Mainos: Länsi-Savo

Anssi Mehtälä: ”Hitto, tässä on mielenkiintoinen tarina kerrottavaksi”

Vanhaa Mikkeliä, entisten nuorten juttuja, sukupolvien yhteisiä kokemuksia. Niitä käsittelevät jutut kiinnostavat lukijoita paljon.

Kaupallinen yhteistyö Anssi Mehtälä

Vanhaa Mikkeliä, entisten nuorten juttuja, sukupolvien yhteisiä kokemuksia. Niitä käsittelevät jutut kiinnostavat lukijoita paljon. Ja minua myös.

Sellainen oli Beat-Petestä eli Pekka Rytkösestä tekemäni juttu, joka sai alkunsa eräänä lauantaiaamuna tulleesta vinkkisähköpostista. Viestissä kysyttiin, tiesinkö ja tunsinko tämän Rymppäseksikin kutsutun miehen tarinan.

Tiesin kyllä, että hän oli ensimmäinen Agents-yhtyeen levyttänyt solisti. Mutta lukijalta tulleessa vinkissä ollut tieto siitä, että mies oli Mikkelistä kotoisin, oli minulle täysin uutta.

Ajattelin heti, että hitto, tässä on mielenkiintoinen tarina kerrottavaksi.

Rytkösen jäljille pääsemiseksi tarvittiin aika monta sähköpostia, puhelinsoittoa ja haastattelua.

Tuntuu hyvältä, että ihmisten tarinat kiinnostavat ihmisiä. Siinä on paljon tälle ajalle tarpeellista inhimillisyyttä.

Anssi Mehtälä

Ensiksi otin yhteyttä 1960-luvulla soittaneisiin tuttuihin muusikoihin ja Rytkösen kanssa samassa Misery-yhtyeessä olleeseen Martti ”Mortti” Vuoriseen.

Puhelimitse tavoittamani Agentsien pitkäaikainen kitaristi Esa Pulliainen osasi kertoa Rytkösestä myös – se olikin hauska haastattelu kaikkinensa – mutta tarinassa oli edelleen paljon tyhjiä aukkoja.

Otin kokeeksi yhteyttä Rytkösen Mikkelin Lyseon aikaiseen luokkakaveriin, Suomen Pankin entiseen johtajaan Erkki Liikaseen. Liikanen muisti, että aikoinaan helsinkiläisgalleriassa galleristi oli kertonut hänen Assi-vaimolleen, että heidän puolisonsa ovat olleet samalla luokalla. Myöhemmin miehet olivat tavanneetkin.

Johtolankoja oli siis sinne tänne, mutta ei kokonaista tarinaa. Viimeiset puuttuvat palaset löytyivät Rytkösen kuolinilmoituksesta, josta huomasin nimen Solveig.

Mietin, ettei sen nimisiä galleristeja voi olla kovin monta Helsingissä. Eikä ollutkaan, vaan liikuttuneen lesken haastattelu täydensi Rytkösen elämäntarinaan viimeiset palaset.

Tässä työssä pääsee tutustumaan ihmisiin ja paikkoihin, joihin ei muuten pääsisi – ja samalla voi tutustuttaa lukijat niihin. Se on iso kunniatehtävä.

Anssi Mehtälä

Tällaisia juttuja on tärkeää tehdä monestakin syystä.

Lehdessä pitää olla monenlaista luettavaa, sitä moottorin pärinää ja pauketta. Arvostan kovasti, kun joku on valmis kertomaan oman tarinansa muille – se tuo kosketuspintaa eri tavalla asioihin. Tuntuu hyvältä, että ihmisten tarinat kiinnostavat ihmisiä. Siinä on paljon tälle ajalle tarpeellista inhimillisyyttä.

Tykkään ihan aidosti Mikkelistä ja olen tehnyt koko työurani Länsi-Savossa. Tämä on varmaan kulunut ilmaus, mutta olen juurtunut tänne monella tavalla, myös kulttuurisesti. Samalla vilpittömästi uskon, ettei tämä kaupunki mene valittamalla eteenpäin. Asiat pitää asettaa mittasuhteisiinsa, ja kriittinenkin voi olla huumorin kautta.

En ole koskaan ajatellutkaan tekeväni muuta työtä. Matematiikan opettaja voivotteli aikoinaan isälleni, että parhaansa hän on yrittänyt, mutta humanisti se poika silti on. Uteliaisuus on se, mikä ajaa eteenpäin. Tässä työssä pääsee tutustumaan ihmisiin ja paikkoihin, joihin ei muuten pääsisi – ja samalla voi tutustuttaa lukijat niihin. Se on iso kunniatehtävä.

Anssi Mehtälä toimittaja Kirjoittaa suosittuja kolumneja Mikkelin möyhentäjä -nimellä.

Tiesithän?

Länsi-Savon tilaajana voit lukea myös verkossa ja mobiilissa Mikkelin möyhentäjän kolumnit sekä Länsi-Savon muut päivittäiset sisällöt, paikalliset puheenaiheet ja paperilehden näköisversion.

Tilauksesi sisältää rajattoman lukuoikeuden digisisältöihimme, joten voit nauttia jopa sadasta vain tilaajille suunnatusta artikkelista kuukaudessa. Länsi-Savon lisäksi saat Itä-Savon, Kouvolan Sanomien, Kymen Sanomien ja Etelä-Saimaan digisisällöt käyttöösi.Tutustu ja aktivoi digi käyttöösi osoitteessalansi.savo.fi/tutustu