Treenaa aivojasi - sanaristikoiden ratkojilla on muita nuoremmat aivot

Mainos | Sanaristikoiden ratkojilla on muita nuoremmat aivot, ja sanailu näkyy huomio- ja päättelykyvyssä sekä lyhytkestoisessa muistissa, kertoo Exeterin yliopiston ja Lontoon Kings Collegen tutkimus. Sanaristikoiden ratkomisesta on siis selvää etua muistisairauksien estämisessä. Mitä säännöllisemmin 50–96-vuotiaat tutkimushenkilöt käyttivät aikaansa ristikoiden ja sanapelien parissa, sitä parempia heidän huomio- ja päättelykykynsä ja muistinsa olivat. Heidän aivotoimintansa oli samalla tasolla kuin kymmenen vuotta nuoremmilla henkilöillä. Tutkimukseen osallistui yli 17 000 tervettä yli 50-vuotiasta ja kokeissa testattiin kielellisen päättelykyvyn nopeutta sekä lyhytmuistin tarkkuutta.

Huomio- ja päättelykyvyn sekä lyhytkestoisen muistin parantamisen lisäksi ristikoiden ratkominen kehittää sanantajua eli sanojen hahmottamista. Monille tärkein ja helpoiten huomattavissa oleva hyöty on kuitenkin ajanviete. Ristikoiden parissa pääsee rentoutumaan ja suomalaiset ovatkin innokkaita ristikoiden ja muiden pulmatehtävien ratkaisijoita. Tämä näkyi viime vuonna esimerkiksi ristikkolehtien myynnissä ja vuoden 2020 tammi-elokuussa niitä myytii Lehtipisteen mukaan liki 2,5 miljoonaa eli yli seitsemän prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuonna samaan aikaan.

Vinkkejä ristikoiden täyttöön

Ristikoiden ratkaisemista voi harjoitella ja treenata. Helpot ristikot tunnistaa aintes-kirjainyhdistelmästä eli siitä, että kirjaimet A, I, N, T, E ja S esiintyvät monissa sanoissa. Sen sijaan hankalammat G ja F, usein jopa Ä ja Ö loistavat poissaolollaan. Helpoissa ristikoissa sanojen keskipituus on varsin lyhyt, 4–5 kirjainta, kun vaikeissa ristikoissa sanat voi venyä jopa 8–11 kirjaimen pituisiksi.

Apua ristikoiden täyttämiseen saa esimerkiksi Ratkojat.fi-sivustolta, jossa vihjeen voi syöttää sanakirjaan. Myös Googlen avulla voi etsiä ratkaisuja vihjeisiin. Moni ristikoiden laatija keksii ristikon oikean alakulman sanat viimeisenä ja ne ovat siksi usein helpoimpia. Kannattaa tutustua myös yleisimpiin fakkisanoihin. Fakkisanoiksi sanotaan sellaisia sanoja, joita käytetään ristikoissa mutta ei juurikaan yleiskielessä. Niitä ovat esimerkiksi atta, anas, atiu ja tata. Jos jäät tehtävän ratkaisussa jumiin, jätä tehtävä hetkeksi rauhaan ja palaa sen pariin myöhemmin.

Täytä ristikot ja sudokut näköislehdessä missä ja milloin vain

Tiesitkö, että ristikot ja sudokut voit ratkoa myös näköislehdessämme ja päivän lehti -sovelluksella, jolloin ne ovat aina mukanasi. Klikkaa ruutujen kohdalle ja syötä ratkaisusi suoraan ruudukkoon. Jos olet jumissa, jätä ristikko tai sudoku hetkeksi. Voit jatkaa siitä mihin jäit, sovellus ja selain muistavat jo täytetyt sanat.

Näköislehteen >>

Lataa päivän lehti -sovellus >>

NÄIN TÄYTÄT RISTIKOT JA SUDOKUT NÄKÖISLEHDESSÄ TAI PÄIVÄN LEHTI -SOVELLUKSESSA

1.  Avaa ristikko tai sudoku näköislehdestä verkkopalvelumme tai päivän lehti -sovelluksen kautta

2.      Tarvittaessa lähemmäksi ruudukkoa pääset selaimella tuplaklikkaamalla sivua tai sovelluksella nipistysotteella

3.      Klikkaa ruutujen kohdalle ja syötä ratkaisusi suoraan ruudukkoon. Aktiivisen ruudun tunnistat keltaisesta väristä. Harmaat ruudut osoittavat, mihin suuntaan kirjoitus tai numerot jatkuvat. Mikäli haluat numeroiden ja kirjoituksen jatkuvan toiseen suuntaan, klikkaa aktiivista ruutua uudelleen, jolloin tekstinsyötön suunta vaihtuu.

4.      Mikäli et ehdi täyttää tehtävää loppuun, voit huoletta sulkea näköislehden ja jatkaa myöhemmin siitä mihin jäit. Sovellus ja selain muistavat jo täytetyt sanat.

Katso videolta, miten täytät ristikot päivän lehti -sovelluksessa: