Pääkirjoitus: Lain pitäisi suojella alaikäisiä

Pekka Lakka ja pekka.lakka@kaakonviestinta.fi

Kansan oikeustaju sanoo, että rikoslain pitää suojella alaikäisiä, erityisesti lapsia. Helsingin Sanomat uutisoi oikeusministeriön valmistelemasta lakimuutoksesta, joka heikentää asiantuntijoiden mukaan merkittävästi lasten asemaa seksuaalirikoksissa.

Muutos tuntuu oudolta. Erityisesti ihmetyttää se, että kesällä oikeusministeriö perusteli muutoksen tarvetta nimenomaan lapsen koskemattomuuden suojan vahvistamisella.

Nyt on käymässä juuri päinvastoin. Lakiesityksessä 12–15-vuotiaaseen kohdistuneen seksuaalirikoksen määrittelyssä arvioitaisiin lapsen vapaaehtoisuutta seksiin. Lakimuutos sälyttäisi paljon vastuuta kovin nuorille ihmisille. Pystyykö lapsi edes vastustamaan seksiä vaikka niin haluaisikin?

Esitys on saanut tuoreeltaan rutkasti kritiikkiä. Laki muuttaisi aiemmin lapsenraiskauksesta annetun tuomion monessa tapauksessa seksuaaliseksi hyväksikäytöksi.

Itä-Suomen syyttäjäalue havainnollisti lausunnossaan uudistuksen vaikutuksia karulla tavalla. "Jos 15-vuotias lapsi raiskataan pitämällä hänestä kiinni, teko täyttää nykyisin törkeän lapsenraiskauksen tunnusmerkistön ja minimirangaistus on neljä vuotta vankeutta. Uudistuksen jälkeen sama teko täyttäisi lapsenraiskauksen tunnusmerkistön ja minimirangaistus olisikin vain kaksi vuotta."

Myös 16–17-vuotiaiden asemaa rikoksen uhreina määritellään oudosti. Tuon ikäisen nuoren yhdyntään töissä tai vapaa-ajalla taivutteleva henkilö saa tuomion jatkossa seksuaalisesta hyväksikäytöstä eikä raiskauksesta.

Toki on tärkeää, että seksuaalirikoksia arvioidaan kokonaisvaltaisesti. Toisaalta lain pitäisi myös vastata yleistä oikeustajua. Nyt tuntuu siltä, että lainsäätäjä unohtaa tämän näkökulman kokonaan.

Ei ole vaikea ennustaa, että tämä lakimuutos kohtaa vielä napakkaa vastustusta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka