Mainos: Suur-Savon Sähkö

Sama tuttu kotoinen maku läpi vuosikymmenten

Siiskosen Kotileipomo -perheyrityksen toimintaa pyörittävät nykyisin veljekset Anttu ja Henri Rautio. Kauraleipä ja perheyrityksen tarinan aloittanut ruisleipä maistuvat sukupolvesta toiseen Sirkka-mummon 60-luvulla kehittämällä reseptillä.

Anttu (oik.) ja Henri Rautio pyörittävät nykyisin Siiskosen Kotileipomo -perheyritystä. Vaikka veljesten päävastuu on muissa tehtävissä, aikaa löytyy myös leipomiselle.

Leipomotuotteet ovat ajankuva ja makumatka muistoihin. Samoja tuotteita, joita isovanhempamme jonottivat Mikkelin torilla, on saatavilla kaupan leipäosastolta. Tuttu kylänsepän talossa syntynyt kotoinen maku on säilynyt.

– Hyvät vanhat reseptit sekä ammattitaitoinen henkilökunta, tiivistää leipurimestari Anttu Rautio onnistumista vuodesta toiseen, – suurin osa leivistämme paistetaan edelleen kiviarinauunissa.

Työ on luontaisesti jakautunut niin, että Henri hoitaa pääosin toimistohommia ja Anttu liikkuu asiakkaiden parissa. –Leipomiselle on löydyttävä aikaa. Haluan pitää tatsia yllä ja kehitellä uusia tuotteita, Anttu kertoo.

Ennen kuin tuote on valmiina kaupan tai kahvilan hyllyllä, takana on lukuisa määrä varhaisia aamuyön tunteja. Kokeilujen ja erehdyksen kautta maut ja koostumus hioutuvat kohdalleen. Testien epäonnistuminen ei lannista. Anttu jatkaa tällä hetkellä herkutteluleivän hiomista, johon makuvivahteita ja väriä on haettu punajuuresta ja kurpitsasta.

Tuttuja makuja myös päivitetään tähän päivään. Esimerkiksi kaurapiirakka on jo löytänyt paikkansa klassikoiden ohessa.

Vanha kunnon Juhlapitko on edelleen valikoimissa, vaikka myynnin edelle ovat kirineet marjapiirakat ja konditoriatuotteet.

Äidin kanssa yövuorossa, parhaassa opissa

Kun veljesten äiti Riitta otti ohjat vanhemmiltaan 70-luvulla, tiesi se myös pojille pitkiä päiviä – ja välillä öitäkin leipomossa.

– Veljen kanssa oltiin äidin apuna pienestä pitäen. Varsinaiset työt aloitettiin heti 15-vuotiaana, kun verokortilla sai tehdä palkkatyötä.

Lapsuudesta Anttu muistaa juhannukset, jotka kiireellään kokosi perheen yhteen. Korvaamaton tunne, kun on yötä myöten huhkittu yhteisen onnistumisen eteen.

Jo eläkkeelle jäänyt Riitta-äiti käy leipomassa muutaman tunnin silloin tällöin, kun siltä tuntuu.

– Äidistä on suunnaton apu edelleen, Anttu kiittelee.

Nyt Siiskonen työllistää yhteensä 35 henkilöä. Töitä on tulevaisuudessa myös veljesten lapsille luvassa, jos vaan innostuvat.

– Henkan lapset ovat olleet leipomossa apuna erikoispäivinä, vanhempi jo kesätöissä.

Viime keväänä Anttu nappasi viisivuotiaan Amelia-tyttärensä vappumunkkitalkoisiin leipomolle.

– Taisi enemmän tosin mennä munkkeja omaan suuhun, hän nauraa.

Siiskosen leipomossa ruiskuoreen sujahtaa riisipuuron lisäksi myös kaurapuuroa. Uusien tuotteiden ideointi on mukavaa.

