Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvä työelämä kuuluu kaikille – Oppimisverkosto innostaa osallistumaan

Työn laatu ja viihtyvyys työssä kulkevat käsi kädessä. Etelä-Savon ELY-keskus kehittää uusia toimintatapoja yhdessä työpaikkojen ja asiantuntijoiden kanssa, jotta työpaikoilla olisi hyvä olla.

Mainos | Pitääkö töissä olla kivaa, vai motivoiko Sinua pelkkä toimeentulo? SAK:n järjestöasiantuntija Taina Salomäellä on selkeä mielipide.

– Töissä pitäisi olla myös kivaa, ja omaan työhön pitäisi olla myös suhteellinen mahdollisuus vaikuttaa. Lisäksi työn ja vapaa-ajan välillä pitäisi olla selkeä ero. Töiden ei pitäisi tulla vapaa-ajalla Whatsappiin.

Salomäki työskentelee SAK:n alue- ja järjestöasiantuntija Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon alueilla, mutta toimii myös sparraajana Etelä-Savon ELY-keskuksen Hyvä työelämä -oppimisverkostossa.

Hyvä työelämä ei synny itsestään, vaan se kehittyy ja sitä pidetään yllä yhdessä. Oppimisverkoston tarkoitus on koota ihmiset ja ajatukset yhteen paremman työelämän kehittämiseksi.

– Mukaan on helppo liittyä netissä, kun ilmoittautujalle tulee linkki, kertoo oppimisverkoston osallistuja, Mikkelissä myyjänä työskentelevä Katja Kohvakka.

Hän päätti liittyä mukaan oppimisverkostoon saatuaan siitä vinkin ammattiliitto SAK:lta.

– Varsinkin sellaisten, jotka ajattelevat, että tämä ei sovi minulle ollenkaan, kannattaa käydä kokeilemassa, Katja nauraa.

Hän korostaa, että jokainen osallistuja päättää itse, kuinka aktiivisesti on mukana.

– Kaikki eteneminen tallentuu oppimisympäristöön, joten voin lopettaa ja jatkaa milloin vain. Se sopii hyvin myös vuorotyöläiselle.

Katjan mukaan oppimisverkostoon osallistuminen on ollut hänelle paljolti itsetutkiskelua, jonka ansiosta esimerkiksi omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistamisesta on tullut helpompaa.

– Oppimisverkostolta saa paljon! Siellä on esimerkiksi rentoutusharjoituksia, musiikkiterapiaa ja oman unelmakartan tekemistä, Katja mainitsee.

Yhteisöllisyys palkitsee

Sisältöä oppimisverkostoon luovat yhteistoiminnallisesti useat sparraajat eri aloilta, jotka jakavat tietoa ja omaa työelämäkokemustaan.

Taina Salomäki sanoo pitävänsä myös sparraajan roolia antoisana.

– Oppimisverkostosta saa myös itse uusia ideoita ja näkökulmia sekä erilaisista työpaikoista ja -yhteisöistä. Missään nimessä en ole kokenut sparraamista rasitteena.

Koulutukseltaan Taina on yhteisöpedagogi ja ammatillinen opettaja, joten esiintyminen ja vuorovaikutus ei todellakaan ole hänelle vierasta. Silti sparraajan rooli aluksi jopa jännitti. Päätöstään Salomäki ei kuitenkaan ole katunut – päinvastoin.

– Jokainen sparraaja tekee tätä omalla tavallaan, mutta itse käyn kirjoittamassa oppimisverkostoon omia kommenttejani ja rohkaisen muita mukaan keskusteluun ja nostan omia pohdintojani. Tämä on tietynlaista vertaistukea ja rinnalla kulkemista, Salomäki pohtii.

Osallistujan roolissa oppimisverkostoa käyttävä Katja korostaa, että kyse on paljon muusta kuin verkkosivustosta.

– Kyllä se innostaa, kun sähköpostiin tulee vaikka tieto, että joku on tykännyt tai kommentoinut jotain omaa ajatusta. Siitä saa uutta pontta. Mukana olevalla yhteisöllä on tosi tärkeä merkitys.

Hyvä työelämä tarkoittaa Katjalle ennen kaikkea hyvän ilmapiirin luomista, jotta itsellä ja muilla olisi työpaikalla hyvä olla.

Sparraajana toimivalla Tainalla itsellään on kokemusta useista erilaisista työyhteisöistä. Hän tietää, että aina hyvä työilmapiiri ei ole itsestäänselvyys. Taustalla voi piillä erilaisia henkilökemioihin tai johtajuuteen liittyviä kysymyksiä.

– Nykyään arvostan omaa, toimivaa työyhteisöäni entistäkin enemmän. Se, että työssä viihtyy, on todella merkittävä tekijä, Salomäki toteaa.

Yksi työssä viihtymisen avainsanoista on Salomäen mukaan myös työn merkityksellisyys.

– Työtä ei pitäisi kokea pakkona, vaan työntekijän tulisi tuntea itsensä tarpeelliseksi, haluta kantaa kortensa kekoon yhteiskunnan osalta. Jotta yhteiskunta toimisi, tarvitaan myös suorittavaa porrasta.

Tule mukaan etäaamukahveille!

Tule mukaan tutustumaan Hyvä työelämä Etelä-Savossa -verkoston toimintaan osallistumalla työhyvinvoinnin etäjoulukahveille torstaina 15.12. klo 8:05. Muista ilmoittautua tapahtumaan verkkosivun kautta.

Aamukahvien aiheena on psykologinen palautuminen ja vetäjänä Työterveyslaitoksen psykologi, tutkija Anniina Virtanen. Luvassa on muun muassa vinkkejä siihen, kuinka kukin voi omassa työyhteisössään rakentaa palautumista tukevia olosuhteita.

– Onnistunut palautuminen auttaa jaksamaan virkeänä työssä sekä pitämään yllä tasapainoa työn ja muun elämän välillä, Virtanen muistuttaa.