Keskiviikko, 16. elokuu 2017
Aulis

Yksi tai kaksi kiinnitysketjua ei riitä - näin poliisi neuvoo sitomaan ja varmistamaan puukuorman!

07.03.201619:45
26
  • Itä-Suomessa on sattunut tänä vuonna ainakin kolme tapausta, joissa puukuormien sidonnat ovat pettäneet ja puut pudonneet ajotielle. Yksi niistä oli Mikkelissä Laajalammen risteyksessä keskiviikkona. Kuva: Tiina Ojutkangas

Tänä vuonna on Itä-Suomessa sattunut ainakin kolme tapausta, joissa puukuormien sidonnat ovat pettäneet ja puut pudonneet ajotielle.
Yksi tapauksista oli Mikkelissä viime viikon keskiviikkona, kun täysperävaunuyhdistelmä jarrutti Laajalammen kaupunginosassa liikennevaloihin.
Perävaunun etummaisen nipun mäntykuitupuukuorma liukui tielle.

Muut tapaukset sattuivat Lieksassa ja Lapinlahdella. Vakavilta henkilövahingoilta niissä vältyttiin, vaikka muut autot törmäsivät tukkeihin.

Kaikissa kolmessa tapauksessa sidonta oli tehty kiinnitysketjun automaattisesti kiristävällä vaijerilla. Siitä huolimatta puut valuivat tielle.

Poliisin mukaan uhka nippujen putoamiseen on suuri, jos kuorman varmistamista ei tehdä kunnolla. Kuormien suuret massat ja puunippujen sijoittelu siirtää painopistettä perävaunun takaosaan.
Yksi tai kaksi kiinnitysketjua tai -liinaa ei kuormauksessa riitä pitämään koko kuormaa kiinni. Talvella puutavara on lumen ja jään vuoksi liukasta.

Poliisi haluaa muistuttaa, että tieliikennelain mukaan ajoneuvo on kuormattava siten, ettei kuorma voi vaarantaa henkilöitä, vahingoittaa omaisuutta, laahata maata, pudota tielle, pölytä häiritsevästi tai aiheuttaa muuta siihen verrattavaa haittaa.

Poliisi on ohjeistanut Itä-Suomessa poliisipartiot tarkastamaan erityisesti raakapuukuormien sidontoja. Tammi-helmikuussa on kirjattu 17 sakkoa kuorman riittämättömästä varmistamisesta.

Poliisi muistuttaa tarkistamaan:

- Onko kuormauksessa tarpeellinen määrä sidoksia ja kiinnityspisteitä?
- Ovatko kiinnitysliinat, -ketjut ja kiinnityspisteet ehyet ja riittävän vahvat?
- Ovatko kiinnitysliinat tai -ketjut kunnollisesti jännitettyjä, ja pysyvätkö ne tiukalla koko matkan?
- Onko kuorman painojakauma turvallinen?

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Huomattua (kirjautumaton)
Usein näkee, että liinat on heitetty nosturin yli, vähän niinkuin malliksi. Silloin ne ei kyllä sido mitään. Jäiset, tai keväällä nilan aikaan puut on todella liukkaita. 100 prosentin varmuudella niitä ei saa pysymään kyydissä kovassa jarrutuksessa, tai törmäystilanteessa, jollei perävaunuun rakenneta etusermiä.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Auton omalla kuormaimella irroitettava / alas laskettava sermi kärrin keulaan pakolliseksi. Estäisi puiden liikkumiset kärristä eteenpäin. Siitä alan ammattilaiset suunnittelemaan ja valmistamaan. Ja poliisi valvomaan.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut