Mainos: ESEDU – Etelä-Savon Ammattiopisto

Aake Kuoppala tavoittelee päivä kerrallaan isoja unelmia

17-vuotias kahden tutkinnon opiskelija ei tiennyt, miten monipuolisia mahdollisuuksia Etelä-Savon ammattiopistossa on. Talvella hän osallistui Taitaja-kisoihin, toukokuu kuluu Irlannissa. Aikaa löytyy töillekin.

Aake Kuoppala opiskelee kaupallista alaa, koska kokee sosiaalisen luonteensa sopivan sille. Isän puolen suvussa on yrittäjiä.

Mikkeliläiselle Aake Kuoppalalle, 17, on aina ollut selvää, että hän haluaa opiskella kaupallista alaa. Kuoppalan unelmilla olisi ollut luontevaa jatkaa peruskoulun jälkeen pelkkään lukioon ja myöhemmin kauppakorkeakouluun. Kuoppala päätti toisin. Hän aloitti kaksi vuotta sitten Etelä-Savon ammattiopistossa kahden tutkinnon opinnot. Keväällä 2020 hän valmistuu sekä ylioppilaaksi että merkonomiksi.

Kuoppala ei ole katunut valintaansa päivääkään.

– Olen tekijä. En usko, että pääni olisi kestänyt pelkkää lukiota. Ammattiopistossa opiskeleminen tapahtuu enemmän käytännön tehtävien kautta.

Kuoppala opiskelee joka viikko neljä päivää Esedulla ja päivän Mikkelin lukiossa. Lukio-opinnoissa hän arvostaa erityisesti kieltenopetusta ja jatko-opintomahdollisuuksia. Armeijan jälkeen hän haaveilee kauppatieteiden maisterin tutkinnosta.

Olen tekijä. En usko, että pääni olisi kestänyt pelkkää lukiota.

Aake Kuoppala

Taitaja-kilpailuissa verkostoidutaan

Voisi ajatella, että kahdessa tutkinnossa olisi tarpeeksi tekemistä nuorelle miehelle, mutta Kuoppala on päättänyt hyödyntää kaikkea, mitä ammattiopisto tänä päivänä tarjoaa. Hän esimerkiksi halusi kilpailla alkuvuodesta yrittäjyyden Taitaja-kisoissa.

Kuoppala loi yhdessä muiden ryhmäläisten kanssa liikeidean, jota piti kehittää ja esitellä tuomareille. Ryhmä pääsi semifinaaliin.

Kuoppalalle oli itsestään selvää osallistua kilpailuun.

– Tapahtuma on erittäin hyvä mahdollisuus verkostoitua. Kisoihin valmistautuessa myös oppii lisää omasta alastaan.

Kuoppala hakeutui mielellään myös ammattiopiston kansainväliseen vaihtoon. Toukokuun 2019 hän viettää Irlannissa paikallisen konevuokrausfirman harjoittelussa.

Toukokuun 2019 Kuoppala viettää Irlannissa paikallisen konevuokrausfirman harjoittelussa.

Työkokemus korvaa osan opinnoista

Kuoppala on nauttinut Esedun tarjoamista mahdollisuuksista, mutta ei juuri tiennyt niistä etukäteen. Hän arvioi, että moni muukaan ei tiedä esimerkiksi kansainvälisestä vaihdosta.

Kuoppalalle mieluista on sekin, että toisin kuin lukiossa, ammattiopistossa hän saa korvattua osan opinnoista työkokemuksellaan. Kuoppala on työskennellyt vuodesta 2017 vakituisena osa-aikaisena Mikkelin Rokkalassa sijaitsevassa golfin sisäharjoittelukeskuksessa.

Työ on mieluista, sillä se liippaa Kuoppalan harrastusta. Hän pelaa itse golfia junioreiden toiseksi korkeimmalla kesäkiertueella ja harjoittelee nelisen tuntia viikossa myös talvisin.

Kuoppala on työskennellyt vuodesta 2016 nuorena yrittäjänä.

Aikaa vie lisäksi oma yritys. Kuoppala on työskennellyt vuodesta 2016 nuorena yrittäjänä. Hän tarjoaa nurmenleikkuuta, lumenluontia ja muiden pihatöiden tekoa.

Opiskelu, työ ja urheiluharrastus täyttävät kalenterin tehokkaasti. Kuoppalaa se ei haittaa. Hän kertoo oppineensa aikatauluttamaan ja priorisoimaan.

– Tämä kysyy vain oikeaa asennetta. Ehkä tässä olisi liikaa, jos haluaisin olla kympin oppilas, mutta keskitaso riittää. Haluan mennä päivä päivältä kohti isompaa unelmaa yksittäisen koemenestyksen sijasta.

www.esedu.fi