Pääkirjoitus: Metsästyksen ja luonnossa liikkumisen pitää olla turvallista

Pekka Lakka

Lauantainen metsästysonnettomuus Urho Kekkosen kansallispuistossa Lapissa järkyttää. Kansallispuistossa pyöräilemässä ollut mies kuoli metsästäjän luotiin. Poliisi epäilee ampujaa törkeästä kuolemantuottamuksesta eli tekoa ei pidetä tahallisena.

Reilu viikko sitten metsästäjä kuoli Kuusamossa, kun kanssametsästäjän ase laukesi vahingossa.

Vaikka lyhyen ajan sisällä on tapahtunut kaksi kuolemaan johtanutta metsästysonnettomuutta, ylitulkintoihin ei ole syytä. Täysin sivullisen henkilön menehtyminen metsästysonnettomuudessa on äärimmäisen harvinaista. Ylipäätään kuolemaan johtaneet metsästysonnettomuudet ovat Suomessa edelleen poikkeuksellisia.

Voisiko mobiilitekniikka auttaa kertomaan siitä, millä alueilla metsästetään ja miten siellä olevat metsästäjät saavat tiedon alueella liikkuvista ihmisistä?

Silti kaikkien etu on pyrkiä kaikin keinoin minimoimaan metsästykseen liittyvät riskit. Koronan aiheuttamat poikkeusolot ovat lisänneet suomalaisten halukkuutta liikkua luonnossa. Se on kaikin puolin hyvä asia, jota kannattaa vaalia. Kun metsästysaikana samoilla alueilla liikkuu aiempaa enemmän ihmisiä, olisi hyvä pysähtyä miettimään, miten riskit saataisiin painettua mahdollisimman pieniksi.

Suunnilleen kaikilla metsässä liikkuvilla ihmisillä on mukanaan matkapuhelin. Voisiko mobiilitekniikka auttaa kertomaan siitä, millä alueilla metsästetään ja miten siellä olevat metsästäjät saavat tiedon alueella liikkuvista ihmisistä? Teknisesti tämän pitäisi olla mahdollista ainakin siellä, missä matkapuhelimet toimivat. Muitakin keinoja metsästämisestä varoittamiseen varmasti on.

Ennakkotietojen mukaan pyöräilijä ja metsästäjä liikkuivat sallituilla paikoilla onnettomuuden tapahtuessa. Käytännössä siis metsästysalue ja pyöräilyreitit olivat risteytyneet.

Onnettomuus on surullinen tapahtuma, joka jättää pysyvät jäljet uhrin lähipiiriin ja myös metsästäjään. Syyllistämisessä ei ole järkeä, riskien ennaltaehkäisemisessä on.

Kommentoi