Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asumista vailla huolta arvon laskemisesta tai vuokran korotuksesta? Tuija muutti huoltovapaaseen ASO-kotiin ja sai pintaremontoidun unelma-asunnon, jonka kustannuksetkin ovat maltilliset

Muuttovalmiiseen asumisoikeusasuntoon muuttaminen oli Tuijalle paitsi järkiratkaisu, myös sujuva kokemus. Vuosi sitten uudeksi kodiksi valikoituneessa kerrostalokolmiossa oli heti oman kodin tuntu.

Mainos | Tuija Miettinen on pian vuoden päivät asunut Sannastinlaakson kotoisassa asumisoikeusasunnossaan poikansa Leevin ja koiransa Papun kanssa.

Rauhallinen pienkerrostaloalue on lähellä luontoa ja pienen bussimatkan päässä kaupungista. Parvekkeelta luonto tulvii sisään vehreydellään varsinkin kesällä.

– Sattumalta olen usein pelannut petankkia juuri läheisellä kentällä, Tuija hymyilee.

Uuden elämäntilanteen edessä muuttovalmis noin 70 neliön ASO-koti osoittautui parhaaksi valinnaksi. Kohteen Tuijalle vinkkasi ystävä.

– Kaikki tapahtui uskomattoman sutjakkaasti. Soitin Mikkelin Asumisoikeus -toimistoon, ja pääsimme heti katsomaan asuntoa. Parissa viikossa homma oli taputeltu ja saimme valita materiaaleja tulevaa pintaremonttia varten.

Koti merkitsee sisustuksesta ja omien sanojensa mukaan kaikesta kauniista pitävälle Tuijalle paljon. Sannastinlaakson kolmiosta tuli heti oman kodin tuntu, kun pinnatkin olivat muuttoa varten freesattu toiveiden mukaan.

– Halusin keittiöön ja olohuoneeseen avaruutta, ja saimme jopa luvan kaataa häiritsevän seinän omakustanteisesti. Se olikin meille ainoa lisäkustannus koko muuttoremontissa, Tuija kiittelee.

Suihkutila sai uudet laatat lattiaan ja seiniin, kattokin maalattiin. Saunakin oli käsitelty kauttaaltaan saunavahalla.

– Kaikki oli kuin uutta.

Asumisoikeusasuntoon sisältyvä vastike piti sisällään remontin, eikä Tuijalle koitunut uudistuksesta lisälaskua. ASON isännöitsijän ehdottamat materiaalivalinnatkin sattumalta olivat juuri mitä Tuija oli ajatellut – vinyylilankkua ja vaalean harmaata värimaailmaa. Lattiamateriaali on erityisen sopiva pienen 12-vuotiaan Papukoiran tassuille, eikä kynsistä jää lattiaankaan jälkiä.

– Ohjeet ovat olleet alusta alkaen selkeät. Esimerkiksi tapeteissa annettiin rullahinta, ja yli menevä osuus olisi ollut omakustanteista. Sattumalta valitsemani tapetitkin menivät budjettiin.

Keittiöön Tuija aikoo vielä tuoda omakustanteisesti ripauksen modernimpaa ilmettä isompaa keittiöremonttia odotellessa. Käyttökuntoista keittiötä ei vielä muuten ole aihetta uusia.

– Onneksi voin itse vaikuttaa ilmeeseen edullisesti esimerkiksi markkinoilla olevilla sisustukseen tarkoitetuilla D-C Fix -muovikalvoilla.

Erityisesti Tuija nauttii kotinsa tilavasta parvekkeesta. Erityisesti kesäisin sieltä on mukava kuunnella linnun laulua ja katsella oravien seikkailuja kahvikupposen äärellä.

– Parasta ASO-asumisessa on helppous kaikessa.

Tuija on mielenkiinnosta vertaillut vastaavankokoisia vuokra-asuntoja ja todennut ASO-asumisen käyttövastikkeen vuokramaksuja edullisemmaksi.

– Pienellä rahan kiinnityksellä saa kodin ja vuokra-asuntojen hintatasoa edullisemmalla vastikkeella paljon erilaisia palveluita. Jos kodinkone vaikka hajoaa, riittää kun soittaa huoltomiehelle.

- Turvallinenkin vaihtoehto tämä on. Asuinympäristö on rauhallinen ja kaikki naapurit mukavia.

Monet asuvat ASO-kodissaan hyvin pitkään. Tämä ei ihmetytä Tuijaa. Huoleton asumismuoto antaa tilaa itse elämälle.

Tuija suosittaa ASO-kotia varteenotettavaksi vaihtoehdoksi kaikille – niin yksin kuin yhdessä asuville, nuorille perheille kuin iäkkäämmille pariskunnille.

– Pienellä sijoituksella saa huolettoman ja rauhallisen asumismuodon. Suosittelen lämpimästi!