Tuttu paikallinen kumppani tulevaisuudessakin

Tulevaisuutta on Siiskosella ajateltu myös sähkön osalta. Solarigo asensi leipomon katolle viime kesänä aurinkopaneelit. Palveluperusteisella sopimuksella veljesten ei tarvinnut investoida aurinkovoimalaan itse, sillä sopimus pitää sisällään kaiken tarvittavan. Paikallisuus on tärkeä arvo.

Myös asiakkaiden palvelua on ajateltu. Sähköauto on ladattavissa latauspisteellä lounaan tai kahvihetken ajan. Tällä hetkellä maksuton lataus on ollut mukava yllätys asiakkaille.

Siiskosen Kotileipomo onkin ollut pitkään Suur-Savon Sähkö -konsernin asiakas. Järvi-Suomen Energia on varmistanut sähköntoimituksen ja Lumme Energia on mahdollistanut toimivan kokonaisuuden, joka pitää sisällään sähkösopimuksen, tytäryhtiö Solarigon aurinkovoimalan sekä sähköautojen latauspisteen. Leipomo on myös mukana Lumme-tiimissä tarjoamassa Lumme Energian sähkösopimusasiakkaille aika ajoin etuja.

– Omilla valinnoilla on mahdollisuus myötävaikuttaa alueen vetovoimaan ja työllisyyteen. Raha jää maakuntaan, Anttu perustelee.

Henri Rautio vinkkaa, että sähköauton lataus onnistuu sujuvasti, vaikka kahvitauolla. Asiointilatauspisteestä sähkönsyöttö on optimoitu lyhytaikaisiin pysähdyksiin.

Reilusti valtakunnallinen ja vahvasti savolainen

Valtakunnallisesti, viidellä paikkakunnalta käsin toimivan Lumme Energian juuret ovat vahvasti Savossa. Geeniperimä näkyykin yrityksen tavassa toimia: sutjakkaasti asiakkaan tarpeisiin räätälöidään ratkaisu, oli sitten kyseessä yritysasiakkaan kokonaispaketti reilulla Energiajohtaja-asenteella tai kotitalouden tahtotila vihreämmästä sähköstä.

– Tytäryhtiömme Solarigo toimittaa laadukkaat aurinkosähköpalvelut niin yrityksille kuin kuluttajillekin. Meiltä saa samalta luukulta kaikki, oli paneelien tarve minkä kokoinen tahansa, Lumme Energian myynti- ja kehityspäällikkö Joonas Kinnunen kertoo.

Solarigo asensi viime kesänä Siiskosen Kotileipomon katolle aurinkopaneelit.

Aurinkoenergiaratkaisuja suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon tulevaisuuden tarpeet, esimerkiksi mahdollinen sähköauton hankinta. Asia koskettaa niin taloyhtiöitä kuin yksittäisiä kuluttajiakin.

– Erityisesti yritysten olisi hyvä kiinnittää huomiota liikenteen sähköistymiseen. Sähkö- ja hybridiautojen määrän kasvaessa myös latauspaikkojen tarve kasvaa, ja tämän tulee ohjaamaan liikennettä jatkossa. Latauspiste myös tarjoaa yritykselle konkreettisen keinon toimia vastuullisesti.

– Älä anna asiakkaiden ajaa ohi, sähköautot tarvitsevat tankkausta siinä missä ihmisetkin, Joonas vinkkaa.

Latauspisteratkaisuja on erilaisia riippuen käyttöpaikasta.

– Kartoitamme tarpeen ja kokoamme asiakkaalle sopivimman ratkaisun. Asiointilatauspiste on yrityksen ja asiakkaiden yhteinen hyöty.

Sähkönmyyntiyhtiö Lumme Energia kuuluu Suur-Savon Sähkö -konserniin. Lumme Energian ja Solarigon toimipisteet löytyvät Mikkelin lisäksi Savonlinnasta, Jyväskylästä, Tampereelta ja Kankaanpäästä. Yhtiöt työllistävät yhteensä hieman alle 60 henkilöä ja palvelevat 130 000 asiakasta.