Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Kädenojennus Lapille, itäraja pysyy kiinni

Hallituksen uudet linjaukset avaavat matkailuportteja Suomeen. Päätökset eivät yllättäneet. Viestit matkailuyritysten ahdingosta, joulusesongin lähestyminen ja etenkin Lapin matkailun synkät tulevaisuudenkuvat pakottivat hallituksen uusiin linjauksiin.

Paine hallitusta kohtaan on ollut viime viikkoina erittäin kova. Elinkeinoministeri Mika Lintilä oli puhunut ahkerasti matkailuyritysten ahdingosta ja koko elinkeinon sukelluksesta, jos matkustusrajoituksia ei höllennetä. Keskustalle torstai-iltana syntynyt päätös olikin voitto. Lintilä ei pystynytkään peittelemään riemuaan, kun hän muikisteli kameroiden edessä päätöksen synnyttyä.

Vaikka matkustaminen Suomeen helpottuu, eivät kaikki matkailuyrittäjät vielä suuremmin iloinneet. Matkailu- ja ravintola-alan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoi Ylen haastattelussa, että linjauksissa on paljon hyvää mutta myös ongelmia. Tuskin kukaan kuitenkaan tohti odottaa matkailun tummat pilvet poistavaa taikaiskua, koska ongelmatonta linjausta ei talouden ja terveyden näkökulmat huomioiden ole olemassakaan.

Viime viikkoina Lapin matkailu on saanut hurjan määrän huomiota ja miksei sympatioitakin. Se on toki tärkeä osa Suomen matkailussa, mutta ei suinkaan ainoa. Nyt tehdyt linjaukset ovat joka tapauksessa juuri Lapin matkailulle tekohengitystä.

Kaakkoissuomalainen elinkeinoelämä on satoja miljoonia euroja vuodessa alueella vierailleilta venäläismatkaajilta. Nyt se raha on käytännössä hävinnyt.

Suuria mielenilmaisuja tai lobbausta ei itärajan tuntumassa ole nähty. Isompaa meteliä lienee suitsenut se, ettei kukaan tohdi edes ehdottaa Venäjän rajan avaamista.

Tulevat viikot näyttävät, kestääkö korona kurissa, kun rajoja avataan etelässä ja lännessä. Lapin matkailukin kyykkää uudelleen, jos tunturien katveessa korona lähtee laukoille.