Torstai, 17. elokuu 2017
Verneri

Yhdistys edistämään tykkijollahanketta

09.02.201615:25
8
  • Tykkijollan pienoismalli

    Tältä näyttää tykkijolla, jonka rakentamista Saimaalle suunnitellaan. Kuva: Tuija Pauhu

Saimaan vesistöalueen uudesta vetonaulasta eli 1700- ja 1800-lukujen mallisen tykkijollan rakentamisesta on ollut viime vuosina vireillä useitakin suunnitelmia. Kaikki hankkeet ovat matkan varrella syystä ja toisesta tuupertuneet.

Savonlinnalainen Pyhän Olavin Kilta esitteli tiistaina tykkijollahankkeesta omaa loppuselvitystään.

Selvityshankkeen päätösseminaarissa päätettiin perustaa yhdistys, joka ryhtyy ajamaan hanketta. Paikalla seminaarissa oli jo nyt riittävä määrä sitoutuneita ihmisiä, jotta yhdistys saadaan perustettua. Järjestäytymiskokousta aletaan puuhata.

Lisäksi päätettiin selvittää tarkoin yhteistyön mahdollisuudet Venäjän suuntaan, koska Venäjällä on laajaa osaamista tykkijollien tekemisestä. Mahdotonta ei ole saada myöskään EU:lta tukirahaa Suomen ja Venäjän rajat ylittävään yhteistyöhön.

Timo Auvinen Pyhän Olavin Killasta kertoo selvitystyön kuluessa konsensuksen syntyneen ainakin siitä, missä mahdollista tykkijollaa alettaisiin rakentaa.

— Eri toimijoiden ja osapuolten näkemys on ollut, että rakennustyöt tehtäisiin Savonlinnassa.

Pyhän Olavin Killan tuoreessa selvityksessä on arvioitu Saimaan tykkijollakopion kustannusarvioksi 300 000–350 000 euroa.

Selvityksen tekijät esittävät, että jollan rakennustyöt voitaisiin tehdä esimerkiksi Savonlinnassa Riihisaaren museossa. Tälläkin tavalla hanke voisi elävöittää Saimaan matkailutarjontaa.

Hanke pitäisi saada liikkeelle rivakasti, jotta sille voitaisiin hakea EU:n rahoitusta menossa olevalla hankekaudella. Selville on saatu, että EU:sta olisi tarjolla ainakin neljää erityyppistä hankerahoitusta.

 

 

 

 

 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Timo Auvinen (kirjautumaton)
Kiitos kommentista. Yksi reunaehdoista on, että tykkijolla ei vie resursseja muilta kaupungin tukea tarvitsevilta hankkeilta. Mm. museolaivat ovat jo nyt tiukoilla. Tykkijollan toivotaan tuovan lisäarvoa sisällöllisesti, taloudellisesti ja yhteisöllisesti koko Saimaa Lakeland alueelle.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Tehkee niitä jollia usseempi ja varustakkee semmosilla värikuulatykeillä ja vaahtomuovimiekkoloilla ni voip turistit leikkiä sotaleikkiä ja lipun ryöstövä linnasta. Sese vasta paalua tähän pitäjään tuopi.

Lähettänyt käyttäjä Rahoitus yksity... (kirjautumaton)
Kun hanke on matkailullisesti ja liiketaloudellisesti kannattava ja rahoitus rakentamisen ja ylläpitokustannusten osalta hoidetaan yksityisten rahoittamana ilman kunnallista ja muutakaan välillisesti veroilla maksettavaa avustusta, niin siitä vaan toteuttamaan.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä