Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kun kaikki osallistuvat sähkönsäästöön, "ei ole hätää, vaikka valot sammuisivat" – hallitut katkot hoitavat sähköpulaa

Paikalliset sähköverkkoyhtiöt ovat syksyn ajan huolellisesti valmistautuneet mahdollisiin sähkökatkoihin ja suunnitelleet omilla verkkoalueillaan kiertävän sähkökatkon toteutuksia.

Mainos | Hallitut, suunnitellut sähkökatkot ovat viimeinen toimenpide sähköpulan uhatessa. Alueelliset sähköverkkoyhtiöt huolehtivat valtakunnallista häiriötilannetta helpottavista paikallisista katkoista yhteistyöllä.  Kysyimme Kymenlaakson Sähkön, Järvi-Suomen Energian, Savon Voiman sekä PKS Sähkönsiirron asiantuntijoilta, mitä katkot toteutuessaan tarkoittavat.

– Varsinaista sähköpulatilannetta ei kenenkään tarvitse pelätä, mahdolliset sähkökatkot ovat hallittuja ja kohtuullisen lyhyitä. Omalla sähkön käytöllään jokainen voi vaikuttaa, pienikin kulutuksen pienentäminen vaikuttaa suuresti isossa kuvassa, sanoo Kymenlaakson Sähköverkon käyttövastaava Juuso Heinonen.

– Esimerkiksi asiakkaille lähetettävillä tekstiviesteillä kerromme ajankohdat, jolloin sähkönkulutusta tulisi erityisesti rajoittaa. Säästötoimien oikein ajoittamisella voidaan uhkaavat katkot vielä välttää. Ennakoitavissa olevat seuraavan vuorokauden kriittiset tunnit saamme tietoomme jo edellisenä iltana, kertoo markkinointipäällikkö Ari Holopainen Savon Voimasta.

– Jos käytössäsi on varavoimalaitteita, nyt kannattaa viimeistään testata, että ne ovat toimintakunnossa ja kokeilla, miten siirtyminen niiden tuottamaan sähköön käytännössä tapahtuu. Samalla on hyvä varata varavoimalaitteille riittävästi polttoainetta, PKS Sähkönsiirron kehitys- ja varautumispäällikkö Matti Pesonen sanoo.

– Jokainen pystyy arjen pienillä teoilla pienentämään sähkönkulutustaan ja sitä kautta voimme välttyä sähkökatkoilta tehopulatilanteessa, Järvi-Suomen Energian kunnossapitopäällikkö Juuso Ruottinen kiteyttää.

Mitä siis käytännössä tapahtuu, kun sähköpula iskee?

Kantaverkkoyhtiö Fingrid pyrkii ehkäisemään sähköpulan syntymistä esimerkiksi ottamalla käyttöön varavoimaa sekä hankkimalla lisäenergiaa ulkomailta. Jos nämäkään toimenpiteet eivät auta, Fingrid kertoo paikallisille sähköverkkoyhtiöille, kuinka paljon tehoa heidän tulee kytkeä irti alueiltaan.

Sähköverkkoyhtiö katkaisee sähkönjakelun ennakkoon tekemänsä suunnitelman mukaisesti, aluekohtaisesti pariksi tunniksi kerrallaan, alueita kierrättäen. Vaikeissa tehopulatilanteissa samalle alueelle voi kohdistua vielä uusi katko saman vuorokauden aikana.  Katkoista asiakkaille tiedotetaan etukäteen mahdollisuuksien mukaan.

Ovatko suunnitellut katkot ennakoitavissa?

Kovat, pitkään jatkuneet pakkaset kasvattavat sähkönkäyttöä ja altistavat sähköpulalle. Sähköpula voi syntyä myös äkillisesti erilaisista häiriötilanteista johtuen. Tällöin sähköpulatilannetta ei ehditä välttämättä ennakoida eikä lähettää ennakkoviestejä asiakkaille.

Onko katkoja tulossa kerran vai useammin ja mihin kellon aikaan?

Katkoja voidaan joutua tekemään samalle alueella useammin kuin kerran, mutta kahden sähkökatkon välissä on aina useampi tunti aikaa. 

Sähköpula ajoittuu todennäköisesti sähkönkäytön kovimpiin tunteihin, joita ovat arkiaamut kello 8–10 ja alkuillat kello 16–20.

Kuinka kauan sähkökatkot voivat kestää?

Hallitut sähkökatkot on suunniteltu kestämään noin kaksi tuntia kerrallaan, ja ne kiertävät sähköverkkoyhtiön laatiman suunnitelman mukaisesti alueelta toiselle.

Miten katkoista saa tietää etukäteen?

Seuraa uutisia sekä oman sähköverkkoyhtiön viestintäkanavia, verkkosivuja ja somea. Omat yhteystiedot on hyvä tarkistaa oman sähköverkkoyhtiön sähköisestä palvelusta, sillä yhtiöt tiedottavat asiasta myös tekstiviesteillä mahdollisuuksien mukaan.

Miten hallittuihin sähkökatkoihin tulee varautua?

Kannattaa miettiä jo valmiiksi, miten toimit, jos sähköt katkeavat pariksi tunniksi. Omaa valmiutta voi testata kotona ja omilla käytännön havainnoilla parantaa ennakointia. Lataa sähköä tarvitsevien laitteiden akut ja pidä varavirtalähteet täyteen ladattuina. Katso, että tasku-, ja otsalamput pattereineen sekä kynttilät ja tulitikut ovat helposti saatavilla.

Kun sähköpulan riski on tiedossa, siitä uutisoidaan. Vältä hissien käyttöä ennalta varoitettuina ajankohtina.

Sähköt voivat katketa myös esimerkiksi myrskytuhojen myötä, joten jokaisen kotitalouden on hyvä olla varautunut sähkökatkoihin muistakin syistä kuin vain sähköpulatilanteet. Tarkista varautumisohje sivulta 72tuntia.fi/sahkokatko/.

Mitä teen kun sähköt katkeavat?

Muista, tilanne on ammattilaisten hallinnassa. Sulje katkon alkaessa päälle jääneet sähkölaitteet. Voit jättää esimerkiksi yhden valaisimen päälle, jotta huomaat, kun sähkökatkos päättyy. Vältä jääkaapin ja pakastimen turhaa avaamista. Älä avaa ikkunoita tai ulko-ovia, ettei lämmin ilma karkaa.

Entä sähkökatkon jälkeen?

Tarkista kaikki sähkölaitteet, ettei esimerkiksi liesi tai sauna jäänyt katkon alkaessa päälle. Käytä sähköä säästelleen edelleenkin, älä laita kaikkia laitteita kerralla päälle. Sähköpula voi olla edelleen akuutti, mutta katko käynnissä toisella alueella. Käytä vesihanaa varoen, hanasta voi tulla katkon jälkeen erittäin kuumaa vettä.

Miten hallittu sähkökatko eroaa myrskyn aiheuttamasta sähkökatkosta?

Hallitut sähkökatkot ovat suunnitelmallisia ja tarkoin harkittuja toimia, joita paikallinen sähköverkkoyhtiö valvoo. Luonnonvoimista aiheutuvat katkot voivat kestää huomattavasti kauemmin ja ovat äkillisiä, ennalta-arvaamattomia.

Voiko maatilat jättää katkon ulkopuolelle?

Ei valitettavasti. Ainoastaan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiset toiminnot, kuten sairaalat ja pelastuslaitokset voidaan rajata ulkopuolelle. Saattaa olla, että kriittisiäkin toimintoja joutuu katkon kohteiksi, sillä katkot suoritetaan laajoina ryhminä tai jos sähkönkäytön rajoituksen tarve on suuri. Kriittisissä toiminnoissa omat varavoimakoneet varmistavat toimintojen jatkumisen muutaman tunnin katkon aikana.

Saako sähkökatkoksesta aiheutuneesta vahingosta korvauksia?

Sähköpulan helpottamiseksi tehtävistä katkoista ei makseta korvauksia, sillä kyse ei ole sähkömarkkinalain mukaisesta virheestä sähkönjakelussa. Hallittujen sähkökatkojen ei tulisi lyhytkestoisuudellaan aiheuttaa suoria vahinkoja.

Miksi katkoja ei voi järjestää vain yöllä?

Katkoilla on tarkoitus tasata kulutuspiikkiä, jotta sähköä riittää verkostossa jatkuvasti, joka hetki. Yöllä tarve on vähäisempi, eikä sähköpulaa synny.

Meneekö ruuat jääkaapissa ja pakastimessa piloille suunniteltujen katkojen aikana?

Kun jääkaappia avataan harkiten, ruuat eivät lämpene kahden tunnin aikana. Pakastimessa ruuat säilyvät ainakin vuorokauden, kun se pidetään suljettuna.

Mitä tapahtuu, jos olen suihkussa ja sähköt katkeavat? Saako vessaa käyttää?

Sulje hana. Sähkökatkos katkaisee veden tulon viimeistään muutamassa tunnissa, sähköä kun tarvitaan veden pumppaamiseen. Vessan voi vetää kerran, seuraavat huuhtelukerrat onnistuvat ämpäriin lasketulla vedellä, suoraan pönttöön kaatamalla.