Tiesitkö, että pääset käsirahalla kiinni asuntoon, jota hallitset kuin omaasi, mutta ilman huolen häivää? Mikkeliläinen Hulkkosen perhe nauttii stressivapaasta asumismuodosta

Jos tuskailet asumisen kanssa ja tuntuu, että oman asunnon hankkiminen on kustannussyistä karannut saavuttamattomiin – asumisoikeusasunto voi olla juuri sinulle oikea vaihtoehto! Siinä yhdistyy omistusasumisen ja vuokra-asumisen parhaimmat puolet. Hulkkosen perheen hetkelliseksi suunniteltu asuminen asumisoikeusrivitalossa vaihtui vuosiksi. ”Täällä on hyvä olla”

Mainos | Saara Hulkkonen on asunut miehensä kanssa Mikkelin Pitkäjärvellä asumisoikeusasunnossa jo 11 vuotta. Tänä aikana perhe on kasvanut nelihenkiseksi. Suunnilleen vuosi sitten, tyttären syntymän jälkeen he vaihtoivat taloyhtiön sisällä kaksiosta kolmioon, kun sellainen sattui sopivasti vapautumaan.

– Halusimme alun perin muuttaa pois keskustan kerrostalosta rauhallisemmalle alueelle rivitaloon. Vaihtoehtoja hakiessamme huomasimme, että asumisoikeusasunnoissa vuokrataso on edullisempi. Löysimme meille täydellisesti sopivan kaksion toivomastamme suunnasta, Pitkäjärveltä. Tarkoituksemme oli viipyä tässä vain hetki, mutta se onkin vaihtunut vuosiksi, Saara nauraa.

Huoltovapaassa kodissa on ollut helppo viihtyä. Samassa 13 asunnon taloyhtiössä on nyt myös toinen perhe, jossa lapset ovat likipitäen samanikäisiäkin. Asumismuodossa parasta pienlapsiperheelle on stressittömyys.

– Soitto vain huoltomiehelle, niin homma hoituu. Lista vastikkeisiin kuuluvista palveluista on uskomattoman laaja. Meillä on tässä vuosien saatossa mennyt vaihtoon taloyhtiön piikkiin esimerkiksi kaksi jääkaappia, liesituuletin, pihavalo ja suihkun letku, Saara muistelee, –Myös sokeritoukat tultiin hävittämään ripeästi.

Normaalisti rivitaloasumiseen liittyvät talkootyöt sekä kiertävät lumityö- ja lipunnosto -vuorotkin hoituvat huoltomiehen kautta.

Asunnoissa saa myös itse tehdä pintaremonttia. Taloyhtiö kuittaa materiaalikustannukset tiettyyn rajaan saakka. Kun Hulkkoset muuttivat kaksioon, taloyhtiö teetti pintaremontin, ja he saivat itse valita tapetit seinille.

Nykyisessä kolmiokodissa kaikki pinnat olivat siistit ja valkoiset, ja tarvetta pintaremontille ei ollut. Tulevaa kesää ajatellen heillä on piha-aita suunnitteilla.

– Pitääkin soittaa isännöitsijälle ja tarkastaa materiaalikustannuksien korvausraja tarkemmin.

Saara vinkkaa varsinkin lapsiperheitä tutustumaan ASO-asuntojen tarjontaan. Kohteita on ympäri kaupunkia joka kokoluokassa.

– Kaksiot taitavat olla kysytyimpiä, mutta isompiin perheasuntoihin voi päästä nopeastikin.

Oma koti vailla huolta huollosta ja ilman omien säästöjen sekä lainojen sitomista

Harva tietää, että on olemassa kolmaskin vaihtoehto asumiselle. Asunnon ostaminen vaatii hyvin usein vuosien lainalyhennyksiin sitoutumista. Vuokra-asumisessa kotiin voi olla vaikea luoda pysyvää suhdetta. Asumisoikeus tarjoaa elinikäisen oikeuden asumiseen.

Asumisoikeusasuntoon pääsee kiinni pienellä sijoituksella, joka palautetaan, jos tarve poismuutolle tuleekin vastaan. Tämä 10-15% osuus asunnon arvosta toimii ikään kuin panttina. Asukkaalla on vapaammat kädet päivittää asuntoa mieleiseksi kuin vuokralaisella, ja jos jotain menee asunnossa rikki, huoltomies tulee korjaamaan.

Asumisoikeusmaksu on nähtävissä asuntoilmoituksissa. Maksua varten on mahdollista hakea pankkilainaa, ja lainan korot ovat vähennyskelpoisia. Asumiskustannukset muodostuvat vastikkeesta, joka on yleistä vuokratasoa alhaisempi. Se pitää sisällään kiinteistön hoidosta koituvia kustannuksia.

Millaisia asuntoja on tarjolla?

Asuntoja on ympäri kaupunkia, kerrostaloista rivitaloihin, pienistä tehoneliöistä tilaviin perheasuntoihin. Katso tarjontaa osoitteessa mikkelinasumisoikeus.fi

Kuka voi hakea?

Hakijan on oltava täysi-ikäinen, lisäksi alle 55-vuotiaan hakijan tulee täyttää varallisuusrajat. Tämä tarkoittaa, että hakijalla ei saa olla niin paljon varallisuutta, että hän voisi hankkia tarvetta vastaavan omistusasunnon.

Miten haetaan?

Asumisoikeusasunnon hakemuksen voi tehdä nettisivuilta löytyvällä sähköisellä lomakkeella. Hakemuksen lisäksi tarvitaan myös järjestysnumero, jonka Mikkelin Asumisoikeus hakee puolestasi hakemuksen saavuttua.

Katso lisätietoa nettisivuilta tai ota yhteyttä toimistoon.

Mikkelin Asumisoikeuden isännöintiä ja manageerausta hoitaa Mikalo Oy.

Mikkelin Asumisoikeus Oy

Maaherrankatu 44, Mikkeli

asumisoikeus@mikalo.fi

mikkelinasumisoikeus.fi

P. 015 321 350

Tutustu lisää asumisoikeusasumiseen Mikkelissä

Lue lisää