Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiesitkö, että vuokralaisenakin voit vaikuttaa asioihin? Mikalon vuokratalojen asukastoimikunnat puuhaavat yhteistä hyvää asuinympäristöön

Aktiivinen asukastoiminta tuo iloa ja turvallisuutta asuinympäristöön. Vuokranantaja Mikalo kannustaa yhteiseen tekemiseen, toteutus on asukkaiden käsissä.

Mainos | – Laskiaislauantai, pääsiäisaskartelut, kevättalkoot ja juhannusetkot, leikkimieliset kilpailut pururadalla, kesäkirppis, joulukorttiaskartelut, Pirkko luettelee esimerkkejä mahdollisuuksista.

Siisti piha, lapsille turvallinen leikkipaikka tutussa ympäristössä. Grillikatoksesta nousee vieno, veden kielelle nostattava, paistuvien makkaroiden tuoksu. Tämä kotoisa miljöö ei ole itsestäänselvyys vuokrakotikohteissa.

Mikalo tarjoaa turvallisen asumisympäristön ja ainekset yhteisöllisyyteen, asukkaiden omaehtoiseen tekemiseen.

– Kaikki on täysin vapaaehtoista, sanoo Pirkko Elo kiinnittäessään oviin lappuja, jotka kertovat kokoontumisesta grillikatoksella.

Korona-aika hiljensi asukastoimintaa kaikkialla, ja siksi nyt on korkea aika puhaltaa uutta tuulta toimintaan.

– Mikalo tukee asukastoimikunnan toimintaa mukavasti. Osallistujaluettelon mukaisesti se esimerkiksi voi tarjota kokoontumisillemme makkarat ja kahvit. Yhteydenpito hankinnoista hoituu isännöitsijän kanssa ja asukkaille tutut huoltomiehet toimittavat ne perille.

Pirkko on jo vuosia asunut Mikalon vuokrakodissaan Tuppuralassa. Toimeliaana ihmisenä hän on ottanut vastuuta asukastoimikunnassa, ja hänet myös lopulta valittiin sen puheenjohtajaksi. Aktiivisuus toi lisäksi paikan vuokralaisneuvostossa sekä Mikalon hallituksessa.

Pirkko iloitsee järjestelmänsä kokoontumisen saamasta vastaanotosta.

– Lappuja kiinnittäessäni yksi naapureista tuli juttusille, ja oli ilo kuunnella, kuinka hän pursusi ideoita yhdessä tekemisestä. Tilausta yhteisöllisyydelle on siis edelleen.

Grillikatoksesta on muodostunut Uistinkatu 5:n asukkaille tuttu tukikohta. Katos on käytössä myös talvella.

– Olemme järjestäneet ne harvat korona-ajan kokoontumisemmekin juuri grillikatoksella. Ulkona on turvallista olla yhdessä.

”Toimiva asukastoiminta saa yhdessä enemmän aikaan ”

Yhteisöllisyys luo turvaa. Naapuritkin tulevat tutuksi asuinympäristön viihtyvyyden eteen yhdessä puuhastellessa. Porukka luo myös turvallisen ilmapiirin esittää huolen aiheita.

– Näillä kokoontumisilla saa tukea muilta. Voimme edistää asioita yhdessä, asukastoimikunnan nimissä. Kahvikupin ääressä on ennenkin ratkottu asioita, Pirkko hymyilee.

Toisella puolella kaupunkia Tuskussa asuu toinen oman alueensa asukastoimikunnan puheenjohtaja sekä Pirkon hallituskaveri, vuokralaisneuvoston puheenjohtajanakin toimiva Eila Peltoniemi.

Karjalanharjuntien asukastoimikunta on aina kokoontunut avarassa kerhotilassa. Tilassa on keittiö ja useita pöytäryhmiä, jotka luovat mahdollisuuksia monenlaiselle toiminnalle.

– Maaliskuussa on tarkoitus viimeistään pohtia tämän vuoden toimintaa. Syksyllä esitettiin toiveita askartelukerhosta, mutta vetäjä on vielä hakusessa.

Asukastoimikunnan toiminta on myös vastuunalaista. Mikalon tällä hetkellä kymmenessä kiinteistössä toimivien asukastoimikuntien puheenjohtajat ja sihteerit muodostavat yhdessä vuokralaisneuvoston.

– Meitä aidosti kuunnellaan, ja ehdotuksiimme reagoidaan, Pirkko sanoo.

Lisäkoulutusta kiinnostuneille

Vuokralaisneuvoston jäsenet esittävät asukasjäsenet Mikalon hallitukseen. Tällä hallituskaudella asukasjäseniksi valitut Eila sekä Pirkko pitävät vuokralaisten puolta Mikalon hallituksen päätöksenteossa. Eila pitää nimenomaan tätä tärkeänä, että päätöksiä ei tehdä, ennen kuin kaikkia, vuokralaistenkin edustajia, on tasapuolisesti kuultu.

– Tiedämme yhtiön nykytilasta, tulevaisuuden suunnitelmista ja ratkomme yhden pöydän äärellä yhdessä ongelmia.

– Mikalo järjesti meille viisipäiväisen hallitustyöskentelykoulutuksenkin, jotta olemme paremmin perillä hallitustoiminnasta, Eila kiittelee.

– Myös erilaisia seminaareja erityisesti vuokra-asumiseen liittyen on joka vuosi tarjolla, Pirkko lisää.

Nyt haasteena on vain saada asukkaita mukaan asukastoimikuntiin, jotta mahdollisimman kattava viesti menee eteenpäin. Pirkko toivoisi toimintaan mukaan erityisesti nuorempaa polvea. Uusia ideoita toimintaa otetaan avosylin vastaan.

– Pienellä panostuksella ja yhteisesti kivalla tekemisellä on iso merkitys koko yhteisölle, Pirkko tietää.

Eila suosittelee aina ottamaan selvää omasta asuinympäristöstä, tämä lisää vaikutusmahdollisuuksia.

– Oikeudet vuokralaisenakin tulevat paremmin tietoon yhteisissä kokoontumisissa. Tämä voi tuoda ihan kustannussäästöäkin asukkaalle.