Mainos: ELY-keskus

Uusilla koneilla tuotanto kasvoi ja Ranskan markkinat avautuivat — Esmarin Composites pystyi nelinkertaistamaan tuotantonsa ELY-keskukselta saamansa kehittämisavustuksen turvin

Valmistavalle teollisuuudelle suunnattua SAMPO-rahoitusta voi hakea marraskuun loppuun asti. Se on tarkoitettu yrityksille, jotka tavoittelevat kasvua ja viennin lisäämistä.

Tuotannon kehittäminen on Jonne Tynkkysen mukaan elinehto suomalaiselle valmistavalle teollisuudelle, koska työvoimakustannukset ovat suuremmat kuin monessa kilpailijamaassa. Antti Varonen

— Savonlinnalaisella Esmarin Compositesilla on tällä hetkellä tilauskantaa Ranskasta aina vuoteen 2024 asti. Kisko- ja telakkateollisuudelle komposiittirakenteita valmistava perheyhtiö teki markkinaselvityksen, ja Ranskasta löytyivät potentiaalisimmat markkinat.

— Sattumien kautta löysimme maasta hyvän kontaktin, ja isot kaupat lyötiin lukkoon hyvin nopeasti, sanoo Esmarin Compositesin toimitusjohtaja Jonne Tynkkynen.

Kauppoja ei olisi Tynkkysen mukaan voitu tehdä, jos yritys ei olisi päättänyt kasvattaa tuotantoaan uusimalla koneitaan ja automatisoimalla tuotantoaan.

— Tuotannon kehittäminen on suomalaiselle teollisuusyritykselle erittäin tärkeää, koska työvoimakustannukset ovat meillä Euroopan korkeimmasta päästä. Se tarkoittaa, että meidän pitää pitää tehdä asiat fiksummin kuin muualla, eli koneiden ja laitteiden pitää olla tuotantoon juuri sopivat, Tynkkynen sanoo.

Työntekijämäärä kasvoi 15:sta 40:een

Esmarinin tuotannon kehittäminen ei puolestaan olisi ollut mahdollista, jollei yritys olisi reilu vuosi sitten päättänyt hakea ja saanut ELY-keskukselta Yrityksen kehittämisavustusta, joka oli suunnattu kansainvälistymistä ja kasvua hakeville yrityksille.

— Investoinnit kasvattivat tuotantomme nelinkertaiseksi, ja niiden ansiosta työntekijämäärämme on kasvanut 15:sta 40 henkeen, Tynkkynen kertoo.

Esmarin jätti hakemuksen ja sai myönteisen rahoituspäätöksen.

— Sähköinen hakemus on helppo jättää, kun yrityksellä on kasvulle hyvä suunnitelma. Rohkeasti vaan hakemaan, ei kannata ajatella liian vaikeasti, ja tarvittaessa apua saa ELY-keskuksesta, Tynkkynen kannustaa.

Jonne Tynkkysen Esmarin Composites valmistaa komposiittirakenteita kisko- ja telakkateollisuudelle. Valmistava teollisuus on Suomen talouden tukijalka: viennistä sen osuus on 51 prosenttia. Antti Varonen

Sampo-rahoitushaku

+ ELY-keskuksen ja Business Finlandin rahoitushaku valmistavalle teollisuudelle.

+ Yritykset voivat hakea sitä merkittävään liikevaihdon ja viennin kasvuun sekä kansainvälisyyteen tähtääville hankkeille, liiketoiminnan uudistamiseen tai uuden teknologian käyttöönottoon.

+ Haun kautta yrityksille tarjotaan rahoitusta, verkostoja ja kansainvälistymispalveluita.

+ Rahoitushaku kestää marraskuun loppuun saakka.

+ ELY-keskuksen asiantuntijat auttavat rahoitushakuun liittyvissä kysymyksissä. Soita Jarkko Rautio, Mikkeli, p. 0400 426 366; Kristiina Laatikainen, Mikkeli, p. 050 350 8702; Pekka Pelkonen, Joensuu, p. 044 246 4691, Kaisa Hakala, Kuopio, p. 040 509 3373

Lue lisää rakennerahoituksen sivuilta SAMPO-rahoituksesta.

ELY-keskuksen Puhetta rahasta -Facebook-sivulla tietoa Sampo-rahoituksesta.

Puhetta rahasta -blogissa rahoitusasiantuntijat kertovat rahoituksesta.