Mainos: Suur-Savon Sähkö

Yhteisellä asialla alueen elinvoimaisuutta varmistamassa

Suur-Savon Sähkön konserniin kuuluva Järvi-Suomen Energia vastaa sähkönjakeluverkosta Järvi-Suomen alueella. Toimintavarman sähkön ja alueen elinvoimaisuuden mahdollistajana ahertaa lukuisia yhtiön kumppanuusyrityksiä eri aloilta. Infrayhtiö Elvera on suurin ja näkyvin yhteistyökumppani. Sadan tuhannen asiakkaan kattavan verkon ylläpito ja korjausvastuu on sen harteilla.

Elveran auto on monille tuttu näky sähköverkon korjausten tai rakentamisen yhteydessä. Aluepäällikkö Jari Sihvosella on kokemusta lukuisista myrskyistä.

– Vahvuutemme on verkon sekä alueen tuntemus. Tiedämme, mistä vikaa lähdetään hakemaan, kertoo Elveran aluepäällikkö Jari Sihvonen.

Sihvosella on lähes 30 vuoden kokemus sähkön saannin varmistamisesta asiakkaille.

– Tässä on monet myrskyt nähty, hän nauraa, – Kun on itse ollut korjaamassa vikoja, osaa realistisesti arvioida korjausaikataulua. Nyt aluepäällikkönä voin jakaa tietotaitoani toimintaa ohjaamalla.

Mikkelissä kotipaikkaansa pitävä Elvera työllistää Järvi-Suomen Energian alueella reilu sata henkilöä, välillisesti noin pari sataa. Laaja kumppaniverkosto on ripeän ja tehokkaan korjaustoiminnan edellytys. Laadukas yhteistyö mahdollistaa parhaimpien lisäresurssien hyödyntämisen.

– Nykyisin esimerkiksi helikopterit ja dronet ovat merkittävänä apuna.

Ennakkotiedot häiriötilanteesta ovat tärkeitä, jotta tarvittavat varusteet tulee pakattua autoon.

Tarkka kuvaus auttaa kartoituksessa

Kun sähkönjakelu takkuaa tai katkeaa, viesti singahtaa Elveran päivystykseen.

– Vikailmoituksen jälkeen paikka kohdennetaan maasta, ilmasta tai autosta käsin.

Aikaisemmin vian kartoittamiseen jalkaisin kului aikaa, kun erottimet rajasivat verkon 15 kilometrin väleihin. Nykytekniikka helpottaa vikapaikan haarukointia.

– Osa verkosta on jo kaukokäyttöistä. Myös dronet nopeuttavat vikojen paikantamista.

Yhteistyö verkon toiminnan valvonnasta vastaavan Enervan kanssa on saumatonta, päävalvomo sijaitsee Elveran kanssa samoissa tiloissa.

Enervan käyttövastaava Henri Heikkinen kertoo, että kaukokäyttöisiä kytkinlaitteita on sähköasemien sekä jakelumuuntamoiden välisessä keskijänniteverkossa. Niiden avulla verkkoa voidaan jakaa osiin käyttökeskuksesta käsin. Kaukokäyttöisyyttä lisätään pääosin verkon saneerauksen myötä. – Valtaosa kaukokäyttölaitteista on erottimia, joilla vika-aluetta saadaan rajattua nopeasti vian syntymisen jälkeen. Verkkoon on asennettu myös maastokatkaisijoita, joissa suojaus ja vian erottaminen tapahtuu automaattisesti, samaan tapaan kuin sähköasemalla. Näiden avulla maastokatkaisijan taakse syntynyt vika säästää sähköaseman ja maastokatkaisijan väliin jäävän verkon asiakkaat myös vianrajauksesta aiheutuvilta lyhyiltäkin katkoilta, Heikkinen tarkentaa.

Yksittäisistä sähkökatkoksista alueen asukkaat voivat ilmoittaa esimerkiksi Järvi-Suomen Energian sivuilta löytyvällä vikailmoituslomakkeella kuvan kera.

– Tarkat kuvaukset häiriön sijainnista kuvan kanssa ovat konkreettinen etu, kun autoa pakataan lähtöä varten.

Puiden kaadot ja karsimiset ovat sähköverkon korjaustoimenpiteiden helpoimmasta päästä. Asentaja Jyrki Hämäläinen etualalla.

Yhteistyöllä ja ennakoiden

Toimitusvarmaa verkkoa varmistetaan ennakoinnilla. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen myötä raskaiden lumikuormien aiheuttamat viat ovat lisääntyneet. Märkää lunta tulee kerralla suuri määrä, jota puut eivät kestä. Ennalta ehkäisevää työtä tehdään hoitamalla vierimetsää, rakentamalla ilmajohtoja teiden varsiin metsiä halkovien vanhojen ilmajohtojen sijaan sekä maakaapeloimalla tärkeimpiä yhteyksiä ja taajamia. Vierimetsänhoito vahvistaa sähkölinjoja ympäröivää puustoa; jo taimikosta alkaen harvennettu puusto kestää myrskypuuskat paremmin. Helikopterisahalla harvennus onnistuu 20-metriä korkeista puista hankalissa paikoissa, ja lumikuorma ei paina puita linjoille.

Ilmatieteen laitoksen tiedotteita seurataan aktiivisesti. Ennakoivat ennusteet ovat helpottaneet tilanteisiin varautumista.

Suurhäiriötilanteisiin, kuten viime marraskuussa riehuneeseen Liisa-myrskyyn, valmistaudutaan paria päivää aiemmin yhteisellä palaverilla Järvi-Suomen Energian sekä Enervan kanssa. Ennakointi helpottaa lisäresurssointia: verkon erikoisosaajia voidaan varmistaa juuri Järvi-Suomen Energian aluetta mahdollisesti koskevan häiriötilanteen käyttöön.

Ennusteet ovat kuitenkin vain suuntaa antavia. Liisa-myrskykin osoittautui ennakoitua pahemmaksi, ja vaurioitti rakenteita, joiden korjaus vie aina enemmän aikaa kuin sähkölinjalle kaatunut puu.

– Meillä on selkeä toimintasuunnitelma suurhäiriötilanteissa, eikä tuulen suunnan tai voimakkuuden muutokset sekoita pakkaa. Yhteistyötä tehdään myös Etelä-Savon Pelastuslaitoksen kanssa, Sihvonen kertoo.

Parhaat paikalliset osaajat

Järvi-Suomen Energian toiminnan ytimessä on laadukas ja luotettava kumppanuusverkosto. Yhtiön tilaajavastuuluettelossa on reilu sata yhteistyökumppania. 15 henkilöä työllistävälle tilaajaorganisaatiolle vahva paikallinen yhteistyö on toiminnan edellytys.

- Yhdessä olemme suuren vastuumme mittaisia ammattilaisia, kiteyttää Arto Pajunen, Järvi-Suomen Energian toimitusjohtaja.

- Kumppanimme ovat oman alansa parhaita asiantuntijoita. Arvostamme heidän osaamistaan ja ideoitaan löytää meille uusia toimintatapoja. Elvera on Järvi-Suomen Energian pääyhteistyökumppani vikojen korjauksessa. Keskeisin kriteeri korjaustoimissa on Pajusen mukaan paikallisuus – henkilöstön on oltava lähellä, helposti ja nopeasti saavutettavissa, kellon ympäri.

–Palvelukumppanimme on oltava sellainen, johon voimme luottaa. Esimerkiksi verkon valvonnasta vastaava Enerva on toimintamme kannalta aivan kriittinen.

Tutustu lisää: Järvi-Suomen Energia Suur-Savon Sähkö