Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eroon tarpeettomista tekstiileistä helposti: Kahden viikon poistotekstiilien keräyskokeilu Mikkelissä 21.2. alkaen. Osa vaatteista päätyy uudelleen käyttöön, osa saa uuden elämän teollisuuden raaka-aineena

Mikkelissä kokeillaan kahden viikon ajan, kuinka poistotekstiilien keräys ja lajittelu saadaan sujumaan.

Mainos | Suomalainen kuluttaa reilut 11 kiloa tekstiiliä vuodessa. Osa tarpeettomiksi jääneistä vaatteista lahjoitetaan ja osa menee kirppareille myyntiin, mutta lumput päätyvät toistaiseksi sekajätteeseen.

– On arvioitu, että noin 4 kiloa tekstiiliä asukasta kohden voisi mennä jatkojalostukseen, sanoo projektipäällikkö Kati Jordan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkista.

Mekstiili-suunnitteluhankkeessa kehitetään Etelä-Savoon alueellista tekstiilikiertotalouden suunnitelmaa.

– Jätelaki on muuttumassa. Suomessa tekstiilijätteiden alueellinen vastaanotto alkaa vuonna 2023. Selvitämme muun muassa kuinka keräys ja lajittelu voidaan järjestää kustannustehokkaasti uuden jätelain astuessa voimaan.

Keräyskokeilu alkaa Kiepissä

Tekstiilien keräystä kokeillaan Mikkelissä viikoilla 8 ja 9. Keräyksestä vastaa jätehuoltoyhtiö Metsäsairila Oy.

– Keräys kestää kaksi viikkoa ajalla 21.2.–4.3.2022. Sen aikana poistotekstiilejä voi tuoda Kieppiin Metsäsairilaan. Yksi tavoitteistamme on selvittää lajittelun kustannustehokkuutta, sanoo Metsäsairilan jäteneuvoja Anne Laitinen.

Kokeilu on tehty helpoksi. Samassa pussissa voi tuoda uudelleenkäytettävät tekstiilit ja lumput. Märkiä ja homeisia tekstiilejä ei saa kuitenkaan pakata mukaan.

– Kerätyt tekstiilit kuljetetaan Raviradantien toimipisteellemme lajiteltaviksi, sanoo Uutta elämää Groupin kierrätyksen ja tuotannon toimialajohtaja Pauliina Kuukka.

Lajittelu tehdään käsityönä. Lajittelussa poistotekstiileistä erotellaan käyttökelpoiset Uutta elämää Groupin myymälään. Pilaantuneet ja keräysohjeiden vastaiset tekstiilit menevät energiahyödynnykseen ja loput toimitetaan tekstiilien jalostuslaitokseen Paimioon.

Tekstiileistä syntyy kierrätyskuitua

Paimion jalostuslaitoksella toimii kaksi linjastoa. Rester Oy käsittelee yrityksistä tulevat ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy kotitalouksien poistotekstiilit. Jatkojalostuksen lopputuotteena syntyy kierrätyskuitua teollisuuden raaka-aineeksi.

Esimerkiksi suomalainen kuituteknologiayhtiö Infinited Fiber Company Oy on kehittänyt kierrätystekstiilistä valmistettavan Infinna™-uusiokuidun. Salolainen Nordic Upstream puolestaan tekee tekstiilikuidusta puristetuotteita kuten seinäpaneeleja.

– Tekstiilien kiertotalouden kehittäminen voi luoda myös Etelä-Savon alueelle kestävää liiketoimintaa ja työpaikkoja, arvioi Mekstiili-hankkeen tutkimusinsinööri Miia Sourander.

Xamkin sivulla voi jättää oman ehdotuksensa siitä, kuinka tekstiilikiertotaloutta voisi kehittää Etelä-Savossa.

– Mitkä ovat esimerkiksi hyviä keräyspaikkoja? Asukkailla voi olla kustannustehokkaita ideoita, jotka ovat jääneet meiltä huomaamatta.

Kierrätyspiste Kieppi löytyy täältä.

Lue lisää Mekstiili-hankkeesta.

Lue lisää Uutta Elämää -toiminnasta.