Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: Waltti-kortti voi edistää aktiivisempaa elämäntapaa — Asiaa ei pidä ajatella yksisilmäisesti ja negatiivisesti

Suvi Kähkönen-Valtola vastusti (L-S 19.1.) lasten ja nuorten maksutonta joukkoliikennettä Mikkelissä. Perusteluna hän esitti, että maksuton pääsy busseihin laiskistaa ja sairastuttaa koululaiset.

Tällaiset yksisilmäisen negatiiviset arviot sivuuttavat merkittävät mahdollisuudet, joita jokaiselle koululaiselle tarjottu Waltti-bussikortti tarjoaa. Kähkönen-Valtola toteaa koulun ja kodin mahdollisuudet vaikuttaa koulumatkaliikuntaan rajallisiksi. Koulumatkojen kulkutapaa tarkastelevassa Matkalla kouluun -raportissa kuitenkin todetaan useamman tutkimuksen tuella, että vanhempien asenteilla, käsityksillä ja toimintatavoilla on suuri merkitys kulkutavan valintaan. Olemme samaa mieltä siitä, että myös poliittisilla päättäjillä on iso mahdollisuus vaikuttaa arjen liikkumiseen. Joukkoliikenneasioita käsittelevän lautakunnan ja valtuuston päättäjinä näemme bussien ajoittaisen täyttymisen mahdollisuutena, emme uhkana. Meillä on mahdollisuus kasvattaa sukupolvi, jolle maksuton joukkoliikenne tarjoaa vapautta ja vastuuta omasta kulkemisesta. Koululaisten maksuton joukkoliikenne on kahden vuoden mittainen kokeilu. Lopulliset päätelmät hyödyistä ja haitoista kannattaa tehdä silloin, kun kokeilun vaikutuksista on koottu enemmän tietoa. Erityisen tärkeää on, että jatkosta päätettäessä kuunnellaan lasten ja nuorten näkemyksiä. Pidemmällä aikavälillä joukkoliikenteen käyttäminen lisää arkiliikuntaa: Bussilla kulkeminen yhdistyy helposti kävelyyn, ja toisaalta bussilla pääsee myös urheiluharrastuksiin. Esimerkiksi Kalevankankaalle joukkoliikenteen yhteyksiä on kaivattu juuri alueen ylivertaisten liikuntamahdollisuuksien vuoksi. Itsenäinen, helppo kulkeminen urheilun ja harrastusten äärelle on tärkeää. Toisaalta koulumatkat ovat muutakin kuin fyysisen terveyden hoitoa: monelle matka merkitsee hengailua kavereiden kanssa. Hyvät kulkuyhteydet parantavat mahdollisuuksia ystävien tapaamiseen muutenkin kuin ruutujen välityksellä.

Haluatko lukea koko jutun?

Tilaa digi ja pääset lukemaan kaikki Länsi-Savon sisällöt.

Tilaa 6 kk 4,90 €/kk Tilaa 2 kk 14 €/kk

Digitilauksen sisältö

  • Lansi-Savo.fi-verkkopalvelun rajaton käyttöoikeus vuoden jokaisena päivänä
  • Näköislehti
  • Uutissovelluksen ja päivän lehti -sovelluksen käyttöoikeus (iOS ja Android)
  • Esaimaa.fi-, Ita-Savo.fi-, Kouvolansanomat.fi- ja Kymensanomat.fi-verkkopalvelut, näköislehdet ja sovellukset
  • Lukuoikeus sinulle ja kolmelle perheenjäsenellesi