Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valitse asuminen harkiten – yhdessä on kivempaa tutustua uusiin asioihin

Asumismuoto voi osaltaan tuoda uusia ystäviä ja elämänkokemusta. Opiskelija-asuntoyhteisössä uusi tilanne yhdistää ja vertaistuki luo turvaa.

Mainos | Opiskelut vievät usein uudelle paikkakunnalle ja heti opiskelupaikan varmistuttua alkaa asunnon metsästys. Mikä kaupunginosa olisi hyvä, miten bussit kulkevat kampukselle vai taittuuko matka fillarilla? Missä on lähin ruokakauppa?

Oma pieni vuokrayksiö voi tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta. Pari seikkaa on kuitenkin hyvä huomioida ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista.

Voi olla, että tutuksi tulevat opiskelukaverit asustavat kaupungin toisella laidalla. Kaupunki saattaakin tuntua vieraammalta, mitä vapauden huumassa osasit ajatella. Yksin oleminen voi yllättää.

Onneksi opiskeluajan asumiseen on vaihtoehtoja tarjolla.

Mikkelin Kalevankankaalla, urheiluaktiviteettien välittömässä läheisyydessä sijaitsee yksi MOASin eli Mikkelin opiskelija-asuntojen taloryhmittymistä. Kolmikerroksiset talot pitävät sisällään simppeleitä mutta siistejä soluasuntoja sekä muutaman yksiön ja kaksion.

Tuntemattoman kanssa samaan osoitteeseen muuttaminen voi kuulostaa hurjalta, mutta uusi ympäristö on usein helpompi ottaa haltuun samassa tilanteessa olevan ihmisen kanssa. Yhdessä ihmetellen.

Vaikka soluasunnossa asuminen on yhteisöllistä, omaa rauhaa saa aina kun siltä tuntuu. Jokaisella on oma, lukollinen tilava huone, ja yhteiskäytössä keittiö, erillinen vessa ja suihku.

Seuraa juuri sopivasti

MOAS tarjoaa kodin myös jalkapalloseura Pallo-Kissojen pelaajille.

Kolmen makuuhuoneen solun kahdestaan jakavat brasialialainen Victor De Paula ja suomalais-kanadalainen Kouyate ”Ben” Bangaly Theodor nauravat, että heillä on ”match made in heaven”. Heidän yhteisasumisensa sujuu erinomaisesti, sillä molemmat ovat luonteeltaan rauhallisia, ja arvostavat omaa tilaa.

Yhteisölliseen asumiseen tottuneen Viktorin mielestä asumismuodon paras puoli on toinen toiselta oppiminen. Asioita ei tarvitse yksin selvittää.

Pääosin yksin asunut Ben viihtyy hyvin Viktorin kanssa Kalevankankaan soluasunnossa.

– Täällä on kaikki mitä tarvitsen, hän kiteyttää.

Koti merkitsee heille rauhallista paikkaa palautua. Kumpikin arvostaa sekä omaa, että toisen aikaa. Keittiö on paikka, jossa vaihdetaan kuulumisia ja jutellaan, yleensä samalla kun toinen kokkailee omia eväitään. Molemmat huolehtivat omista syömisistään, banaanitkin ovat siististi vierekkäisissä koreissa. Vapaa-ajan he viettävät omilla tavoillaan, Ben kavereidensa kanssa, Viktor puolestaan tyttöystävänsä tai kirjojen parissa.

Viereisessä talossa yksi tyhjä huone vastaavanlaisesta soluasunnosta on muuttunut pelihuoneeksi. Miika Kolsi ja italialainen Michele Desalegen viettävät käytännössä kaiken aikansa yhdessä.

He molemmat kertovat omasta kokemuksestaan, että yhdessä on ollut helpompi tutustua uuteen ympäristöön. Miikalle soluasunto on ensimmäinen kosketus asumiseen kotiympäristön ulkopuolella. Michele on ehtinyt asua jo eri maissa ja erilaisissa asunnoissa. Soluasuminen tuntemattoman kanssa on hänellekin uutta.

– Tämä asumismuoto on ookoo, hän hymyilee, –Meillä on omat tilamme ja tulemme hyvin toimeen keskenämme.

–Varsinkin alussa saimme paljon tukea toisistamme. Ja onhan tämä hauskaa, Miika jatkaa.

– Ainoastaan yöt nukutaan omissa huoneissa, jatkaa Michele nauraen.

Molemmat suosittelevat asumismuotoa juuri opiskelijoille.

– Täällä tutustuu helposti ihmisiin, kun kaikki ovat samassa tilanteessa, ja lähellä toisiaan, Miika sanoo.

Michele muistuttaa myös yhdessä asumisen kasvattavasta puolesta.

– Tämä on myös hyvä kokemus tulevaisuutta ajatellen. Opit paljon itsestäsi, opit ottamaan omaa tilaa sekä myös jakamaan sitä toisen kanssa. Kunnioittamaan toista aivan eri tavalla.

Yhdessä asuminen voi myös innostaa oppimaan uusia taitoja, esimerkiksi keittiössä.

– Michele tekee tosi hyvää pitsaa, Miika kehuu.

Huoltomies luo turvaa

Ensimmäistä kertaa tutusta kotiympäristöstä muutettaessa moni asia voi yllättää. Mitä tehdä, jos avaimet unohtuvatkin sisälle? Entä jos jääkaappi alkaakin reistailemaan? Mihin voi soittaa, jos vessanpönttö vuotaa?

MOASilla on jokaiselle kiinteistölle nimetty oma huoltomies, joka tuntee kiinteistöt ja asunnot. Luotettavaa apua on saatavissa nopeasti, kiireellisissä asioissa kellon ympärikin.

Asuntoja voi hakea kuka vain, opiskelupaikasta riippumatta

MOASin asunnot ovat ensisijaisesti tarkoitettu opiskelijoille. Asunnon hakeminen on helppoa, kunhan vain muistaa täyttää tiedot huolellisesti. Hakemus on voimassa kolme kuukautta kerrallaan, ja sen voi uusia. Klikkaa tästä asuntohakemukseen

Tutustu asuntotarjontaan täältä