilapsi (kirjautumaton)
Minua ilahduttaisi tuntemattomatkin virpojat, sillä lapset ansaitsevat pääsiäisensä. Ei ole toki mikään argumentti, että lasten ja nuorten karnevalistiset kerjuulle lähdöt juhlamielen kohentamiseksi ovat ikivanha perinne Suomessakin, mutta kuten huomaamme, ovathan aikusetkin olleet ikuisesti kyynisiä ja vihamielisempiä kuin nuorempansa. Virpominen on loitsu, jonka performatiivinen merkitys on siunata talo tulevaksi vuodeksi, mutta naperot tätä tuskin tietävät - voin silti nakata heille suklaaherkut jo siksi, että saan siitä itse hyvän mielen. Tapauskohtaisesti liian kärkkäitä lapsia voi torua hiukan, koska emme voi vaikuttaa siihen, millaisiin asenteisiin heidät on totutettu. Puhun kuitenkin virpomisen puolesta, sillä muistan miten hieno ja tuottoisa seikkailu se oli itsellenikin pienenä.

Lähettänyt käyttäjä Virvon,varvon (kirjautumaton)
Itse en anna lapsilleni lupaa virpoa tuntemattomia koska jotkut aikuiset ovat niin vihamielisiä ja inhottavia tuntemattomia virpojia kohtaan. Säästyvätpä lapset turhalta mielipahalta virpoessaan sukulaisia. Itseäni ei haittaa jos joku vieras virpoja eksyy ovellemme, tämä on lapsille niin kiva ja tärkeä asia.

Lähettänyt käyttäjä Mielensäpahoitt... (kirjautumaton)
Lasten pääsiäisvalmisteluihin meillä kuuluu Palmusunnuntain virpomis-perinne. Päivään valmistaudutaan huolella. Vitsat koristellaan näyttäviksi ja valmiiksi ajoissa. Palmusunnuntai-aamuna lapset pukeutuvat asuihin ja tietysti maskeeraus kuuluu asiaan. Niin ystäviltä, tutuilta, kuin naapureilta lapset osaavat kysyä "saako virpoa" ja vasta sen jälkeen toimitaan luvan mukaan. Mikäli ei lupaa saa, ei se päivää pilaa: aina voi toivottaa "Hyvää palmusunnuntaita". Ja raha ei ole virpomispalkkaa. Euro on hieno yllätys, mutta karkit ovat vallan oikeita. Tosiaan, palkkaa ei "nautita" heti Palmusunnuntaina, vaan vasta 1.pääsiäispäivänä. Perinne on hyvin samankaltainen nyt, kuin silloin kun itse olin pieni. Aikuiset olemme mukana, saapahan itsekin raitista ilmaa ja hyvän mielen.

Lähettänyt käyttäjä tamperelaistunut (kirjautumaton)
Itä-suomessa ei kai virpomisperinne olekaan vahva? Täällä länsi-suomessa virpojia näkee enemmän. Tiukkapipot pistää oveen lapun ettei halua virpojia tai eivät vain avaa ovea, niin yksinkertaista. Me ostetaan aina parikymmentä kindermunaa ja odotetaan virpojia, vaan aina heitä ei vaan eksy meidän kerrostaloon :(

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut