Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Polttoainetta jäteautoihin, multaa ja lannoitetta kasvimaalle ja pelloille – Tiesitkö, mitä hyötyä biojätteen kierrättämisestä saa?

Biojätteestä noin 35 prosenttia päätyy sekajätteeseen, joten lajittelussa on tehostamisen varaa. Biojäte muuntuu niin polttoaineeksi kuin ravinteeksi lähiseudun viljelijöille ja omalle kasvimaalle.

Mainos | Mitä enemmän biojätettä kierrätetään, sitä vähemmän Suomi on riippuvainen muista maista ostetusta energiasta. Biojätteen käsittelystä vapautuvasta metaanista jalostettu biokaasu korvaa fossiilisia polttoaineita. Mikkelissä on biokaasulla kulkevia jäteautoja, joiden keräämästä biojätteestä saadaan polttoainetta enemmän kuin auto kuluttaa keräysreitillä.

Erilliskerätty biojäte käsitellään BioSairila Oy:n biojalostamolla Mikkelissä. Jos biojäte on sekajätteen seassa, se ajetaan poltettavaksi Kotkaan tai Leppävirralle.

– Turhaa kuljetusta. Lajiteltu biojäte voidaan kipata suoraan omaan jalostamoon. Kierrätys vähentää kuljetuskustannuksia, sanoo Metsäsairila Oy:n toimitusjohtaja Ville Kakkonen.

Sekajätteen seassa olevasta biojätteestä on haittaa jätteenpolttoprosessissa, sillä kosteana materiaalina se laskee poltettavan jätteen lämpöarvoa. Ravinteita ei saada palautettua polttamisen jälkeen ruuantuotantoon.

Biojätteen hygienisoinnin sivutuotteena syntyy biokaasun lisäksi myös mädätteitä, joita paikalliset viljelijät ja maanrakennusyrittäjät voivat hyödyntää.

– Kiinteä ja nestemäinen mädäte ovat luomukelpoisia, ja soveltuvat luomutilojen käyttämäksi ravinteeksi. Niillä voidaan korvata kallistuneita tuontilannoitteita. Jos syömättä jääneen salaatinlehden laittaa biojätteen sekaan, sen ravinteet päätyvät paikallisille pelloille ja pelloilta takaisin lautaselle.

Keräystapoja on monia

Biojätteen saa kierrätettyä monella tapaa. Helpoin ratkaisu on ottaa kiinteistölle oma biojäteastia, jonka jäteauto tyhjentää. Biojätteen keräyksessä kannattaa käyttää paperisia biojätepusseja, koska ne sopivat paremmin biojalostamon prosessiin.

Lähekkäin sijaitsevat kiinteistöt voivat sopia yhteisen biojäteastian hankkimisesta ja käyttämisestä eli perustaa biokimpan. Biokimpalle nimetään kimppaisäntä, joka hallinnoi kimppaa.

Biojätteelle on myös maksullisia yhteiskeräysastioita ekopisteillä. Keräykseen voivat liittyä niin vakituiset kuin vapaa-ajan asukkaat taajamasta ja haja-asutusalueelta. Liittyä voi myös vain kesäkaudeksi (1.4.–30.9.) tai talvikaudeksi (1.10.–31.3.).

– Biojätteen yhteiskeräys on tarkoitettu kotitaloudessa syntyvälle biojätteelle. Keräykseen ei saa laittaa puutarhajätettä eikä suuria määriä omenoita. Ne voi viedä veloituksetta Metsäsairilan lajittelu- ja kierrätyskeskukseen, sanoo Metsäsairilan jäteneuvoja Anne Laitinen.

Biojätteiden kierrätys onnistuu kotipihassa myös kompostoimalla. Se palauttaa biojätteiden sisältämät ravinteet kiertoon omaan puutarhaan.

– Kompostointi säästää ympäristöä, pienentää jätemaksua ja parantaa sekajätteen laatua, sillä biojäte ei päädy sen joukkoon. Lisäksi kompostoija saa säästöä, sillä lannoitteita ja multaa tulee omasta takaa.

Viime kesänä voimaan tulleen jätelain mukaan kaupungille täytyy tehdä kompostointi-ilmoitus, jos harjoittaa kotikompostointia. Ilmoituksen voi tehdä kätevästi osoitteessa oma.metsasairila.fi.

Lue lisää biojätteen kierrätyksestä: www.metsasairila.fi/biojate

Mainos on toteutettu osana Green City by Smart Waste Management -hanketta, joka on Euroopan Union osarahoittama.